• logo
 • osnovna stranica
 • Općinski sud u Tešnju

  Idi na sadržaj
  BosanskiHrvatskiSrpskiСрпскиEnglish
 • Kontakt
 • Pomoć za korištenje web stranice
 • Pomoć za korištenje web stranice

  Pomoć za korištenje

  Poštovani posjetitelji,

  Od 2008. godine IKT odjel VSTV-a radi na razvoju projekta Pravosudnog portala, kao centralne tačke za pristup različitim informacijama iz svih pravosudnih institucija u Bosni i Hercegovini.

  Ideja da se otvori Pravosudni portal, potekla je od namjere da se blagovremeno informira javnost o događajima u pravosuđu BiH, te da se pristup informacijama sistematizira i da građani, na što jednostavniji način, mogu doći do željenih podataka.

  Na ovom mjestu možete naći uputu za kretanje unutar službenih web stranica pravosudnih institucija u okviru pravosudnog web portala, koja ima za cilj da Vam što više olakša pronalazak traženih informacija. Sve službene web stranice, unutar pravosudnog web portala, su jednobrazne i koriste se na jednak način.

  Stranice su isključivo informativnog karaktera i odgovornost za tačnost informacija snosi pravosudna institucija kojoj službena web stranica pripada.

  Službene web stranice pravosudnih institucija se sastoje od pet dijelova:

  - Zaglavlje koje se nalazi na plavoj traci u vrhu stranice i koje nam daje informaciju kojoj pravosudnoj instituciji web stranica pripada.

  Na zaglavlju se nalazi mašina za pretragu stranice kao i izbornik jezika prikaza web stranice.

  - Prvu razinu navigacije predstavlja glavni izbornik koji je vodoravno postavljen ispod zaglavlja stranice i sive je boje. Sastoji se od 6 MODULA:

  Naslovnica, Rad suda, Oglasna ploča, Vaša pitanja, Odnosi s javnošću, Kontakt.

  Svaki od MODULA predstavlja određenu oblast rada pravosudne institucije.

  - Nakon izbora jednog od MODULA, prelazite na drugu razinu navigacije, koja je vodoravno postavljena ispod Glavnog izbornika i crvene je boje. Pomoću ovog izbornika birate KATEGORIJU Vašeg interesovanja unutar svakog MODULA.

  - Treču razinu navigacije predstavlja vertikalni izbornik, koji se nalazi ispod izbornika KATEGORIJA, na desnoj strani u odnosu na dio predviđen za sadržaj. Na ovom izborniku birate PODKATEGORIJU, odnosno konkretan sadržaj koji vas interesuje.

  - Posljednji dio predstavlja sadržajni dio izabrane PODKATEGORIJE. Taj sadržajni dio može biti prikaz konkretne vijesti ili prikaz drugih elemenata koje određena PODKATEGORIJA predstavlja(slike, linkovi, dokumenti).

  Vijesti objavljene na web stranici imaju HTML format. Dokumenti za koje postoji mogućnost preuzimanja(download-a) sa službene web stranice imaju DOC ili PDF format.

  Preporučena rezolucija ekrana za pregled službenih web stranica je 1024x768 piksela.

  514 PREGLEDA
  • 1 - 1 / 1
  • 1