• logo
  • osnovna stranica
  • Канцеларија дисциплинског тужиоца ВСТС-а Босне и Херцеговине

    Иди на садржај
    BosanskiHrvatskiSrpskiСрпскиEnglish

    Саопштење за јавност

    21.10.2022.

    Саопштење за јавност

     

    (Сарајево, 21.10.2022. године) - Поводом великог броја упита новинара упућених Уреду дисциплинског тужиоца Високог судског и тужилачког вијећа Босне и Херцеговине у вези дисциплинске истраге против замјенице главног тузиоца Тужилаштва Босне и Херцеговине, Диане Кајмаковић, јавност желимо информисати о сљедећем:

     

    Уред дисциплинског тужиоца ВСТВ-а БиХ поднио је данас Првостепеној дисциплинској комисији ВСТВ БиХ дисциплинску тужбу против тужитељице Диане Кајмаковић, чиме је покренут дисциплински поступак против именоване. Тужба је поднесена због сљедећих дисциплинских прекршаја, прописаних чланом 57. Закона о ВСТВ:

    ¾     тачка 6. „кориштење функције тужиоца како би се прибавиле неоправдане користи за себе или друге особе“,

    ¾     тачка 12. „мијешање у поступање судије или тужиоца с намјером опструирања или потцјењивања њихових активности“;

    ¾     тачка 22. „ понашање у суду или тужилаштву и изван суда или  тужилаштва које штети угледу тужилачке функције“,

    ¾     тачка 23. „било какво друго понашање које представља озбиљно кршење службене дужности и доводи у питање повјерење јавности у непристрасност и кредибилитет тужилаштва“.

     

    Уред је такође поднио Захтјев за привремено удаљење од вршења дужности тужене Диане Кајмаковић до окончања покренутог дисциплинског поступка, на основу члана 79. тачке ц) и д) Закона о ВСТВ:

    “Судија или тужилац могу бити привремено удаљени од вршења дужности:

    ...

    (ц) ако је против њега покренут поступак разрјешења;

    (д) ако је покренут дисциплински поступак за дисциплински прекршај, а Вијеће утврди да се дисциплинска одговорност не може на прави начин утврдити, а да се судија или тужилац привремено не удаљи од вршења дужности током поступка;

    …“

     јер је Уред затражио изрицање дисциплинске мјере разрјешења од дужности тужене, односно јер сматра да се дисциплински поступак не може несметано водити без њеног удаљења.

     

    Одлуку о евентуалном привременом удаљењу од вршења дужности судије, по наведеном захтјеву, према члану 79. Закона о Високом судском и тужилачком вијећу Босне и Херцеговине, доноси Првостепена дисциплинска комисија.   

     

     

    - крај -

    1006 ПРЕГЛЕДА

    Саопштење за јавност

    27.09.2022.

    Саопштење за јавност

     

    (Сарајево, 27. септембар 2022. године) – Поводом великог броја упита новинара упућених Уреду дисциплинског тужиоца Високог судског и тужилачког вијећа Босне и Херцеговинеу вези са поступањем Уреда дисциплинског тужиоца у погледу стављања Диане Кајмаковић, замјеника главног тужиоца Тужилаштва Босне и Херцеговине на листу  Уреда за контролу имовине странаца (ОФАЦ) Министарства финансија САД желимо јавност информисати о сљедећем:

     

    У  погледу разлога наведених у Извршној уредби 14033, Уреда за контролу имовине странаца (ОФАЦ) Министарства финансија САД од 27.9.2022. године, који се односе на замјеника главног тужиоца Тужилаштва Босне и Херцеговине, Уред дисциплинског тужиоца поступа у оквиру прописаних надлежности те ће исти бити истражени у погледу кршења дужности у вршењу тужилачке функције или функције руководица/замјеника главног тужиоца Тужилаштва Босне и Херцеговине, а  у смислу одредби о дисциплинској одговорности прописаних Законом о Високом судском и тужилачком вијећу Босне и Херцеговине. Чланом 70. став 1. Закона о ВСТВ-у прописана је повјерљивост радњи Уреда у истрази.

     

    Чланом 76. и 77. Закона о ВСТВ-у прописани су разлози за привремено удаљење од дужности судије или тужиоца. Уред нема сазнања да је у овом тренутку против Диане Кајмаковић покренута истрага у кривичном поступку, нити да постоји други законски основ за привремено удаљење.

     

     

    - крај -

    904 ПРЕГЛЕДА

    Саопштење за јавност

    01.09.2022.

    Саопштење за јавност

     

    (Сарајево, 01. септембар 2022. године) – Поводом великог броја упита новинара упућених Уреду дисциплинског тужиоца Високог судског и тужилачког вијећа Босне и Херцеговинеу вези покретања истраге Тужилаштва Босне и Херцеговине против бивше главне тужитељице Кантоналног тужилаштва Кантона Сарајево и тренутно суткиње Суда Босне и Херцеговине Далиде Бурзић јавност желимо информисати о сљедећем:

     

    Уред дисциплинског тужиоца ВСТВ-а БиХ је Првостепеној дисциплинској комисији ВСТВ БиХ против Далиде Бурзић, судије Суда Босне и Херцеговине поднио Захтјев за привремено удаљење од вршења дужности судије из разлога прописаних чланом 77. тачка а) Закона о ВСТВ: „Судија или тужилац могу бити привремено удаљени од вршења дужности:... ако је против судије или тужиоца покренута истрага у кривичном поступку“.

     

    Одлуку о привременом удаљењу од вршења дужности судије, по наведеном захтјеву, према члану 79. Закона о Високом судском и тужилачком вијећу Босне и Херцеговине, доноси Првостепена дисциплинска комисија.   

     

     

    - крај -

    918 ПРЕГЛЕДА

    Саопштење за јавност

    02.04.2021.

    (Сарајево, 2. април 2021. године) - Уред дисциплинског тужиоца (УДТ) Високог судског и тужилачког вијећа Босне и Херцеговине (ВСТВ БиХ) поднио је дисциплинске тужбе против Гордане Тадић, главне тужитељице Тужилаштва БиХ, и Ранка Дебевца, предсједника Суда БиХ.

     

    Тужба против главне тужитељице Тужилаштва БиХ Гордане Тадић поднесена је због дисциплинских прекршаја из члана 57. Закона о ВСТВ-у БиХ и то:

     

    тачка 8: „немар или непажња у вршењу службених дужности“

    тачка 17: „пропуштање, из неоправданих разлога, да поступи у складу са одлукама, наредбама или захтјевима Вијећа“

    тачка 22: „понашање у суду или тужилаштву или изван суда или тужилаштва које штети угледу тужилачке функције.“

     

    Прва тачка дисциплинске тужбе против тужене главне тужитељице Тужилаштва БиХ Гордане Тадић односи се на свјесно занемаривање обавезе и налога Вијећа да се предмети тужилаштва распоређују у рад тужиоцима путем аутоматског система расподјеле (ТЦМС) у периоду њеног мандата на функцији главног тужиоца.

    Друга тачка се тиче пропуштања да као руководилац Тужилаштва БиХ примијеном одредаба Закона о заштити тајних података осигурапокретање поступка персоналних сигурносних провјера особља Тужилаштва БиХ које рукује тајним подацима, као и налога Вијећа да све правосудне институције у БиХ проведу све обавезе и мјере наведеног Закона.

    У погледу треће тачке, наводи се односе на нарушавање угледа правосуђа неоснованим захтјевом за исплату потраживања везаног за најам стана.

     

    Тужба против предсједника Суда БиХ Ранка Дебевца поднесена је због дисциплинских прекршаја из члана 56 Закона о ВСТВ-у БиХ и то:

    тачка 19: „намјерно давање лажне, обмањиве или недовољне информације у вези са пријавама за радно мјесто, дисциплинским стварима, питањима унапређења и напредовања у служби или било којим другим питањима која су у надлежности Вијећа“

    тачка 22: „понашање у суду и изван суда које штети угледу судијске функције“

     

    Прва тачка дисциплинске тужбе против туженог предсједника Суда БиХ Ранка Дебевца односи се на непримјерен контакт са особом против које се води поступак пред судом којим руководи.

    Друга тачка дисциплинске тужбе се односи на упућивање коментара непримјереног садржаја кроз  комуникацију са тужитељицом која поступа у предмету у којем јетужени учесник у поступку.

    У погледу треће тачке ради о намјерном давању недовољне информације ВСТВ-у о имовини туженог у иностранству, кроз личне финансијске извјештаје достављене Вијећу.

     

    УДТ не може коментарисати поступак који је у току те моли медије за разумијевање у овом погледу.

    Напомињемо да се нико не може сматрати дисциплински одговорним док се његова одговорност не утврди правоснажним одлукама дисциплинских комисија.

    Уред дисциплинског тужиоца предано ради на јачању одговорности правосуђа кроз дисциплинску одговорност носилаца свих правосудних функција, у циљу осигурања одговорног и ефикасног правосудног система грађанима Босне и Херцеговине. 

     

    1652 ПРЕГЛЕДА

    Састанак представника УДТ-а са представницима међународне заједнице

    16.10.2020.

    (Сарајево, 16.10.2020. године) – Јучер је одржан састанак представника Уреда дисциплинског тужиоца са представницима Уреда високог представника, Мисије ОСЦЕ-а у Босни и Херцеговини, Европске Уније, као и амбасада Француске, Италије, Краљевине Холандије, Сједињених Америчких Држава и Уједињеног Краљевства.

    Представници међународне заједнице су нагласили важност функционалне независности Уреда дисциплинског тужиоца која би требала бити лишена било каквих покушаја вањских утицаја, те изразили подршку досадашњем раду Уреда који је и у задњем Извјештају стручњака о владавини права у БиХ описан као професионалан и храбар.

    Главна дисциплинска тужитељица и њен замјеник су се захвалили представницима међународне заједнице на разумијевању важности рада Уреда те подршци коју међународна заједница континуирано пружа Уреду.

    Међународна заједница ће пажљиво пратити дисциплинске поступке против носилаца правосудне функције у будућности.

    2994 ПРЕГЛЕДА

    Поднесена дисциплинска тужба против главне тужитељице Кантоналног тужилаштва Кантона Сарајево

    12.12.2018.

    (Сарајево, 12. децембар 2018. године) - Уред дисциплинског тужиоца (УДТ) Високог судског и тужилачког вијећа Босне и Херцеговине (ВСТВ БиХ) поднио је данас дисциплинску тужбу против Далиде Бурзић, главне тужитељице Кантоналног тужилаштва Кантона Сарајево.

    Тужба је поднесена због дисциплинских прекршаја прописаних чланом 57 Закона о ВСТВ-у БиХ и то:

    • тачка 22: „понашање у суду или тужилаштву и изван суда или тужилаштва које штети угледу тужилачке функције“,
    • тачка 23: „било какво друго понашање које представља озбиљно кршење службене дужности или доводи у питање повјерење јавности у непристрасност и кредибилитет тужилаштва“.

    Наведена тужба је поднесена због комуникације с оштећеним у предмету споменутог тужилаштва, познатом у јавности као предмет „Мемић“, као и јавних иступа везаних за исти предмет.

    УДТ, након проведене истраге, у сарадњи са другим надлежним институцијама, није нашао да постоји довољно доказа за покретање дисциплинског поступка везано за друге наводе о повреди дужности главне тужитељице у вези поступања у истом предмету.

    Због тајности прикупљених доказа, прописаних чланом 71 Закона о ВСТВ-у БиХ, УДТ не може пружити детаљније информације. Такође, УДТ не може коментарисати поступак који је у току те моли медије за разумијевање у овом погледу.

    Напомињемо да се нико не може сматрати дисциплински одговорним док се његова одговорност не утврди правоснажним одлукама дисциплинских комисија.

    -крај-

    7943 ПРЕГЛЕДА
    • 1 - 6 / 6
    • 1