• logo
 • osnovna stranica
 • Portal pravosuđa Bosne i Hercegovine

  Idi na sadržaj
  BosanskiHrvatskiSrpskiСрпскиEnglish
 • Ugao za medije
 • Saopštenja za javnost
 • Sudovi u Republici Srpskoj

  Ceremonija svečanog otvaranja rekonstruisane zgrade Osnovnog suda u Prnjavoru

  16.02.2024.

  U Prnjavoru je 16. februara 2024. godine izvršena svečana primopredaja obnovljene zgrade Osnovnog suda u Prnjavoru.

  Obnovljena zgrada na raspolaganje je stavljena za više od 35.000 stanovnika lokalne zajednice grada Prnjavor.

  Uz finansijsku podršku Kraljevine Švedske, kroz projekat Unapređenje efikasnosti sudova i odgovornosti sudija i tužilaca u BiH – II faza, Visoki sudski i tužilački savjet Bosne i Hercegovine je osigurao izradu projektne dokumentacije, što je bio neophodan uslov za početak radova, dok je radove na izgradnji zgrade finansirala Delegacija Evropske unije u Bosni i Hercegovini, a opremanje objekta Vlada Republike Srpske.

  Zgradu su svečano otvorili šef delegacije Evropske unije u Bosni i Hercegovini Johan Satler i predsjednik Osnovnog suda u Prnjavoru Dragan Ivić.

  U obnovljenom objektu adaptirane su sudnice i pisarnica, izgrađena je nova server soba, rekonstruisana elektroinstalaciona mreža u objektu, postavljena termoizolaciona fasada i objekat je prilagođen osobama sa poteškoćama u kretanju.

  Zgrada Osnovnog suda u Prnjavoru postala je neadekvatna za obavljanje svakodnevne pravosudne djelatnosti i nije mogla udovoljiti budućim potrebama i izazovima, zbog čega je cilj bio osigurati funkcionalnu zgradu sa dovoljnim smještajnim kapacitetima za boravak zaposlenih, te pružanje efikasnije i kvalitetnije usluge građanima.

  Svečanoj primopredaji obnovljenog objekta prisustvovali su i Ministar pravde Miloš Bukejlović, član Visokog sudskog i tužilačkog savjeta Bosne i Hercegovine Srđan Forca, te gradonačelnik grada Prnjavor Darko Tomaš, kao i drugi predstavnici pravosuđa, lokalne vlasti i međunarodni partneri.

  301 PREGLEDA

  Sud u Prnjavoru posjetili predstavnici sestrinskih sudova Švedske

  14.10.2021.

  Osnovni sud u Prnjavoru je 13. oktobra 2021. godine u okviru ICEA prokjekta: Unapređenje efikasnosti sudova i odgovornosti sudija i tužilaca, bio domaćin kolegama iz sestrinskih sudova Švedske - Okružnog suda Malmö i Ystad. 

  Projekat vodi Visoki sudski i tužilački savjet BiH u saradnji sa svojim dugogodišnjim strateškim partnerom - Vladom Kraljevine Švedske i Sudskom administracijom Švedske (SNCA).  

  Sud u Prnjavoru ima tu čast da sa izabranim sudovima sa područja BiH bude dio ovog projekta u kome je prioritet stavljen na unutrašnju reorganizaciju sudova i ljudskih resursa u sudovima, sve u cilju jačanja efikasnosti i efektivnosti pravosudnog sistema BiH, a u okviru toga i svakog suda pojedinačno.

  Na zajedničkom sastanku vođe formiranih Timova u okviru građanskog odjeljenja - sudije Borka Biber i Suzana Popović, zajedno sa članovima svojih timova, koje čine pripravnici-volonteri i sudski asistenti-daktilografi su upoznali kolege iz Švedske sa dostignutim rezultatima u reorganizaciji poslova i radnih zadataka u građanskom odjeljenju. Upoznali su detaljno kolege na koji način  je izvršena delegacija konkretnih zadataka od sudije na pripravnike i sudske asistente i kako se to direktno odrazilo na rasterećenje sudija od administrativnih i tehničkih poslova i realno stvorilo mogućnost da se  sudije  više usmjere na svoje složene i stručne sudske poslove.

  Kroz konstruktivnu i interaktivnu diskusiju  izvršena je razmjena iskustava između sudija suda-domaćina i sudija sestrinskih sudova iz Švedske, nakon čega su usvojeni zaključci o daljim aktivnostima koje će se preduzeti u Osnovnom sudu  Prnjavor u cilju što bolje implementacije Projekta: „Unutrašnja reorganizacija sudova i ljudskih resursa u sudovima“.

  Na kraju sastanka predsjednica suda-domaćina Nada Živković se zahvalila svim učesnicima, posebno gostima iz Švedske: Ove Lindströmu - bivšem predsjedniku Okružnog sud u Boråsu, Fredriku Bohlinu, sudiji u DC Ystad, Nermi Glennander, šefici sudskih asistenata u DC Malmö, Marielli Cockrell, pripravnici u DC Malmö i Pernilli Flank, međunarodnom stručnjaku SNCA.

  Posebnu zahvalnost za uspješnu saradnju je izrazila Ameli Trožić i Neri Šćuk, pravnim savjetnicama VSTS BiH.

  2884 PREGLEDA
  • 1 - 3 / 3
  • 1