• logo
  • osnovna stranica
  • Високи судски и тужилачки савјет Босне и Херцеговине

    Иди на садржај
    BosanskiHrvatskiSrpskiСрпскиEnglish
  • Конкурси
  • ВСТС БиХ
  • Зауставите грешке у апликацијама

    СТОП ГРЕШКАМА У ПРИЈАВАМА!

    ПРИЈАВНИ ОБРАЗАЦ

    За све објављене огласе за попуњавање упосленичких позиција, обавезно је попуњавање пријавног обрасца за позиције упосленика

    Не достављати пријавне обрасце за позиције судија, тужилаца и стручних сарадника. Исти неће бити прихваћени.

    Свака исправка или измјена пријавног обрасца кандидата сматрат ће се као неуредна пријава. Пријавни образац је потребно читко попунити, све рубрике морају бити испуњене уз обавезан својеручни потпис којим се потврђују наводи из изјава чији се садржај не доказује посебним документима. Пријавни образац не доказује услове из текста огласа (који се доказују траженом документацијом), исти олакшава рад органу који врши избор и именовање, те представља само 
    основне информације о кандидату. 

    Све рубрике попунити; не исправљати или мијењати пријавни образац; јасно навести број јавног огласа и радно мјесто на које се пријављујете; пријавни образац потписати; обратити пажњу на слање пријава у случају када се пријављујете на више огласа.


    ЗАХТИЈЕВАНА СТРУЧНА СПРЕМА (ДИПЛОМА/СВЈЕДОЧАНСТВО)

    За радна мјеста за која се тражи висока стручна спрема, општи услов се доказује додипломском (основном) дипломом, уколико текстом огласа није тражено другачије.

    За кандидате који су високо образовање стекли по Болоњском систему студирања, уз диплому се доставља и додатак дипломи, а у складу са одредбама члана 54. Оквирног закона о високом образовању у БиХ („Службени гласник БиХ, бр. 59/07 и 59/09). Изнимно, само у случају да високошколска установа додатак дипломи није уопште издавала, ни за једног дипломца, кандидат је дужан да уз овјерену копију универзитетске дипломе достави увјерење високошколске установе да додатак дипломи није уопште издат, ни за једног дипломца.

    Уколико кандидат из одређеног разлога не посједује универзитетску диплому, може доставити и овјерену копију увјерења о дипломирању, које не може бити старије од рока потребног за издавање дипломе, односно начелно не може бити старије од једне године. У наведеном случају кандидати уз увјерење о дипломирању морају доставити и потписано кратко образложење - изјаву из којег разлога достављају увјерење, а не овјерену копију универзитетске дипломе, те уколико диплома није издата у предвиђеном року, у том случају доставити потврду високошколске установе да диплома није издата. 

    Кандидати који су факултет завршили ван Босне и Херцеговине, односно који су диплому стекли у некој другој држави након 06.04.1992. године, у обавези су доставити овјерену копију нострификоване/признате дипломе (Рјешење о нострификацији), у складу са одредбама Закона о важности јавних исправа у Босни и Херцеговини („Службени гласник БиХ, бр. 23/04). Уколико је поступак нострификације/признавања започет раније или је у току у моменту пријављивања на оглас, кандидат је дужан уз пријаву доставити и доказ о поднесеном захтјеву за нострификацију/признавање дипломе надлежном органу.

    Неовисно о свим другим захтјевима из огласа, кандидати који су завршили студије по Болоњском систему студирања, дужни су, поред остале тражене документације, обавезно доставити диплому првог циклуса (или основног додипломског студија), чак и ако се огласом тражи други и трећи циклус Болоњског система студирања, осим за интегрисане студије код којих је потребно доставити и доказ да се ради о интегрисаном студију, ако то није видљиво из саме основне дипломе, додатка дипломи или рјешења о нострификацији/признавању.

    Не достављати увјерење о дипломирању старије од годину дана. Такођер, не достављати универзитетске дипломе академског звања магистра или еквивалента, академског звања доктора или еквивалента или др. сличне дипломе, уколико нису евентуално тражене у посебним условима текста огласа, будући да исте не могу доказати стечено звање завршеног додипломског (основног) студија. Не достављати универзитетску диплома без додатка дипломи уколико је високо образовање стечено по Болоњском систему студирања.


    ВАЖЕЋЕ УВЈЕРЕЊЕ О ДРЖАВЉАНСТВУ  

    Кандидати су дужни доставити овјерену копију важећег увјерења о држављанству. Под важећим увјерењем о држављанству подразумијева се увјерење које није старије од 6 мјесеци, при чему се наведени рок рачуна од дана издавања увјерења од стране надлежног органа (а не од датума овјеравања копије истог) до дана предаје пријаве на конкретан конкурс. 

    Увјерење о држављанству нема трајни карактер.

    У погледу доказивања држављанства и старосне доби не треба достављати копију личне карте, обавјештење/обавијест да је уведен у евиденцију пребивалишта – боравишта са личним (особним) подацима (образац пријава/одјава), неважеће увјерење о држављанству, односно, увјерење старије од шест мјесеци од дана издавања од стране надлежног органа.


    ДОКАЗ О ТРАЖЕНОЈ ВРСТИ РАДНОГ ИСКУСТВА

    Под радним искуством подразумијева се радно искуство након стечене стручне спреме захтијеване јавним огласом.

    Као доказ којим се доказује радно искуство у струци/звању/релевантно радно искуство могу се доставити:

    Потврде или увјерења послодавца или послодаваца код којих је кандидат радио или ради, која морају бити прецизна и детаљна, те садржавати све битне елементе који недвосмислено указују на тражено радно искуство. Потврда или увјерење треба садржавати податке о томе на којим је пословима кандидат радио-назив радног мјеста, захтијевану стручну спрему за обављање посла конкретног радног мјеста, колико дуго је обављао наведене послове, опис послова, навести јасно прецизиран период радног ангажовања на радним задацима, дакле што више података који ће доказати потребно радно искуство. 

    Увјерење о чињеницама из матичне евиденције надлежне институције за пензијско и инвалидско осигурање (листинг), уз обавезно достављање потврде која разјашњава шифре занимања из увјерења (листинга), тако да се на основу ових докумената може утврдити да ли је кандидат радио на пословима за које се тражи висока стручна спрема/високо образовање, виша или средња стручна спрема и колико дуго, односно да посједује тражено радно искуство.

    Писмо препоруке или друга слична исправа се узима у обзир када садржи све елементе потврде или увјерења.


    ИСТИ ИЛИ СЛИЧНИ ПОСЛОВИ ЗА ПОТРЕБЕ ПРОВОЂЕЊА КОНКУРСА

    Уколико се ради о радном искуству на истим или сличним пословима, које је правилником о унутрашњој организацији институције одређено као један од посебних услова, потврда или увјерење мора садржавати податке на основу којих је могуће утврдити да је кандидат радио на истим или сличним пословима у односу на послове и задатке радног мјеста на које се пријавио, дакле податке на којим пословима је кандидат радио, назив радног мјеста, да ли су то послови високе стручне спреме/високог образовања, више или средње стручне спреме, опис радних задатака, колико дуго је обављао наведене послове и друге податке којима се доказује посједовање траженог радног искуства.
    ДОКУМЕНТИ КОЈИ СЕ НЕ ПРИХВАТАЈУ КАО ВАЉАН ДОКАЗ О ТРАЖЕНОЈ ВРСТИ РАДНОГ ИСКУСТВА:

    Не достављати радну књижицу јер иста не може доказати ниједан облик радног искуства, може доказати само радни стаж. Потврде/увјерења којима се доказује радни стаж, такође неће бити узете у разматрање, јер радни стаж представља само вријеме које запосленик проведе у радном односу, исти не може доказати о којој врсти радног искуства је ријеч. 

    Не достављати уговор о раду, уговор о обављању привремених и повремених послова, уговор о дјелу, рјешење или одлуку о заснивању/престанку радног односа - исти доказују само почетак/престанак радног ангажмана и назив радног мјеста, не и континуитет истог; споразум, препоруке или друге сличне исправе уколико не садрже све елементе потврде/увјерења, увјерења издата од стране ПИО-а о подацима регистрованим у матичној евиденцији без потврде ПИО-а гдје је наведена шифра занимања.

    Обратити пажњу на битне елементе потврде/ увјерења о радном искуству:
    Издавалац увјерења/потврде
    Број, датум, мјесто издавања потврде/ увјерења;
    Навести генералије;
    Занимање/стручна спрема
    Назив радног мјеста;
    Период радног ангажовања на радним задацима;
    Опис послова;
    Основ радног односа/радног ангажовања;
    Потпис овлаштеног лица и печат.


    УВЈЕРЕЊА О НЕВОЂЕЊУ КРИВИЧНОГ ПОСТУПКА

    Увјерење о невођењу кривичног поступка не може бити старије од три мјесеца, а доставља се у складу с текстом огласа.

    Увјерење о невођењу кривичног поступка издаје надлежни суд према мјесту пребивалишта. 

    Не достављати увјерење о некажњавању које издаје ПС/ПУ, чије евиденције се воде према мјесту рођења, јер се не прихвата, а нити је на основу релеватних прописа дозвољено исто тражити.
    9135 ПРЕГЛЕДА
    • 1 - 1 / 1
    • 1