• logo
  • osnovna stranica
  • Канцеларија дисциплинског тужиоца ВСТС-а Босне и Херцеговине

    Иди на садржај
    BosanskiHrvatskiSrpskiСрпскиEnglish

    Како УДТ поступа са притужбама

    Претходна провјера
    Уред прима много притужби, а у његовом саставу раде правници чији је задатак да испитају ове притужбе. Уред је обавезан да све притужбе ријеши на правичан и независан начин. Уред није дио правосудног система и није обавезан да штити судије и тужиоце. У ствари, задатак Уреда је да осигура да судије и тужиоци одговарају ако изневјере повјерење јавности или повриједе правосудни систем чињењем радњи које не задовољавају минимум етичких и професионалних стандарда.

    Када Уред прими притужбу обавља се претходна провјера притужбе. Ако се нашом провјером утврди да постоји разумна основа за вјеровање да је судија или тужилац учинио дисциплински прекршај, покренут ће се детаљна истрага чињеница и околности.

    Истрага
    У већини предмета Уред не може детаљно, правично и независно донијети одлуку о притужби само на основу Ваших тврдњи. Истрага подразумијева прикупљање свих релевантних докумената, као и испитивање особа које посједују информације у вези са Вашом тврдњом/тврдњама, укључујући евентуални разговор са Вама и наведеним судијом или тужиоцем. Морамо саслушати обје стране и процијенити све доказе прије него што донесемо коначну одлуку о томе да ли је притужба основана.

    Након истраге
    Када се прикупе све релевантне информације, десит ће се једна од слиједеће три ствари:

    1. у озбиљним и хитним предметима, поднијет ће се захтјев Вијећу да се судија или тужилац без одлагања привремено удаљи од вршења дужности. Привремено удаљење судија или тужилаца од вршења дужности може се одредити за било који период који не прелази датум окончања дисциплинског поступка на основу којег је дошло до привременог удаљења од вршења дужности;
    2. уколико истрага покаже да постоје докази који потврђују Ваше наводе о повреди дужности против судије или тужиоца, Уред ће: (и) тражити оставку од судије или тужиоца, (ии) понудити споразум судији или тужиоцу у циљу прихватања одлуке и рјешења дисциплинског предмета, или (иии) покренути дисциплински поступак пред Вијећем подношењем дисциплинске тужбе;
    3. уколико истрага покаже да Ваша притужба није основана или се наводи Ваше притужбе не могу потврдити и доказати, Уред неће покретати дисциплински поступак против судије или тужиоца.

    Могући исход и дужина трајања
    Дисциплинска комисија састављена од чланова Вијећа доноси коначну одлуку у дисциплинским поступцима које против судија и тужилаца подузима Уред пред Вијећем.

    Након што Уред прими притужбу, преглед, истрага, процјена и доношење одлуке од стране Уреда, те дисциплински поступак који услиједи могу трајати од неколико мјесеци до 2(двије) године дана. Колико дуго ће то тачно трајати зависи од низа фактора, укључујући дужину трајања истраге, сложеност предмета, број свједока које треба испитати, распоред различитих расправа пред Вијећем које предвиђа Закон, итд. Међутим, Уред је обавезан све притужбе ријешити на правичан и независан начин у року од 2 (двије) године од датума пријема притужбе.

    Примите к знању да особе које намјерно поднесу лажне и неосноване притужбе на повреду дужности против судије или тужиоца могу кривично одговарати у складу са законом.

    НАПОМЕНА: МОЛИМО ДА НАКОН ШТО СТЕ ПОДНИЈЕЛИ ПРИТУЖБУ  НЕ КОНТАКТИРАТЕ УРЕД ДИСЦИПЛИНСКОГ ТУЖИОЦА. УРЕД ЋЕ КОНТАКТИРАТИ ВАС:

    1. УКОЛИКО СУ НАМ ПОТРЕБНЕ ДОДАТНЕ ИНФОРМАЦИЈЕ ОД ВАС ИЛИ
    2. КАД СЕ НА ОСНОВУ НАШЕ ПРОВЈЕРЕ И ОЦЈЕНЕ ДОЂЕ ДО ЗАКЉУЧКА У ВЕЗИ С ВАШОМ ПРИТУЖБОМ.
    3275 ПРЕГЛЕДА
    • 1 - 1 / 1
    • 1