• logo
  • osnovna stranica
  • Високи судски и тужилачки савјет Босне и Херцеговине

    Иди на садржај
    BosanskiHrvatskiSrpskiСрпскиEnglish
  • Односи с јавношћу
  • Приступ информацијама
  • Правилник о поступању по захтјеву за приступ информацијама у ВСТС -у БиХ

    Правилник о поступању по захтјеву за приступ информацијама у ВСТВ-у БиХ

    На основу члана 16. Закона о Високом судском и тужилачком вијећу Босне и Херцеговине („Службени гласник БиХ", бр. 25/04, 93/05, 48/07 и 15/08), члана 12. Пословника Високог судског и тужилачког вијећа Босне и Херцеговине („Службени гласник БиХ“, бр. 44/09, 28/10 и 58/10), те у складу са Законом о слободи приступа информацијама у Босни и Херцеговини („Службени гласник БиХ“, бр. 28/00, 45/06 и 102/09), Високо судско и тужилачко вијеће Босне и Херцеговине је на сједници одржаној 2. септембра 2010. године, усвојило

    ПРАВИЛНИК
    о поступању по захтјеву за приступ информацијама
    - Интегрални текст-

    Члан 1.
    (Предмет правилника)

    Овим правилником се регулише поступак рјешавања по захтјевима за приступ информацијама које су под контролом Високог судског и тужилачког вијећа Босне и Херцеговине (у даљњем тексту: Вијеће/ВСТВ).

    Члан 2.
    (Прослијеђивање захтјева у рад)

    Примљени захтјеви за приступ информацијама ће се без одлагања доставити службенику за односе са јавношћу и протокол ВСТВ-а у рад, као и шефу Кабинета Предсједништва ВСТВ-а БиХ, ради информације.

    Члан 3.
    (Информације доступне јавности)

    Уколико се ради о информацији која је на неки начин већ доступна јавности, службеник за односе са јавношћу и протокол ће о томе упознати подносиоца захтјева. 

    Члан 4.
    (Обрада захтјева)

    1. Службеник за односе са јавношћу и протокол у Кабинету Предсједништва ВСТВ-а БиХ ће обраду захтјева и израду нацрта рјешења за приступ информацијама вршити под надзором шефа Кабинета Предсједништва ВСТВ-а БиХ.
    2. Службеник за односе са јавношћу и протокол ће, само у изузетним случајевима, у којима се ради о неком спорном питању или уколико се ради о питању које није било предмет ранијих захтјева за приступ информацијама, нацрт рјешења доставити Одјелу за правна питања Секретаријата ВСТВ-а БиХ, ради давања мишљења и коментара.
    3. Организационе јединице ВСТВ-а дужне су службенику за односе са јавношћу и протокол доставити тражене информације у најкраћем могућем року, а најкасније у року од 7 дана од дана када су затражене, односно најкасније 10 дана када су у питању подаци које доставља Одјел за правосудну аналитику и извјештавање, а односе се на сложеније анализе статистичких података које се не могу добити директно из ЦМС/ТЦМС извјештаја.
    4. За тачност достављених података из става (3) овог члана одговоран је руководилац организационе јединице Секретаријата ВСТВ-а БиХ која је доставила тражене информације.
    5. У случају да се захтјев за приступ информацијама одбија у потпуности или дјелимично, надлежне организационе јединице Секретаријата ВСТВ-а БиХ обавезне су доставити детаљно образложење разлога недостављања и навести све правне основе за исто.

    Члан 5.
    (Одлучивање о захтјеву)

    (1) О захтјеву за приступ информацијама одлучује предсједник Вијећа у форми рјешења.

    (2) Приликом одлучивања о захтјеву за приступ информацијама, предсједник, односно Вијеће ће се придржавати релевантних одредаба Закона о Високом судском и тужилачком вијећу Босне и Херцеговине, Закона о слободи приступа информацијама у Босни и Херцеговини, Индекса регистра информација под контролом Високог судског и тужилачког вијећа Босне и Херцеговине и Водича за приступ информацијама Високог судског и тужилачког вијећа Босне и Херцеговине.

    Члан 6.
    (Одлучивање о жалби)

    (1) О жалби против првостепеног рјешења одлучује Вијеће.

    (2) У изузетним случајевима, када Вијеће није у прилици одржати сједницу, одлуку о жалби ће донијети Предсједништво Вијећа, о чему ће Вијеће бити обавијештено на првој наредној сједници.

    (3) У случајевима из става (1) и (2) овог члана предсједник Вијећа, односно члан Предсједништва ВСТВ-а БиХ који је у име предсједника Вијећа потписао првостепено рјешење, се изузима.

    Члан 7.
    (Статистички подаци)

    Службеник за односе са јавношчу и протокол ће редовно под надзором шефа Кабинета Предсједништва припремати извјештај о статистичким подацима из члана 20. став 1. ц) Закона о слободи приступа информацијама у Босни и Херцеговини, који ће се достављати Парламентарној скупштини Босне и Херцеговине и омбудсмену.

    Члан 8.
    (Престанак важења ранијег правилника)

    Ступњем на снагу овог правилника престаје важити Правилник о поступању по захтјеву за приступ информацијама број ВСТВ-07-0669-28072005 од 14.7.2005. године.

    Члан 9.
    (Ступање на снагу)

    Овај правилник ступа на снагу даном усвајања и исти ће се објавити на службеној wеб страници ВСТВ-а.

     

    Број: 08-02-3075/2010                                                                                                                     Предсједник

    Сарајево, 2. септембар 2010. године                                                                                          Милорад Новковић

    МП

    ___________________________________

    [1] Интегрални текст садржи текст Правилника о приступу информацијама, број 08-02-3075/2010 усвојен на сједници Вијећа одржаној 2.9.2010. године, текст Правилника о измјенама и допунама Правилника о поступању по захтјеву за приступ информацијама усвојен на сједници Вијећа одржаној 24.09.2013. године број: 08-02-3645/2013 (текст у италиц-у), текст Правилника о допуни Правилника о поступању по захтјеву за приступ информацијама који је Вијеће усвојило на сједници одржаној 22.01.2014. године број: 08-02-388-1/2014 (текст подвучен) и текст Правилника о измјенама и допунама Правилника о поступању по захтјеву за приступ информацијамама које је Вијеће усвојило на сједници одржаној 29.9.2021. године број 08-07-2-3459/2021 (текст болдиран)

    446 ПРЕГЛЕДА
    • 1 - 1 / 1
    • 1