• logo
  • osnovna stranica
  • Portal pravosuđa Bosne i Hercegovine

    Иди на садржај
    BosanskiHrvatskiSrpskiСрпскиEnglish

    До увјерења о невођењу кривичног поступка у било ком опћинском или основном суду

    15.09.2017.

    Од августа проширена примјена Модула за издавање увјерења о вођењу/невођењу кривичног поступка у првостепеним судовима у БиХ

    Од почетка априла 2017. године, грађани Босне и Херцеговине знатно брже и лакше могу доћи до увјерења о вођењу, односно невођењу кривичног поступка, захваљујући примјени Модула за издавање ових увјерења имплементираног у оквиру Система за управљање предметима у судовима – ЦМС.

    Примјеном овог Модула, подносиоци захтјева су увјерења могли добити у опћинском, односно основном суду према њиховом мјесту пребивалишта, односно сједишта за сва правна лица, те боравишта за сва страна физичка лица. Од почетка августа, грађани, правна лица и особе са боравиштем у Босни и Херцеговини могу поднијети захтјев и добити увјерење о вођењу/невођењу кривичног поступка у било ком основном или опћинском суду, као и одјељењима ових судова.

    Захваљујући измјенама Правилника о унутрашњем судском пословању у Федерацији БиХ и Брчко дистрикту БиХ, као и Правилника о унутрашњем судском пословању у Републици Српској, путем Модула за издавање увјерења о вођењу/невођењу кривичног поступка, од 5. августа 2017. године, грађани могу поднијети захтјев и добити увјерење о вођењу/невођењу кривичног поступка у било ком првостепеном суду у Босни и Херцеговини.

    Уз значајно убрзање поступка издавања увјерења, те могућности подношења захтјева и издавања увјерења у свим судовима у Босни и Херцеговини, без обзира на пребивалиште подносиоца, нова увјерења се издају на основу података о вођењу кривичних поступака пред свим судовима у Босни и Херцеговини, чиме је значајно унапријеђена свеобухватност издатих увјерења и правна сигурност у земљи. Оваквим рјешењем, подносиоци захтјева више немају потребу путовати у сједиште другостепеног суда или чекати да првостепени суд службеним путем пошаље захтјев на провјеру другостепеном суду како би добили увјерење, чиме грађани и други тражиоци увјерења о невођењу кривичног поступка остварују како временску, тако и материјалну уштеду у односу на ранију ситуацију, која је неријетко захтијевала да тражиоци увјерења путују у други град у коме се налази суд надлежан за издавање увјерења о невођењу кривичног поступка.

    Процедура издавања увјерења се у највећем броју судова изврши одмах по предаји захтјева за издавање увјерења, уз уплату одговарајућег износа судске таксе. Грађани Босне и Херцеговине и особе које имају пријављено боравиште у земљи, као и правна лица могу добити увјерење о невођењу кривичног поступка у најближем опћинском или основном или одјељењу суда.

    Модул за издавање увјерења о вођењу/невођењу кривичног поступка у оквиру нове генерације Система за управљање предметима у судовима – ЦМС развијен је уз помоћ Европске уније кроз пројект „Консолидација и даљи развој правосудног информационо-комуникационог система“ – ИПА 2013.


    - КРАЈ  -

    Информација о почетку примјене Модула за издавање увјерења о вођењу/невођењу кривичног поступка у свим првостепеним судовима у БиХ

    09.06.2017.

    Модул за издавање увјерења о вођењу/невођењу кривичног поступка (у наставку Модул) започео је са примјеном 03.04.2017.године у свим првостепеним судовима у БиХ. Путем овог Модула увјерење се издаје у опћинском/основном суду према мјеста пребивалишта подносиоца захтјева, односно сједишта за сва правна лица, те боравишта за сва страна физичка лица.

    Захтјев за издавање увјерења као и сам образац увјерења прописан је Правилником о унутрашњем судском пословању Федерације БиХ и Брчко дистрикта БиХ те Правилником о унутрашњем судском пословању Републике Српске. Образац захтјева могуће је пронаћи у згради опћинског/основног суда мјеста пребивалишта односно боравишта, те је потребно након што се исти попуни и уплати судска такса предати на писарну суда. Судска такса за подношење захтјева регулисана је важећим законима о судским таксама кантона у ФБиХ, Законом о судским таксама РС и Законом о судским таксама Брчко дистрикта БиХ. Претрага се обавља путем нове верзије ЦМС система, а иста обухвата све евентуалне кривичне поступке који се против дате особе воде пред судовима у БиХ.

    Треба истаћи да овакав начин издавања увјерења представља значајну како временску тако и материјалну уштеду за све подносиоце захтјева имајући у виду величину појединих кантона односно округа те сходно томе и удаљеност појединих кантоналних/окружних судова од мјеста пребивалишта подносиоца захтјева који су претходно издавали ова увјерења. Додатна олакшица за све подносиоце захтјева свакако је и чињеница да сви судови у чијем саставу егзистирају и издвојена одјељења могу увјерење о вођењу/невођењу кривичног поступка издавати и у овим одјељењима без потребе доласка особе у сједиште суда.


     - КРАЈ  -

    • 1 - 2 / 2
    • 1