• logo
  • osnovna stranica
  • Високи судски и тужилачки савјет Босне и Херцеговине

    Иди на садржај
    BosanskiHrvatskiSrpskiСрпскиEnglish

    Основне информације и надлежности

    Високо судско и тужилачко вијеће Босне и Херцеговине (у даљем тексту: Вијеће) има надлежност (члан 17. Закона о ВСТВБиХ) да прима притужбе против судија и тужилаца, води дисциплинске поступке, утврђује дисциплинску одговорност и изриче дисциплинске мјере судијама, судијама поротницима, додатним судијама и тужиоцима.

    Уред дисциплинског тужиоца (у даљем тексту: Уред) врши дужност тужиоца (члан 64. Закона о ВСТВБиХ) у вези са наводима који се тичу повреда дужности судија или тужилаца. Уред је одговоран за процјену правне ваљаности притужби, истраживање навода против судија или тужилаца о повреди дужности, те за покретање дисциплинских поступака и заступање предмета дисциплинских прекршаја пред дисциплинским комисијама Вијећа. Уред покреће истраге на властиту иницијативу или по притужби, коју може поднијети свака особа или институција или организација, а која мора бити достављена Уреду дисциплинског тужиоца у писменој форми уз доказе који поткрепљују притужбу (члан 81. Пословника ВСТВ-а). Услов писмене форме испуњава и слање притужбе путем е-маила.

    Како је детаљно објашњено у горе наведеној брошури коју је објавио Уред, након што Уред прими притужбу, она се уноси у регистар притужби, те се врши претходна провјера навода притужбе и доношење одлуке о провођењу истраге или одбацивању притужбе (члан 82. и члан 83. став 1. Пословника ВСТВ-а ). Уред ће одбацити притужбу у сљедећим случајевима: ако је притужба изван надлежности Вијећа; ако се притужба не односи на понашање или поступање које представља дисциплински прекршај; ако је наводна повреда дужности судије или тужиоца незнатна; ако је наступила застара покретања или вођења дисциплинског поступка; ако је притужба поднесена у сврху непримјереног утјецаја на поступак који је у току пред судом или тужилаштвом; ако је притужба неразумљива; ако је о истој ствари раније донесена одлука. У случајевима провођења истраге, по њеном окончању Уред ће на основу достављених доказа од подносиоца притужбе и осталих прикупљених доказа донијети коначну одлуку да ли утврђено чињенично стање оправдава покретање дисциплинског поступка пред Вијећем.

    Контакт адреса:

    Високо судско и тужилачко вијеће
    Уред дисциплинског тужиоца
    Краљице Јелене 88
    71000 Сарајево Босна и Херцеговина
    хттпс://удт.правосудје.ба

    • 1 - 1 / 1
    • 1