• logo
  • osnovna stranica
  • Канцеларија дисциплинског тужиоца ВСТС-а Босне и Херцеговине

    Иди на садржај
    BosanskiHrvatskiSrpskiСрпскиEnglish
  • Подношење жалби
  • Како КДТ рjешава жалбе
  • Споразум о узајамној сагласности

    Споразум о заједничкој сагласности

    Уред дисциплинског тужиоца и особа против које је поднесена тужба као и његов правни заступник могу  било када добровољно нагодити о наводним дисциплинским прекршајима за које је судија или тужилац оптужен. Странке се могу сложити које ће дисциплинске прекршаје судија или тужилац признати и која ће се дисциплинска мјера изрећи. Странке подносе Споразум о заједничкој сагласности о утврђивању дисциплинске одговорности (у даљем тексту: “Споразум”) који садржи дисциплинске прекршаје које судија или тужилац признаје.

    Споразум се саставља у писменој форми, и након што је потписан од странака, доставља се Вијећу. Споразум садржава:

    (а)  Изјаву о чињеницама на околности везане за прекршаје које судија  или тужилац признаје;
    (б)  Заједничку изјаву о мјери, уколико ће се она изрећи.

    Споразум се може поднијети Вијећу уз дисциплинску тужбу или након подношења дисциплинске тужбе од стране Уреда дисциплинског тужиоца. Уколико се споразум доставља уз дисциплинску тужбу, предсједник Вијећа именује Комисију за разматрање споразума. Уколико се споразум доставља након подношења дисциплинске тужбе и након што је формирана Првостепена дисциплинска комисија, иста комисија ће у наставку поступка поступати и као Комисија за разматрање споразума.

    Комисија прихвата или одбија Споразум већином гласова. Ако одлучи да одбије Споразум, Комисија ће образложити разлоге тог одбијања у писменој форми.
    Ако Комисија прихвати Споразум, поступат ће се као да је Комисија након вођења дисциплинског поступка утврдила да је учињен дисциплински прекршај. Након доношења одлуке о прихватању споразума странке немају право жалбе.

    Уколико Комисија одбије Споразум, чињеница да су странке покушале преговарањем доћи до споразума о дисциплинском прекршају као и било које признање учињено од странке пред Комисијом током расправе о постизању Споразума, не може се употријебити од било које странке у поновном дисциплинском поступку или против ње. 

    Сви Споразуми садрже изјаву, коју потписује судија или тужилац о којем се ради, да му је познато да Споразум треба одобрити Првостепена дисциплинска комисија и да Комисија, према властитој оцјени,  може одбити  такав споразум.

    2072 ПРЕГЛЕДА
    • 1 - 1 / 1
    • 1