• logo
  • osnovna stranica
  • Канцеларија дисциплинског тужиоца ВСТС-а Босне и Херцеговине

    Иди на садржај
    BosanskiHrvatskiSrpskiСрпскиEnglish

    Како поднијети притужбу

    Уколико сматрате да је судија или тужилац повриједио дужност, имате право да Уреду дисциплинског тужиоца поднесете притужбу. 

    Притужба се Уреду подноси искључиво у писменој форми на адресу:
    Високо судско и тужилачко вијеће БиХ
    Уред дисциплинског тужиоца
    Краљице Јелене 88
    71 000 Сарајево

    ИЛИ

    Путем маил адресе: вствпритузбе@правосудје.ба

    Образац/формулар за улагање притужбе (босански/хрватски/српски језик) могуће је преузети на линку овдје.  

    Притужба треба садржавати што више конкретних чињеница (детаља) и околности које описују кршење дужности судије/тужиоца. Пожељно је навести датуме, мјеста, имена, адресе и бројеве телефона свједока. Ако располажете копијама писама, уговора, судских одлука или других докумената који потврђују Ваше тврдње о почињеном дисциплинском прекршају, приложите их уз притужбу. Молимо да не шаљете оригиналне документе Уреду, јер Вам их не можемо вратити назад. Шаљите само копије докумената, које не морају бити овјерене. Уред ће Вас контактирати уколико оригинални документи буду потребни. Молимо такођер да Уреду прослиједите и све додатне информације или копије докумената до којих можете накнадно доћи у посјед, а од значаја су за Вашу притужбу.

    У већини случајева Уред дисциплинског тужиоца не може правично и независно оцијенити притужбу само на основу навода из исте. Истрага подразумијева прикупљање информација и релевантне документације, као и обављање разговора са особама које имају информације о наводима из притужбе, укључујући могућност саслушања подносиоца притужбе, као и судије/тужиоца против којег је притужба поднесена.

    Прије подношења притужбе требате имати у виду да се дисциплински поступак не може покренути након истека рока од 5 (пет) година од дана када је прекршај почињен. 

    3358 ПРЕГЛЕДА
    • 1 - 1 / 1
    • 1