• logo
  • osnovna stranica
  • Канцеларија дисциплинског тужиоца ВСТС-а Босне и Херцеговине

    Иди на садржај
    BosanskiHrvatskiSrpskiСрпскиEnglish
  • Односи сa јавношћу
  • Приступ информацијама
  • Водич за приступ информацијама

    Водич за приступ информацијама

    Уводне напомене

    Овај водич урађен је како би помогао подносиоцима захтјева у остваривању права приступа информацијама у складу с одредбама Закона о слободи приступа информацијама у Босни и Херцеговини (“Службени гласник БиХ”, бр. 28/00 и 45/06 - у даљњем тексту: ЗОСПИ).

    Водич помаже сазнати више о томе како можете приступити информацијама које су у посједу и под контролом Високог судског и тужилачког вијећа БиХ (у даљњем тексту: ВСТВ БиХ).

    Овај водич даје информације о правима у складу са ЗОСПИ-јем, тако да:

    - садржи једноставне инструкције за сачињавање и подношење захтјева;
    - обавјештава подносиоца захтјева о процедури и роковима којих се ВСТВ БиХ мора придржавати током обраде захтјева за приступ информацијама;
    - обавјештава подносиоца захтјева о околностима под којима приступ траженој информацији може бити ускраћен;
    - садржи упуте о подношењу жалби и роковима за подношење жалби на одлуке које су донесене у складу са ЗОСПИ-јем;
    - упућује на овлаштена лица за информисање и информацијске телефоне на које се подносиоц захтјева може обратити како би се олакшао приступ информацијама и садржи попис информација потребних за обраћање ВСТВ БиХ,
    - садржи унифицирани образац захтјева за приступ информацијама,
    - регулира трошкове копирања тражених информација, и
    - упућује на Индекс регистар ВСТВ БиХ и на начин приступа Регистру.

    Корисници Водича ВСТВ БиХ за приступ информацијама могу давати препоруке и сугестије које би допринијеле побољшању његовог сљедећих издања.

    Које врсте информација се могу добити

    ЗОСПИ у Босни и Херцеговини гарантира сваком физичком и правном лицу приступ информацијама које су под контролом ВСТВ БиХ. Прије успостављања контакта препоручује се конзултирање Индекса регистра ВСТВ БиХ.

    У правилу, ВСТВ БиХ ће одобрити приступ информацијама, осим у изнимним околностима утврђеним ЗОСПИ-јем. У случају дилеме о томе посједује ли ВСТВ БиХ тражену информацију, а која је у вези с овластима ВСТВ БиХ, може се контактирати службеник за информирање који је дужан дати упуте.

    Поступак приступа информацијама

    Прије него што се поднесе захтјев за приступ информацијама треба покушати тражене информације добити на неформалан начин.

    У случају када постоји висока разина поузданости да ВСТВ БиХ располаже траженом информацијом, а прије подношења формалног захтјева за приступ информацијама, потребно је доћи у дотицај с службеником/службеницом за информисање, како би се, на неформалан начин, покушало доћи до потребне информације. Ако се до потребне информације не дође на једноставнији, неформални начин, у том случају може се поднијети формалан захтјев ВСТВ БиХ.

    Адреса и информације за ВСТВ БиХ

    Адреса за подношење формалног захтјева за приступ информацијама:

    Високо судско и тужилачко вијеће БиХ
    Краљице Јелене 88
    71000 Сарајево БиХ
    Телефон: +387 (0)33 704 604
    Телефакс: +387 (0)33 707 550
    Електронска пошта: 
    вствпресс@правосудје.ба или вствбих@правосудје.ба
    Wеб: хттпс://вств.правосудје.ба/, www.правосудје.ба
    Контакт особа: Едиса Шикало, службеник за информирање

    Планирање захтјева за приступ информацијама

    Прије подношења формалног захтјева за приступ информацијама неопходно је пажљиво испланирати и утврдити информације које се желе добити и предвидјети износ евентуално потребних финанцијских средстава неопходних за копирање тражених докумената.

    Пожељно је претходно утврдити ради ли се о информацијама којима приступ није ограничен или забрањен.

    Подношење захтјева за приступ информацијама

    Након што је пажљиво испланиран, формални захтјев за приступ информацијама у форми обрасца, подноси се у ВСТВ БиХ. Захтјев за приступ информацијама насловљава се на лице за информирање, а може се доставити лично уз потпис, путем писарнице ВСТВ БиХ уз пријемни печат, поштом препоручено, телефаксом или електронском поштом.

    Достављање захтјева треба извршити тако да се на одговарајући начин осигура доказ о подношењу - конфирмација с ознаком датума подношења захтјева.

    Захтјев се подноси на једном од језика који су у службеној употреби у БиХ.

    У захтјеву треба јасно дефинисати оно што се жели сазнати. Потребно је навести назив траженог документа, датум његовог настанка, аутора, адресанта, или дати било какве друге податке који би омогућили ВСТВ БиХ што лакше пронаћи документе који садрже тражене информације.

    Ако захтјев није поднесен у прописаној форми и не садржи податке који могу идентифицирати тражену информацију, ВСТВ БиХ ће у року од осам дана закључком обавијестити подносиоца захтјева како његов захтјев не може бити обрађен из наведених разлога.

    Како поступити у ситуацији када ВСТВ БиХ не посједује информацију

    У случају када ВСТВ БиХ нема информацију тражену захтјевом, као и у случају да нема приступ траженој информацији, обавезно је најкасније осам дана по пријему, захтјев прослиједити оној институцији или правном лицу које може по том захтјеву поступити. О томе ВСТВ БиХ писмено, закључком, обавјештава подносиоца захтјева.

    Рок за добивање информације

    У року од 15 дана по пријему захтјева ВСТВ БиХ је дужан обавијестити подносиоца захтјева о томе да ли му је приступ информацијама одобрен или одбијен.

    У случају изузетака и потребе испитивања повјерљивих комерцијалних информација и испитивања јавног интереса, рок се може, у складу са ЗОСПИ-јем, продужити. Подносиоц захтјева мора се обавјештавати о свим радњама и разлозима продужења рока.

    Приступ информацијама

    Када ВСТВ БиХ одобри приступ траженим информацијама у цијелости или дјеломично, о томе рјешењем обавјештава подносиоца захтјева. Рјешењем се утврђује могућност личног приступа и увида у информације у просторијама ВСТВ БиХ у вријеме које одговара и подносиоцу захтјева и запосленом особљу, или ће под условом да је информација краћа од 10 страница, доставити информацију у писаној форми подносиоцу захтјева.

    У складу с одобреним захтјевом, ВСТВ БиХ обавјештава подносиоца захтјева о могућности добивања копије тражене информације, ако је информација дужа од 10 страна, након извршене уплате накнаде трошкова копирања.

    Трошкови копирања

    У складу са Законом, ВСТВ БиХ не наплаћује накнаде за подношење ЗОСПИ захтјева или за писана обавјештења у смислу ЗОСПИ-ја, док се накнада за извршене услуге копирања наплаћује у складу с Одлуком Вијећа министара БиХ о трошковима копирања захтијеваних информација у складу са Законом о слободи приступа информацијама у БиХ (“Службени гласник БиХ”, број 12/01), и то:

    0,50 КМ за сваку страницу стандардног формата,
    10 КМ по ЦД-у за електронску документацију.
    Првих 10 страна копирања материјала стандардног формата је бесплатно, а за све друге тражене информације с већим бројем страна подносиоц захтјева плаћа унапријед.

    Ускраћивање приступа информацијама ВСТВ БиХ и утврђивање категорија изузетка

    ЗОСПИ даје право тражити приступ било којој информацији која је под контролом ВСТВ БиХ. Само у изузетним околностима, изричито предвиђеним ЗОСПИ-јем, ВСТВ БиХ неће одобрити приступ траженим информацијама, и то у случају сљедеће три категорије информација.

    Прва категорија изузетака односи се на функције ВСТВ БиХ као јавног органа. У смислу ове категорије, изузетак може бити утврђен, када би откривање информација изазвало значајне штете по легитимне циљеве сљедећих категорија у Босни и Херцеговини:

    - заштиту јавне сигурности;
    - интересе одбране и сигурности;
    - вањску политику;
    - интересе монетарне политике;
    - спречавање криминала и свако откривање криминала; и
    - заштиту процеса доношења одлуке јавног органа.

    Друга категорија изузетака односи се на случај када захтјев за приступ информацијама укључује повјерљиве комерцијалне интересе треће стране, чије би објављивање могло узроковати штету трећој страни. 

    Трећа категорија изузетака односи се на оправдану заштиту приватности трећег лица.
    Без обзира на наведене изузетке, ВСТВ БиХ ће објавити тражену информацију ако је то оправдано јавним интересом, под условима и у процедури утврђеној чланом 9. ЗОСПИ-ја.

    Заштита права у случају када приступ информацијама није одобрен

    Ако ВСТВ БиХ одбије приступ траженој информацији, дјеломично или у цјелости, о томе ће подносиоца захтјева обавијестити рјешењем у року од 15 дана по пријему захтјева.

    У рјешењу ће се навести разлози одбијања приступа информацији, законска основа за статус изузећа информација, сва материјална питања која су важна за одлуку, те упутити подносиоца захтјева о праву на улагање жалбе.

    У наведеном случају подноситељ захтјева може:

    - уложити управну жалбу на такву одлуку
    - у случају незадовољства подносиоца захтјева поводом одлуке по жалби, може покренути управни спор пред Судом БиХ и/или
    - обратити се Омбудсмену БиХ у било којој фази поступка.

    Приступ личним подацима: 

    ЗОСПИ предвиђа посебну процедуру за приступ личним подацима, односно информацијама које се тичу приватног живота. Као додатак опћим захтјевима везаним за захтјеве за приступ информацијама, важно је истаћи да приступ личним подацима може тражити особно само лице на које се односе тако што ће власторучно потписати захтјев и предочити важећи идентификацијски документ с фотографијом. Захтјев може поднијети и законски заступник, односно пуномоћник лица на које се личне информације односе. Законски заступник и пуномоћник дужни су предочити важеће доказе о статусу законског заступника или пуномоћника, као и фотокопију важећег идентификацијског документа с фотографијом лица које заступа, те предочити своје важеће идентификацијске документе с фотографијом.

    ЗОСПИ даје право којим се осигурава да лични подаци, који су под контролом јавног органа, буду тачне, актуалне, комплетне, релевантне за законито кориштење због којег су похрањене, те да на било који други начин нису погрешне.

    Након приступања личним информацијама, може се захтијевати измјена, допуна или давање коментара, који се додаје на личне информације. Захтјеви за измјене или допуне особних података нису временски ограничени. Уколико се утврди како нису испуњени законски увјети у погледу тачности, актуалности, релевантности за законито кориштење због којег су похрањени, или утврди како су на било који други начин погрешни, јавни орган може рјешењем одбити захтијевану измјену или допуну особних података. Такво рјешење садржи и поуку о правном лијеку.
    • 1 - 1 / 1
    • 1