• logo
  • osnovna stranica
  • Високи судски и тужилачки савјет Босне и Херцеговине

    Иди на садржај
    BosanskiHrvatskiSrpskiСрпскиEnglish
  • Активности
  • Интегритет носилаца правосудне функције
  • Етика и етички кодекси судија и тужилаца

    Етика и етички кодекси судија и тужилаца

    04.11.2022.

    С циљем јачања професионалног понашања и интегритета судија и тужилаца, континуирано се проводе активности на праћењу примјене кодексâ судијске и тужилачке етике, прописа о спречавању сукоба интереса у правосуђу, те усвајања и поштивања планова интегритета судова и тужилаштава, како са аспекта професионалности и етичности судија и тужилаца, тако и поштивања њиховог интегритета као носилаца правосудне функције.

    Кључне институције које су задужене да осигурају да правосуђе у Босни и Херцеговини функционише у складу са највишим етичким стандардима су Високо судско и тужилачко вијеће Босне и Херцеговине и Уред дисциплинског тужиоца Високог судског и тужилачког вијећа Босне и Херцеговине, те центри за едукацију судија и тужилаца Федерације Босне и Херцеговине и Републике Српске.

    Високо судско и тужилачко вијеће Босне и Херцеговине дефинише етичке стандарде који су обавезујући за носиоце правосудне функције и који су садржани у Закону о Високом судском и тужилачком вијеће Босне и Херцеговине, те кодексима судијске и тужилачке етике, али и другим документима за њихову примјену и проведбу, као што су Смјернице за спречавање сукоба интереса у правосуђу Босне и Херцеговине.

    Овлаштења у овој области Високо судско и тужилачко вијеће Босне и Херцеговине проводи путемСталне комисије за етику, интегритет и одговорност судија и тужилаца,која је задужена за праћење примјене ових прописа са аспекта правосудне етике, независности правосуђа и спојивости обављања других функција и активности са правосудном функцијом.

    Кодекси судијске и тужилачке етике служе да носиоце правосудних функција подсјете на кључне принципе правосудне етике и да их усмјере како да их примјењују у пракси, те да носиоцима правосудних функција пруже потребне информације како би на свакодневном нивоу и пред различитим етичким изазовима могли доносити правилне одлуке.

    Када су у питању додатне активности које судије и тужиоци могу обављати уз накнаду, дозвољене активности се односе на пружање услуга едукације у области права, ауторске радове, чланство у комисијама за област правосуђа, као што је полагање правосудног испита и сл.

    Више информација о етици и етичким кодексима судија и тужилаца можете пронаћи у наставку или пратећим документима:

     Кодекс судијске етике - интегрални текст
     Кодекс тужилачке етике - интегрални текст
     Најчешће постављена питања и одговори ВСТВ БИХ у области етике и интегритета НПФ
     Сажеци одговора ВСТВ БИХ у области етике и интегритета НПФ
     Прелиминарна анализа - Инструменат за праћење примјене смјерница за спречавања сукоба интереса у правосуђу за 2021. годину
     Јавни иступи носилаца правосудне функције и кориштење друштвених мрежа - Анализа и препоруке
     Смјернице за носиоце правосудне функције приликом иступања у јавности и кориштења друштвених мрежа
    PDF dikument Дијаграм тока - Процјена да ли је почињена повреда етичких кодекса за судије и тужиоце
     Компаративни преглед регионалних и међународних ресурса за ефикасну комуникацију и размјену информација о етичким дилемама
     Анализа инструмената за праћење примјене смјерница за спречавање сукоба интереса у правосуђу
    • 1 - 1 / 1
    • 1