• logo
  • osnovna stranica
  • Portal pravosuđa Bosne i Hercegovine

    Idi na sadržaj
    BosanskiHrvatskiSrpskiСрпскиEnglish
  • Servisi
  • SOKOP - Mal
  • Sistem za elektronsko podnošenje i obradu predmeta male vrijednosti

    Sustav za elektroničko podnošenje i obradu predmeta male vrijednosti – SOKOP-Mal sistem

    Dana 12.7.2012. godine Visoko sudbeno i tužiteljsko vijeće BIH (u nastavku Vijeće) je na osnovu člana 17. Zakona o Visokom sudbenom i tužiteljskom vijeću BiH donijelo je Odluku o primjeni sustava za elektroničko podnošenje i obradu predmeta male vrijednosti odobrilo primjenu sustava SOKOP-Mal u prvostupanjskim sudovima u BiH. Sustav SOKOP Mal primjenjuje se u sudovima koji upute dopis Vijeću.

    Listu sudova u kojima se primjenjuje sustav za elektroničko podnošenje i obradu predmeta male vrijednosti /tzv. „komunalnih“ predmeta (SOKOP-Mal) možete preuzeti ovdje.

    Odluka Vijeća, te Naputak za postupanje putem sustava za elektroničko podnošenje i obradu predmeta male vrijednosti/tzv. „komunalnih“ predmeta (SOKOP - Mal sustav) uređuje modalitete pristupa sustava za sudove i vanjske korisnike/ovrhovoditelje, te određuje dijelove iz Pravilnika o unutarnjem sudskom poslovanju koji se neće primjenjivati u radu po predmetima u sustavu SOKOP-Mal.

    Sustav SOKOP-Mal omogućava elektroničko slanje podnesaka sudu i elektroničku obradu predmeta:

    • u parničnim predmetima u kojima se tužbeni zahtjev odnosi na potraživanje u novcu koje ne prelazi iznos od 3.0001/5.0002 KM i za koje se kao dokaz može koristiti, pored eventualnih drugih dokaza, izvod iz knjigovodstvene evidencije,
    • u izvršnim predmetima koji se mogu inicirati prijedlogom za izvršenje na osnovu vjerodostojne isprave,
    • u izvršnim predmetima koji se mogu inicirati ili nastaviti na osnovu pravosnažne presude.

    Ukoliko se u predmetu dostavljenom putem SOKOP sustava ispune pretpostavke za otvaranje rasprave, sustav omogućava elektronski prenos podataka u CMS3 sustavu gdje se nastavlja redovni parnični postupak. Također,ukoliko po završetku parničnog postupka dođe do potrebe za prinudnim izvršenjem, sustav omogućava da se postupak izvršenja provede u SOKOP-Mal sustavu, putem elektronske razmjene podataka između dva sustava.

    Sustav omogućava svojim vanjskim korisnicima/ovrhovoditeljima uvid u sve svoje predmete te preuzimanje podataka u odgovarajućem formatu odnosno putem web-servisa.

    Vanjski korisnici/ovrhovoditelji elektroničkog sustava pristupaju SOKOP Mal sustavu putem sigurne internet konekcije i njihova identifikacija se vrši temeljem korisničkog imena i lozinke kao i dodatne autentifikacije na osnovu elektroničke potvrde.

    Tehničke pretpostavke za korištenje sustava su:

    1. Kvalificirana elektronička potvrda čija je validnost priznata u BiH u skladu sa članom 24. stavka 1. Zakona o elektroničkom potpisu Bosne i Hercegovine („Službeni glasnik Bosne i Hercegovine“, broj 91/06) i
    2. Internet konekcija (preporučena je minimalna brzina od 1 Mbps).

    Svi podnesci vanjskih korisnika poslani putem elektroničkog sustava moraju zadovoljavati tehničke zahtjeve sustava, širem opisane u tehničkoj dokumentaciji koje je dostupna ovdje.

    Za sva pitanja u vezi sa pristupom i primjenom sustava SOKOP-Mal možete se obratiti Timu za podršku korisnicima putem elektroničke pošte sokop_it_support@pravosudje.ba ili VSTVSOKOP@pravosudje.ba

    ______________________________________

    1 Član 408. Zakona o parničnom postupku Brčko distrikta
    2 Član 429. Zakon a o parničnom postupku RS i Zakona o parničnom postupku FBiH
    3 Court Managment System –Sistem za upravljanje predmetima u sudovima u Bosni i Hercegovini

    7898 PREGLEDA
    Projekt kofinancirala Europska unija
    • 1 - 1 / 1
    • 1