• logo
  • osnovna stranica
  • Канцеларија дисциплинског тужиоца ВСТС-а Босне и Херцеговине

    Иди на садржај
    BosanskiHrvatskiSrpskiСрпскиEnglish
  • Подношење жалби
  • Како подниjети жалбу
  • Упутства за подношење жалби

    Упуте за подношењу притужби

    Законом о Високом судском и тужилачком вијећу БиХ (у даљем тексту: Закон) који је усвојила Парламентарна скупштина БиХ, а који је ступио на снагу 01.06.2004. године, основао је Високо судско и тужилачко вијеће БиХ (у даљем тексту: Вијеће) као државно тијело. Заштита јавности и правосудног система од судија и тужилаца који пропуштају да испоштују своје професионалне и етичке норме јесте једна од важних функција Вијећа; прецизније, Закон уређује јасне и транспарентне критерије Вијећу за вођење дисциплинских поступака против судија и тужилаца.

    Надлежност Вијећа за утврђивање дисциплинске одговорности и изрицање дисциплинских мјера се односи на све тужиоце, судије, предсједнике судова, судије поротнике и резервне судије у свим тужилаштвима и судовима на државном, ентитетском, кантоналном, окружном, опћинском и основном нивоу у Босни и Херцеговини, укључујући Брчко Дистрикт БиХ, али искључујући уставне судове државе и ентитета БиХ.

    Уред дисциплинског тужиоца (у даљем тексту: Уред) остварује своје надлежности кроз дисциплинске активности Вијећа, или шире, кроз заштиту јавности и правосудног система, и подноси извјештај директно Вијећу. Уред је по Закону обавезан да прима, истражује и подноси дисциплинске тужбе по притужбама на судије и тужиоце.


    Комуникација са Уредом дисциплинског тужиоца и подношење притужбе

    Мада ће Уред настојати да предистражна комуникација буде повјерљива, Уред не може гарантовати или обећати такву повјерљивост. Исто тако, у случају покретања дисциплинског поступка Уред је дужан размијенити релевантне информације са оптуженим судијом или тужиоцем, јер судија или тужилац има право знати за шта се терети, како би могао припремити одбрану на те оптужбе.

    Свако може, и то најбоље у писменој форми, поднијети притужбу на адресу Уреда. Није прописан посебан језик или форма, премда се преферира један од домаћих језика или енглески језик. Постоји образац за улагање притужбе који се може прибавити на Интернет страници Вијећа. Притужбу требате поднијети чим примијетите повреду дужности, док је свима свјеже сјећање на догађаје и док се не изгубе или не униште релевантни документи, те прије него наступи застара.

    Уред мора покренути дисциплински поступак пред Вијећем у року од 5 година од дана када је повреда дужности која је предмет Ваше притужбе учињена. Према томе, притужбу требате благовремено предати Уреду, јер у противном наступит ће застара за покретање дисциплинског поступка против судије или тужиоца. Кореспонденцију упутити на адресу:

    Високо судско и тужилачко вијеће
    Уред дисциплинског тужиоца
    Краљице Јелене 88
    71000 Сарајево
    Босна и Херцеговина

    Ваша притужба у писменој форми треба садржавати све важне информације, укључујући датуме, и по могућности треба бити откуцана на машини или исписана штампаним словима ради читљивости. Ако располажете читким копијама писама, уговора, судских одлука или других докумената који се односе на Вашу тврдњу/тврдње потребно је да их приложите уз притужбу. Молимо да не шаљете оригиналне документе Уреду, јер Вам не можемо вратити оригиналне документе назад. Шаљите само копије докумената, које не морају бити овјерене. Уред ће Вас контактирати уколико оригинални документи буду потребни. Молимо такођер да Уреду прослиједите и све додатне информације или копије докумената до којих можете накнадно доћи у посјед, а од значаја су за Вашу притужбу.


    Судије и тужиоци морају одржавати високе стандарде

    Пропуст у примјени професионалних и етичких норми слаби и доводи у опасност повјерење јавности у правосудни систем. Вијеће је основано између осталог и зато да осигура да судије и тужиоци обављају своје службене дужности на начин који је у складу са етичким и професионалним стандардима. У Закону је дата детаљна листа са више од 20 дисциплинских прекршаја које судије и тужиоци могу починити уколико се он или она понаша на начин који није у складу са минимумом професионалних и етичких стандарда како прописује Закон. Када се судија или тужилац понаша на такав начин, принцип одговорности захтијева дисциплински поступак и након утврђивања дисциплинске одговорности судије или тужиоца изрицање дисциплинских мјера.

    3459 ПРЕГЛЕДА
    • 1 - 1 / 1
    • 1