• logo
  • osnovna stranica
  • Канцеларија дисциплинског тужиоца ВСТС-а Босне и Херцеговине

    Иди на садржај
    BosanskiHrvatskiSrpskiСрпскиEnglish

    Дисциплинске мјере

    Уколико Уред може да докаже да је судија или тужилац учинио дисциплински прекршај, Вијеће може изрећи дисциплинске мјере против оптуженог судије или тужиоца, које се крећу од писмене опомене за релативно мали прекршај до трајног разрјешења са дужности када је почињен озбиљнији прекршај.

    Повреда дужности и дисциплинска одговорност

    Велика већина поднесених притужби формирана на неоснованим и непотврђеним наводима, што може бити тумачено на начин да већина судија и тужилаца који раде у правосудном систему заиста обављају своје дужности досљедно, уз бар минимум стандарда етичких и професионалних одговорности које Закон захтијева.

    Рад судије или тужиоца увијек подразумијева доношење тешких одлука, а они на које се те одлуке односе не морају бити увијек задовољни начином поступања или доношења одлуке у предмету. Чињеница да се Ви не слажете са поступком или одлуком судије или тужиоца не значи да поступање судије или тужиоца представља разлог за покретање дисциплинског поступка. Прије него што Уред размотри предузимање дисциплинских радњи против судије или тужиоца, Ваши наводи морају садржавати стварне елементе једног или више дисциплинских прекршаја утврђених Законом. Према томе, прије подношења притужбе против судије или тужиоца, запитајте се да ли се Ваше незадовољство или навод заиста односи на понашање судије или тужиоца, или се, у ствари, односи на одлуку донесену од стране судије или тужиоца. Ако је Ваше незадовољство везано за одлуку судије или тужиоца, требате тражити савјет адвоката да Вам помогне у одлуци да ли да поднесете жалбу на одлуку којом нисте задовољни. У другом случају, само ако сте утврдили да се Ваши наводи или незадовољство односе на поступак судије или тужиоца (а не на одлуку), исправно је да размотрите подношење притужбе Уреду.

    Такођер треба назначити да тврдње које се односе на наводе да је судија или тужилац одуговлачио поступак или прекршио правила вођења поступка захтијевају прво да Уред утврди и докаже да је такво одуговлачење или кршење правила поступка било неоправдано, и друго - да то представља образац поновљеног одуговлачења или кршења правила поступка које је судија или тужилац учинио. Сходно томе, без додатних доказа који потврђују намјерно и неетичко понашање, као што је одуговлачење или кршење правила поступка суда или тужилаштва усљед пристрасности, један случај одуговлачења или кршења правила поступка неће представљати довољан доказ за дисциплински прекршај за који судија или тужилац може бити одговоран.

    4551 ПРЕГЛЕДА
    • 1 - 1 / 1
    • 1