• logo
  • osnovna stranica
  • Канцеларија дисциплинског тужиоца ВСТС-а Босне и Херцеговине

    Иди на садржај
    BosanskiHrvatskiSrpskiСрпскиEnglish

    О Уреду дисциплинског тужиоца

    Посао Уреда дисциплинског тужиоца је да осигура да наводи о повреди дужности судије или тужиоца буду темељито истражени, те да у основаним случајевима покрене дисциплински поступак и заступа дисциплинску тужбу.

    Када има сазнања да је неки судија или тужилац наводно повриједио дужност, Уред процјењује правну ваљаност притужби и проводи истрагу. Уколико истрага покаже да постоји ваљан основ, Уред покреће дисциплинску тужбу и представља предмет пред Високим судским и тужилачким вијећем БиХ које је надлежно (члан 17. Закона о ВСТВ БиХ) да на основу дисциплинске тужбе коју покрене Уред осигура вођење дисциплинског поступка, доносе одлуку о постојању дисциплинске одговорности и изрекне одговарајуће дисциплинске мјере судији или тужиоцу за којег се током поступка докаже да су повриједили дужност.

    Уред покреће истрагу против судије или тужиоца на основу притужбе коју има право поднијети свака особа или организација или по службеној дужности, на основу сазнања о могућим повредама судачке и тужилачке дужности. Да би Уред размотрио притужбу, она мора бити уложена у писменој форми (у електронској форми или достављена поштом).

    Уреду дисциплинског тужиоца могуће је поднијети притужбу против судије, тужиоца или стручног сарадника са судијским овлаштењима, осим судија уставних судова.

    У интересу је грађана и грађанки да знају да Уред дисциплинског тужиоца није савјетодавни и није жалбени орган. То значи да Уред не може давати правне савјете у конкретним поступцима, нити преиспитивати судијске или тужилачке одлуке. Уред не може утицати на динамику и исход поступка, не именује, не оцјењује и не разрјешава дужности судије и тужиоце. Фокус рада Уреда је истраживање повреда дужности судија и тужилаца, с циљем заштите јавног интереса.

    3770 ПРЕГЛЕДА
    • 1 - 1 / 1
    • 1