• logo
  • osnovna stranica
  • Високи судски и тужилачки савјет Босне и Херцеговине

    Иди на садржај
    BosanskiHrvatskiSrpskiСрпскиEnglish

    Прва фаза информатизације правосуђа у Босни и Херцеговини

    15.10.2014.

    Прва фаза информатизације босанскохерцеговачког правосуђа трајала је од средине 2004. године до краја 2010. године. У том периоду, ВСТВ БиХ је кроз различите канале реализирао читав низ корака који су помогли развој свеобухватног и модерног правосудног информационог система, који је у служби бољег остваривања правда за грађане Босне и Херцеговине. Најзначајнија постигнућа којима је успостављен јединствени правосудни информациони систем у БиХ су сљедећа:

    • успостављено је централизирано оперативно окружење за обраду и похрану података у ВСТВ-у;
    • успостављена је државна мрежа широког подручја (WАН) која повезује 93 институције;
    • успостављена је локална мрежа у 93 институције;
    • правосудне институције су опскрбљене са преко 150 сервера;
    • осигурани су рачунари за готово 5.000 корисника у правосуђу;
    • развијен је и имплементиран систем за управљање судским предметима - ЦМС, а за потребе тужилаштва развијен је систем за управљање тужилачким предметима – ТЦМС;
    • грађанима је омогућен лакши приступ информацијама путем правосудног wеб портала;
    • успостављен је систем централизиране, регионалне и локалне ИКТ подршке;
    • више од 120 ИКТ стручњака запослено у судовима и тужилаштвима широм БиХ;
    • постављено је 50 инфо-пултова у јавним просторима судова широм БиХ, како би се унаприједила он-лине доступност информација о судовима свим грађанима, укључујући и оне који нису у могућности  да приступе информацијама путем интернета са других локација.

    Прва фаза процеса информатизације правосуђа кроз који су изграђене његове кључне компоненте је реализирана кроз низ пројеката, укључујући пројекте ЦАРДС 2003, 2004 и 2005 који су били имплементирани у периоду од 2004. до 2008. године којима је успостављена кључна информационо-комуникациона инфраструктура, те је уведен нови систем за пасивну наплату казни – (Регистар новчаних казни и прекршајне евиденције – РНКиПЕ).

    У периоду између 2005. и 2010. године, Европска комисија је кроз ЦАРДС и ИПА пројекте, заједно са другим донаторима осигурала значајна средства за опремање судова и тужилаштава рачунарима, штампачима и серверима. Сви рачунари су били опремљени лиценцираним оперативним системом Мицрософт Wиндоwс XП и апликативним пакетом Мицрософт Оффице 2003.

    ИКТ/ЦМС Пројект који је имплементиран у периоду од 2008. до 2011. године уз подршку Шведске, Холандије, Норвешке, те Европске уније и Босне и Херцеговине резултирао је развојем и потпуном имплементацијом Система за управљање судским предметима – ЦМС, развојем и примјеном прилагођеног система за управљање тужитељским предметима, те успоставом јединственог wеб портала који је омогућио брз и економичан развој wеб страница правосудних институција.

    У склопу процеса информатизације, ВСТВ БиХ је препознао потребу за осигуравањем системске подршке процесима везаним за домен рада који се односи на управљање људским потенцијалима, како у самим правосудним институцијама, тако и у ВСТВ-у БиХ који је надлежан за провођење процеса избора и именовања носилаца правосудних функција. У том смјеру, ВСТВ БиХ је у периоду од 2011. до 2014. године, уз финансијску подршку Владе Краљевине Норвешке, развио свеобухватни систем за управљање људским потенцијалима у правосуђу, осигуравајући тако системску подршку процесу избора и именовања носилаца правосудних функција. Систем за управљање људским потенцијалима у правосуђу чини чак седам модула намијењених за подршку специфичним радним процесима, међу којима се налази и посебни модул намијењен за рачунарско квалификационо тестирање кандидата за позиције судија и тужилаца. Процес избора судија и тужилаца је увођењем овог модула у употребу достигао потпуно нови ниво транспарентности, који без примјене оваквог софистицираног информационог рјешења не би био могућ.

     

    • 1 - 1 / 1
    • 1