• logo
  • osnovna stranica
  • Високи судски и тужилачки савјет Босне и Херцеговине

    Иди на садржај
    BosanskiHrvatskiSrpskiСрпскиEnglish
  • Активности
  • Именовања
  • Фазе процеса именовања

    Фазе процеса именовања

    Након објављивања конкурса за судачке и тужилачке позиције, процес именовања пролази неколико фаза.

    Прва фаза – Пријем пријава

    Након објављивања конкурса за упражњене позиције у правосуђу, Одјел за именовања сваку пријаву заводи у електронску базу података . Свака пријава се региструје под јединственим бројем. Оригинал пријавне документације похрањује се у посебан досије који носи и посебан број  за сваког пријављеног кандидата.

    Друга фаза – Верификација пријава

    Поступак верификације подразумијева потпун преглед сваке пријаве. Лице задужено за верификацију врши детаљну провјеру сваке пријаве и утврђује да ли кандидата испуњава прописане услове, као  и да ли пријавни материјал садржи сву потребну документацију, којом се доказује испуњавање тражених услов, као и да ли постоје неке друге сметње за именовања ( чланство у политичким партијама, осуђиваност за кривична дјела и сл). Пријављени кандидат је обавезан осигурати све информације како би се ријешило свако питање које се односи на његову пријаву.

    У електронску базу података се уносе подаци из пријавног материјала сваког кандидата, тако да се члановима комисија, које обављају интервјуе са кандидатима, уз комплетан пријавни материјал достављају и одштампани обрасци на којим је дат приказ свих битних података који се односе на одређеног кандидата. На истом обрасцу налазе се извјештаји лица задуженог за верификацију, као и подаци о пријавама поднесеним Уреду дисциплинског тужиоца.

    Намјена овог обрасца је да Високом судском и тужилачком вијећу (Вијеће) пружи укупан преглед позитивних и негативних детаља у вези са сваким кандидатом.

    Трећа фаза - Разматрање пријава од стране надлежних подвијећа

    Надлежна подвијеће за предлагање кандидата, састављено од чланова Вијећа, од Одјела за именовања добија листу са именима свих кандидата који су се пријавили за одређену позицију. Поред имена пријављених кандидата, на листи се налазе и основни подаци о кандидатима, релевантним за провођење даље процедуре.  Подвијеће врши селекцију кандидата и одлучује које кандидате треба позвати на квалификационо и писмено тетирање, а које кандирате треба директно позвати на наинтервју, у складу са Пословником ВСТВ-а и Правилником о квалификационом и писменом тестирању кандиата за позиције носилаца правосудних функција у правосуђу Босне и Херцеговине.

    Четврта фаза- предлагање кандидата и коначно доношење одлуке о именовању

    Након проведене процедуре ( квалификационо и писмено тестирање, те провођење интервјуа), надлежна подвијећа достављају Вијећу приједлог кандидата за именовање за сваку расписану позицију. Коначну одлуку о сваком именовању доноси Вијеће.

    Вијеће одлучује о сваком именовању појединачно, а у одлуци се кратко образлажу разлози којима се Вијеће руководило приликом именовања, те се наводи дан преузимања дужности. Прије преузимања дужности, особа именована на правосудну функцију, даје свечану изјаву усмено пред предсједником Вијећа или чланом Вијећа којег овласти предсједник.

    Одлука о именовању се објављује у „Службеном гласнику Босне и Херцеговине“.

    16064 ПРЕГЛЕДА
    • 1 - 1 / 1
    • 1