• logo
  • osnovna stranica
  • Високи судски и тужилачки савјет Босне и Херцеговине

    Иди на садржај
    BosanskiHrvatskiSrpskiСрпскиEnglish
  • Односи с јавношћу
  • Приступ информацијама
  • Водич за приступ информацијама

    Водич за приступ информацијама

    Уводне напомене

    Овај водич урађен је како би помогао подноситељима захтјева у остваривању права приступа информацијама у складу с одредбама Закона о слободи приступа информацијама у Босни и Херцеговини (“Службени гласник БиХ”, бр. 28/00, 45/06, 102/09, 62/11 и 100/13 - у даљњем тексту: ЗОСПИ).

    Водич помаже сазнати више о томе како можете приступити информацијама које су у посједу и под контролом Високог судбеног и тужитељског вијећа БиХ (у даљњем тексту: ВСТВБиХ).

    Овај водич даје информације о правима у складу са ЗОСПИ-јем, и тако да:

    • садржи једноставне инструкције за сачињавање и подношење захтјева;
    • обавјештава подноситеља захтјева о процедури и роковима којих се ВСТВБиХ мора придржавати тијеком обраде захтјева за приступ информацијама;
    • обавјештава подноситеља захтјева о околностима под којима приступ захтијеваној информацији може бити ускраћен;
    • садржи упуте о подношењу жалби и роковима за подношење жалби на одлуке које су донесене у складу са ЗОСПИ-јем;
    • упућује на овлаштена лица за информирање и информацијске телефоне на које се подноситељ захтјева може обратити како би се олакшао приступ информацијама и садржи попис информација потребних за обраћање ВСТВБиХ,
    • садржи унифицирани образац захтјева за приступ информацијама,
    • регулира трошкове умнажања захтијеваних информација, и
    • упућује на Индекс регистар ВСТВБиХ и на начин приступа Регистру.

    Корисници Водича ВСТВБиХ за приступ информацијама могу давати препоруке и сугестије које би допринијеле побољшању његовог слиједећег издања.

    Које врсте информација се могу добити

    ЗОСПИ у Босни и Херцеговини јамчи сваком физичком и правном лицу приступ информацијама које су под контролом ВСТВБиХ. Прије успостављања контакта препоручује се конзултирање Индекса регистра ВСТВБиХ.

    У правилу, ВСТВБиХ ће одобрити приступ информацијама, осим у изнимним околностима утврђеним ЗОСПИ-јем. У случају дилеме о томе посједује ли ВСТВБиХ тражену информацију, а која је у свези с овластима ВСТВБиХ, може се контактирати службеник за информирање који је дужан дати упуте.

    Поступак приступа информацијама

    Прије него што се поднесе захтјев за приступ информацијама треба покушати тражене информације добити на неформалан начин.

    У случају када постоји висока разина поузданости да ВСТВБиХ располаже траженом информацијом, а прије подношења формалног захтјева за приступ информацијама, потребно је доћи у дотицај с лицем за информирање, како би се, на неформалан начин, покушало доћи до потребне информације. Ако се до потребне информације не дође на једноставнији, неформални начин, у том случају може се поднијети формалан захтјев ВСТВБиХ.

    Адреса и информације за ВСТВБиХ

    Адреса за подношење формалног захтјева за приступ информацијама:

    Високо судско и тужилачко вијеће Босне и Херцеговине
    Краљице Јелене 88
    71000 Сарајево БиХ
    Телефон: +387 (0)33 704 604
    Телефакс: +387 (0)33 707 550
    Електронска пошта: вствпресс@правосудје.ба или вствбих@правосудје.ба
    Wеб: хттпс://вств.правосудје.ба/, www.правосудје.ба
    Контакт особа: Едиса Шикало, службеник за информирање

    Планирање захтјева за приступ информацијама

    Прије подношења формалног захтјева за приступ информацијама неопходно је пажљиво испланирати и утврдити информације које се желе добити и предвидјети износ евентуално потребних финанцијских средстава неопходних за умнажање захтијеваних докумената.

    Пожељно је претходно утврдити ради ли се о информацијама којима приступ није ограничен или забрањен.

    Подношење захтјева за приступ информацијама

    Након што је пажљиво испланиран, формални захтјев за приступ информацијама у форми обрасца, подноси се у ВСТВБиХ. Захтјев за приступ информацијама насловљава се на лице за информирање, а може се доставити особно уз потпис, путем писарнице ВСТВБиХ уз пријемни штамбиљ, поштом препоручено, телефаксом или електронском поштом.

    Достављање захтјева треба извршити тако да се на одговарајући начин осигура доказ о подношењу - конфирмација с ознаком датума подношења захтјева.

    Захтјев се подноси на једном од језика који су у службеној упораби у БиХ.

    У захтјеву треба јасно дефинирати оно што се жели сазнати. Потребно је навести назив траженог документа, датум његовог настанка, аутора, адресанта, или дати било какве друге податке који би омогућили ВСТВБиХ што лакше пронаћи документе који садрже тражене информације.

    Ако захтјев није поднесен у прописаној форми и не садржи податке који могу идентифицирати тражену информацију, ВСТВБиХ ће у року од осам дана закључком обавијестити подноситеља захтјева како његов захтјев не може бити обрађен из наведених разлога.

    Како поступити у ситуацији када ВСТВБиХ не посједује информацију

    У случају када ВСТВБиХ нема информацију тражену захтјевом, као и у случају да нема приступ траженој информацији, обвезно је најкасније осам дана по пријему, захтјев прослиједити оној институцији или правном лицу које може по том захтјеву поступити. О томе ВСТВБиХ писмено, закључком, обавјештава подноситеља захтјева.

    Рок за добивање информације

    У року од 15 дана по пријему захтјева ВСТВБиХ је дужно обавијестити подноситеља захтјева о томе је ли му приступ информацијама одобрен или одбијен.

    У случају изузетака и потребе испитивања повјерљивих комерцијалних информација и испитивања јавног интереса, рок се може, у складу са ЗОСПИ-јем, продужити. Подноситељ захтјева мора се обавјештавати о свим радњама и разлозима продужења рока.

    Приступ информацијама

    Када ВСТВБиХ одобри приступ траженим информацијама у цијелости или дјеломично, о томе рјешењем обавјештава подноситеља захтјева. Рјешењем се утврђује могућност особног приступа и увида у информације у просторијама ВСТВБиХ у вријеме које одговара и подноситељу захтјева и упосленом особљу, или ће, под увјетом да је информација краћа од двадесет страна, доставити информацију у писаној форми подноситељу захтјева.

    У складу с одобреним захтјевом, ВСТВБиХ обавјештава подноситеља захтјева о могућности добивања преслике тражене информације, ако је информација дужа од двадесет страна, након извршене уплате накнаде трошкова умнажања.

    Трошкови умнажања

    У складу са Законом, ВСТВБиХ не наплаћује накнаде за подношење ЗОСПИ захтјева или за писана обавјештења у смислу ЗОСПИ-ја, док се накнада за извршене услуге умнажања наплаћује у складу с Одлуком Вијећа министара БиХ о трошковима умнажања захтијеваних информација у складу са Законом о слободи приступа информацијама у БиХ (“Службени гласник БиХ”, број 12/01, и 72/19 ) и то:

    • 0,50 КМ за сваку страницу стандардног формата,
    • 10 КМ по ЦД-у за електронску документацију.

    Првих двадесет страна умнажања материјала стандардног формата је бесплатно, а за све друге тражене информације с већим бројем страна подноситељ захтјева плаћа унапријед.

    Ускраћивање приступа информацијама ВСТВБиХ и утврђивање категорија изузетка

    ЗОСПИ даје право тражити приступ било којој информацији која је под контролом ВСТВБиХ. Само у изузетним околностима, изричито предвиђеним ЗОСПИ-јем, ВСТВБиХ неће одобрити приступ траженим информацијама, и то у случају сљедеће три категорије информација.

    Прва категорија изузетака односи се на функције ВСТВБиХ као јавног органа. У смислу ове категорије, изузетак може бити утврђен, када би откривање информација изазвало значајне штете по легитимне циљеве сљедећих категорија у Босни и Херцеговини:

    • заштиту јавне сигурности;
    • интересе обране и сигурности;
    • вањску политику;
    • интересе монетарне политике;
    • спречавање криминала и свако откривање криминала; и
    • заштиту процеса доношења одлуке јавног органа.

    Друга категорија изузетака односи се на случај када захтјев за приступ информацијама укључује повјерљиве комерцијалне интересе треће стране, чије би објављивање могло узроковати штету трећој страни.
    Трећа категорија изузетака односи се на оправдану заштиту приватности трећег лица.
    Без обзира на наведене изузетке, ВСТВБиХ ће објавити тражену информацију ако је то оправдано јавним интересом, под увјетима и у процедури утврђеној чланом 9. ЗОСПИ-ја.

    Заштита права у случају када приступ информацијама није одобрен

    Ако ВСТВБиХ одбије приступ траженој информацији, дјеломично или у цијелости, о томе ће подноситеља захтјева обавијестити рјешењем у року од 15 дана по пријему захтјева.

    У рјешењу ће се навести разлози одбијања приступа информацији, законска основа за статус изузећа информација, сва материјална питања која су важна за одлуку, те упутити подноситеља захтјева о праву на улагање жалбе.

    У наведеном случају подноситељ захтјева може:

    • уложити управну жалбу на такву одлуку
    • случају незадовољства подноситеља захтјева поводом одлуке по жалби, може покренути управни спор пред Судом БиХ и/или
    • обратити се Омбудсмену БиХ у било којој фази поступка.

    Приступ особним информацијама

    ЗОСПИ предвиђа посебну процедуру за приступ особним информацијама, односно информацијама које се тичу приватног живота. Као додатак опћим захтјевима везаним за захтјеве за приступ информацијама, важно је истаћи да приступ особним информацијама може тражити особно само лице на које се односе тако што ће власторучно потписати захтјев и предочити важећи идентификацијски документ с фотографијом. Захтјев може поднијети и законски заступник, односно пуномоћник лица на које се личне информације односе. Законски заступник и пуномоћник дужни су предочити важеће доказе о статусу законског заступника или пуномоћника, као и преслику важећег идентификацијског документа с фотографијом лица које заступа, те предочити своје важеће идентификацијске документе с фотографијом.

    ЗОСПИ даје право којим се осигурава да особне информације, које су под контролом јавног органа, буду точне, актуалне, комплетне, релевантне за законито кориштење због којег су похрањене, те да на било који други начин нису погрешне.

    Након приступања особној информацији, може се захтијевати измјена, допуна или давање коментара, који се додаје на особне информације. Захтјеви за измјене или допуне особних података нису временски ограничени. Уколико утврди како нису испуњени законски увјети у погледу точности, актуалности, релевантности за законито кориштење због којег су похрањени, или утврди како су на било који други начин погрешни, јавни орган може рјешењем одбити захтијевану измјену или допуну особних података. Такво рјешење садржи и поуку о правном лијеку.

    • 1 - 1 / 1
    • 1