• logo
 • osnovna stranica
 • Kantonalni sud u Mostaru

  Idi na sadržaj
  BosanskiHrvatskiSrpskiСрпскиEnglish
 • Rad suda
 • Istorijat
 • Osnivanje suda

  Osnivanje suda

   U "Vodiću kroz fondove i zbirke Arhiva Hercegovine" (izd. 1973.), Okružni sud Mostar se spominje već 1878.

   Isti izvor navodi da je Okružni sud Mostar 1878. godine utemeljen Odredbom otpisa Zajedničkoga ministarstva, broj 6045, od 20. 12. 1878. godine. Do 1882. sudio je kao Vojni sud, da bi se te godine civilna vlast odvajila od vojne, ali su upravna i sudska vlast bile spojene do 1906. godine. Rješavao je kao prvostupeni sud ili kao drugostepeni o žalbama na presude kotarskih sudova.

  Ovlasti su mu se protezala na kotarske sudove: Mostar, Ljubuški, Konjic, Prozor, Stolac, Trebinje, Bileća, Gacko i Nevesinje, nad kojima je, u smislu Naredbe Zemaljske vlade za BiH, od 28. 08. 1884 godine imao pravo kontrole.

   

   ***

   

   Zgrada sadašnjeg Županijskoga/Kantonalnoga suda Mostar, odnosno Okružnoga suda Mostar izgrađena je 1892. godine.

   

   Godine 1918. Okružni sud Mostar počinje da radi po zakonima iz austrougarskoga razdoblja, a  tek 1929. godine donošenjem Zakona o uređivanju redovnih sudova, izvršena je njegova reorganizacija u poslovanju.

   

   Okružni sud kao zborni, obuhvaćao je područja više kotarskih sudova. Nadležan je bio u prvom stepenu za sva kaznena djela i sve parnice koje prelaze ovlasti kotarskih sudova. Zatim za neke vanparnične stvari (usvajanje, proglašenje nestalog umrlim itd.). U drugom stepenu rješavao je i o žalbama na odluke kotarskih sudova. Okružni sud u prvom i drugom stepenu sudio je u vijećima.

   

   U to vrijeme, mostarski okružni sud bio je ovlašten za sudske srezove sa sjedištima u Bileći, Gacku, Konjicu, Ljubinju, Ljubuškom, Mostaru (za grad i mostarski srez), Nevesinju, Stocu, Trebinju i Čapljini (izv. Službene novine Kraljevine SHS, god. X-1928., broj 237-LXXVIII, str. 1222) .

   

   Postojale su sljedeće Organizacione jedinice ili serije:

  a) Sudska uprava

  b) Parnične stvari

  c) Tvrtke

  d) Priziv rasprava sreskih sudova

  e) Prinudna poravnanja

  f) Kazneni prestupi

  g) Invalidski predmeti

  h) Istraga

   

   

   (kraj)

   

   

  2012 PREGLEDA
  • 1 - 1 / 1
  • 1