• logo
  • osnovna stranica
  • Канцеларија дисциплинског тужиоца ВСТС-а Босне и Херцеговине

    Иди на садржај
    BosanskiHrvatskiSrpskiСрпскиEnglish
  • Подношење жалби
  • Како КДТ рjешава жалбе
  • Ток дисциплинског поступка

    Ток дисциплинског поступка

    На овом дијелу Интернет странице Уреда дисциплинског тужиоца (у даљем тексту: Уред) можете погледати како изгледају све могуће фазе поступања Уреда од момента подношења притужбе, односно покретања истраге по службеној дужности, па све до окончања поступка, као и мјере које могу бити изречене судији или тужиоцу у случају да Високо судско и тужилачко вијеће БиХ (у даљем тексту: Вијеће) утврди да је почињен дисциплински прекршај.

     

    Поступање у случају основаности притужбе

    Након што је истрага окончана, у зависности од резултата истраге, зависи и даље поступање Уреда.

    1. Дисциплински поступак

    У случају да по мишљењу Уреда постоји довољно доказа да се судија или тужилац понашао на начин који представља кршење дужности, а судија или тужилац не поднесе оставку, односно ако не буде прихваћен Споразум, тада Уред подноси дисциплинску тужбу. Након подношења дисциплинске тужбе поступак је јаван и судија или тужилац има сва права, укључујући право да у свим фазама поступка буде заступан од стране адвоката, да одговори на све наводе из тужбе, да износи чињенице и предлаже доказе којим се утврђују те чињенице, право да под одређеним околностима изјави три жалбе на одлуку Вијећа,  као и сва друга права предвиђена Законом о парничном поступку, који се супсидијарно примјењује приликом вођења дисциплинског поступка.

    2. Споразум о заједничкој сагласности

    Уред има овлаштење да закључи Споразум о заједничкој сагласности (у даљем тексту: Споразум) са судијом или тужиоцем којим се странке споразумијевају о чињеницама, повредама закона те почињеним дисциплинским прекршајима на основу којих се предлажу адекватне дисциплинске мјере.

    Овај Споразум је предмет одобравања Вијећа којем се може поднијети уз дисциплинску тужбу или након подношења дисциплинске тужбе Вијећу. Дисциплинска комисија може донијети одлуку којом одбија предложени споразум или га прихвата. Уколико Дисциплинска комисија одбије споразум дисциплински поступак се наставља као да Споразум није ни био поднесен Вијећу. Уколико Дисциплинска комисија прихвати Споразум дисциплински поступак је одлуком Дисциплинске комисије о прихватању Споразума завршен.

    3. Одлуке Високог судског и тужилачког вијећа БиХ

    • Дисциплинске мјере: Вијеће путем својих дисциплинских комисија има могућност да изрекне једну или више сљедећих дисциплинских мјера : (а) писмена опомена која се јавно не објављује; (б) (ц) јавна опомена; (д) смањење плаће за износ до 50 посто на период до једне године; (е) привремено или трајно упућивање у други суд или тужилаштво; (ф) премјештање с мјеста предсједника суда на мјесто судије, или с мјеста главног тужиоца или замјеника главног тужиоца на мјесто тужиоца; (г) разрјешење од дужности. Код изрицања дисциплинских мјера мора се руководити принципом пропорционалности. Прије изрицања мјера за дисциплинске прекршаје, дисциплинске комисије узимају у обзир слиједеће чињенице: (а) број и тежина учињеног дисциплинског прекршаја и његове посљедице; (б) степен одговорности; (ц) околности под којим је дисциплински прекршај учињен; (д) досадашњи рад и понашање учиниоца прекршаја; и (е) све друге околности које могу утјецати на одлуку о тежини и врсти дисциплинске мјере, укључујући степен кајања и/или сарадње коју је судија или тужилац показао током дисциплинског поступка.
      Одлука о изреченој дисциплинској мјери се доставља судији или тужиоцу који је предмет поступка и уноси у лични досје судије или тужиоца који води Секретаријат Вијећа. Дисциплинска мјера разрјешења од дужности одређује се само у предметима у којим је утврђен озбиљан дисциплински прекршај, а из тежине прекршаја је јасно да је прекршитељ неподобан или недостојан да даље врши дужност. Ако Вијеће изрекне мјеру разрјешења од дужности, тада сва права и привилегије које проистичу из радног односа судије, предсједника суда, главног тужиоца, замјеника главног тужиоца односно тужиоца који је разријешен дужности на основу проведеног дисциплинског поступка, престају његовим смјењивањем од стране Вијећа. Судији или тужиоцу који је према овом члану разријешен дужности није дозвољено да даље врши дужност судије или тужиоца.
    • Програм рехабилитације, савјетовања или стручног усавршавања: Поред дисциплиплинских мјера, Вијеће може, као посебну мјеру, умјесто или уз дисциплинску мјеру, ако нађе за сходно, одредити да судија или тужилац учествује у програмима савјетовања, стручног усавршавања или рехабилитације. Ове мјере могу трајати најдуже до шест мјесеци.
    • Привремено удаљење од вршења дужности: Ако се судија или тужилац налази у притвору, тада се обавезно привремено удаљује од вршења дужности судије или тужиоца. Такво удаљење траје док се особа налази у притвору. Вијеће може продужити удаљење од вршења дужности ако је судија или тужилац пуштен из притвора. Привременоп удаљење може трајати до окончања истраге, односно кривичног поступка. У свим другим случајевима, када постоје Законом прописани разлози за привремено удаљење од вршења дужности судије или тужиоца, Вијеће доноси одлуку о привременом удаљењу у сваком појединачном случају на основу чињеница и понуђених доказа из захтјева за привремено удаљење судије/тужиоца.
    • Неспособност судије или тужиоца за вршење дужности: Уред дисциплинског тужиоца истражује и заступа пред Вијећем предмете који се односе на физичку, емоционалну, менталну или другу неспособност судије или тужиоца која захтијева трајно или привремено удаљавање судије или тужиоца од вршења дужности или престанак мандата. У случајевима неспособности судије или тужиоца, Уред ће изнијет предмет Вијећу које доноси одлуку. Уколико удаљење траје шест мјесеци, након истека тог рока Вијеће по службеној дужности поново разматра сваки појединачни случај и ако утврди да неспособност и даље постоји, продужит ће удаљење од вршења дужности, а Уред ће одмах покренути поступак за престанак мандата. Судија или тужилац задржава сва права на пензију, накнаду за инвалидност или друге накнаде прописане законом у случају да буде ослобођен вршења дужности или да му престане мандат.

    4. Улагање жалбе на одлуке Вијећа

    Дисциплински поступак воде Првостепена дисциплинска комисија и Другостепена дисциплинска комисија. Првостепена и Другостепена дисциплинска комисија су независне и у потпуности надлежне за рјешавање дисциплинских ствари. У дисциплинским поступцима који се воде против судија, већина чланова комисије ће, и у првом и у другом степену, бити судије. У дисциплинским поступцима који се воде против тужилаца, већина чланова комисије ће, и у првом и у другом степену, бити тужиоци. Члан комисије који је учествовао у рјешавању неког предмета у Првостепеној комисији не може поступати у истој ствари у Другостепеној дисциплинској комисији.

    Првостепена дисциплинска комисија састављена од три члана, од којих су барем два чланови Вијећа, у првом степену утврђује дисциплинску одговорност и изриче мјере. Другостепена дисциплинска комисија, састављена од три члана Вијећа, одлучује о жалбама на одлуке Првостепене дисциплинске комисије. Другостепена дисциплинска комисија може потврдити, укинути или преиначити одлуку или дисциплинске мјере које је изрекла Првостепена дисциплинска комисија.

    Против одлуке Другостепене дисциплинске комисије о изрицању дисциплинске мјере може се уложити жалба Вијећу као цјелини. Ако Вијеће не потврди мјеру разрјешења, Вијеће може изрећи другу мјеру предвиђену овим законом. Чланови Првостепене и Другостепене дисциплинске комисије имају право учествовати, осим ако се њихово изузеће тражи из разлога другачијег од разлога њиховог ранијег учешћа у доношењу одлуке о истој ствари. Одлука Вијећа је коначна.

    5. Покретање поступка пред Судом БиХ

    Судија или тужилац који је разријешен дужности одлуком Вијећа може уложити жалбу Суду Босне и Херцеговине једино на основу једног или оба доље наведена разлога:

    • да је Вијеће, приликом вођења дисциплинског поступка након којег је услиједила одлука о мјери разрјешења дужности, учинило материјалну повреду правила поступка предвиђених овим законом;
    • да је Вијеће, приликом вођења дисциплинског поступка након којег је услиједила одлука о мјери разрјешења дужности, погрешно примијенило  законом.

    Суд Босне и Херцеговине мора примити жалбу у року од три (3) седмице од дана кад је судија или тужилац примио одлуку Вијећа. Суд Босне и Херцеговине у скраћеном поступку одбацује жалбе уложене након тог рока.

    6090 ПРЕГЛЕДА
    • 1 - 1 / 1
    • 1