• logo
  • osnovna stranica
  • Канцеларија дисциплинског тужиоца ВСТС-а Босне и Херцеговине

    Иди на садржај
    BosanskiHrvatskiSrpskiСрпскиEnglish

    Дисциплински поступак

    У случају да по мишљењу Уреда постоји довољно доказа да је судија или тужилац повриједио дужност, Уред подноси дисциплинску тужбу Високом судском и тужилачком вијећу БиХ (ВСТВ БиХ), чиме започиње дисциплински поступак.

    У току поступка, Уред наступа у својству тужиоца, те износи пред дисциплинску комисију ВСТВ-а БиХ доказе прикупљене против судије/тужиоца и тражи утврђивање одговорности, те изрицање одговарајућих мјера. Уред се приликом предлагања одговарајуће мјере у дисциплинском поступку води критеријима који су садржани у Смјерницама  за одређивање дисциплинских мјера у дисциплинским поступцима

    Судија/тужилац којег се терети за дисциплински прекршај има право да у свим фазама поступка буде заступан од стране адвоката, да одговори на све наводе из тужбе, да износи чињенице и предлаже доказе којим се утврђују те чињенице.

    Од тренутка када отпочне, дисциплински поступак је у начелу јаван, отворен за медије и ширу јавност. Дисциплинске комисије ВСТВ-а БиХ пред којима се поступак води и које доносе одлуку су трочлане. У дисциплинским поступцима који се воде против судија, већина чланова дисциплинске комисије су судије. У дисциплинским поступцима који се воде против тужилаца, већина чланова дисциплинске комисије су тужиоци. Дисциплински поступак може трајати до годину дана, али тај рок ВСТВ БиХ може продужити из оправданих разлога. Могуће је, али изнимно ријетко у пракси, да подносилац притужбе у току дисциплинског поступка буде позван у својству свједока.

    3087 ПРЕГЛЕДА
    • 1 - 1 / 1
    • 1