• logo
  • osnovna stranica
  • Portal pravosuđa Bosne i Hercegovine

    Иди на садржај
    BosanskiHrvatskiSrpskiСрпскиEnglish
  • Угао за медије
  • Саопштења за јавност
  • Судови у Републици Српској

    Церемонија свечаног отварања реконструисане зграде Основног суда у Прњавору

    16.02.2024.

    У Прњавору је 16. фебруара 2024. године извршена свечана примопредаја обновљене зграде Основног суда у Прњавору.

    Обновљена зграда на располагање је стављена за више од 35.000 становника локалне заједнице града Прњавор.

    Уз финансијску подршку Краљевине Шведске, кроз пројекат Унапређење ефикасности судова и одговорности судија и тужилаца у БиХ – ИИ фаза, Високи судски и тужилачки савјет Босне и Херцеговине је осигурао израду пројектне документације, што је био неопходан услов за почетак радова, док је радове на изградњи зграде финансирала Делегација Европске уније у Босни и Херцеговини, а опремање објекта Влада Републике Српске.

    Зграду су свечано отворили шеф делегације Европске уније у Босни и Херцеговини Јохан Сатлер и предсједник Основног суда у Прњавору Драган Ивић.

    У обновљеном објекту адаптиране су суднице и писарница, изграђена је нова сервер соба, реконструисана електроинсталациона мрежа у објекту, постављена термоизолациона фасада и објекат је прилагођен особама са потешкоћама у кретању.

    Зграда Основног суда у Прњавору постала је неадекватна за обављање свакодневне правосудне дјелатности и није могла удовољити будућим потребама и изазовима, због чега је циљ био осигурати функционалну зграду са довољним смјештајним капацитетима за боравак запослених, те пружање ефикасније и квалитетније услуге грађанима.

    Свечаној примопредаји обновљеног објекта присуствовали су и Министар правде Милош Букејловић, члан Високог судског и тужилачког савјета Босне и Херцеговине Срђан Форца, те градоначелник града Прњавор Дарко Томаш, као и други представници правосуђа, локалне власти и међународни партнери.

    915 ПРЕГЛЕДА

    Суд у Прњавору посјетили представници сестринских судова Шведске

    14.10.2021.

    Основни суд у Прњавору је 13. октобра 2021. године у оквиру ИЦЕА прокјекта: Унапређење ефикасности судова и одговорности судија и тужилаца, био домаћин колегама из сестринских судова Шведске - Окружног суда Малмö и Yстад. 

    Пројекат води Високи судски и тужилачки савјет БиХ у сарадњи са својим дугогодишњим стратешким партнером - Владом Краљевине Шведске и Судском администрацијом Шведске (СНЦА).  

    Суд у Прњавору има ту част да са изабраним судовима са подручја БиХ буде дио овог пројекта у коме је приоритет стављен на унутрашњу реорганизацију судова и људских ресурса у судовима, све у циљу јачања ефикасности и ефективности правосудног система БиХ, а у оквиру тога и сваког суда појединачно.

    На заједничком састанку вође формираних Тимова у оквиру грађанског одјељења - судије Борка Бибер и Сузана Поповић, заједно са члановима својих тимова, које чине приправници-волонтери и судски асистенти-дактилографи су упознали колеге из Шведске са достигнутим резултатима у реорганизацији послова и радних задатака у грађанском одјељењу. Упознали су детаљно колеге на који начин  је извршена делегација конкретних задатака од судије на приправнике и судске асистенте и како се то директно одразило на растерећење судија од административних и техничких послова и реално створило могућност да се  судије  више усмјере на своје сложене и стручне судске послове.

    Кроз конструктивну и интерактивну дискусију  извршена је размјена искустава између судија суда-домаћина и судија сестринских судова из Шведске, након чега су усвојени закључци о даљим активностима које ће се предузети у Основном суду  Прњавор у циљу што боље имплементације Пројекта: „Унутрашња реорганизација судова и људских ресурса у судовима“.

    На крају састанка предсједница суда-домаћина Нада Живковић се захвалила свим учесницима, посебно гостима из Шведске: Ове Линдстрöму - бившем предсједнику Окружног суд у Борåсу, Фредрику Бохлину, судији у ДЦ Yстад, Нерми Гленнандер, шефици судских асистената у ДЦ Малмö, Мариелли Цоцкрелл, приправници у ДЦ Малмö и Пернилли Фланк, међународном стручњаку СНЦА.

    Посебну захвалност за успјешну сарадњу је изразила Амели Трожић и Нери Шћук, правним савјетницама ВСТС БиХ.

    2981 ПРЕГЛЕДА

    Судови у Републици Српској

    Путем линкова из листе испод можете приступити локацијама за објаву саопштења за јавност на wеб страницама судова у Републици Српској.


    Врховни суд Републике Српске


    Окружни судови

    Окружни суд у Бања Луци
    Окружни суд у Бијељини
    Окружни суд у Добоју
    Окружни суд у Источном Сарајеву
    Окружни суд у Приједору
    Окружни суд у Требињу


    Основни судови

    Основни суд у Бања Луци
    Основни суд у Бијељини
    Основни суд у Дервенти
    Основни суд у Добоју
    Основни суд у Фочи
    Основни суд у Градишци
    Основни суд у Котор Варошу
    Основни суд у Модричи
    Основни суд у Мркоњић Граду
    Основни суд у Новом Граду
    Основни суд у Приједору
    Основни суд у Прњавору
    Основни суд у Сокоцу
    Основни суд у Сребреници
    Основни суд у Теслићу
    Основни суд у Требињу
    Основни суд у Вишеграду
    Основни суд у Власеници
    Основни суд у Зворнику


    Привредни судови

    Виши привредни суд Бања Лука
    Окружни привредни суд у Бања Луци
    Окружни привредни суд у Бијељини
    Окружни привредни суд у Добоју
    Окружни привредни суд у Источном Сарајеву
    Окружни привредни суд у Приједору
    Окружни привредни суд у Требињу

    Напомена: Овом листом обухваћене су оне институције чије wеб странице су развијене у оквиру правосудног wеб портала.

    9452 ПРЕГЛЕДА
    • 1 - 3 / 3
    • 1