• logo
  • osnovna stranica
  • Канцеларија дисциплинског тужиоца ВСТС-а Босне и Херцеговине

    Иди на садржај
    BosanskiHrvatskiSrpskiСрпскиEnglish

    Право на жалбу

    Уред дисциплинског тужиоца и судија/тужилац који је предмет поступка имају право уложити жалбу на одлуку првостепене дисциплинске комисије Вијећа. Вијеће у том случају сазива другостепену дисциплинску комисију која може потврдити, укинути или преиначити одлуку или дисциплинске мјере које је изрекла првостепена дисциплинска комисија.  Члан комисије који је учествовао у рјешавању неког предмета у првостепеној дисциплинској комисији не може поступати у истој ствари у другостепеној дисциплинској комисији.

    Против одлуке другостепене дисциплинске комисије о изрицању дисциплинске мјере може се уложити жалба Вијећу као цјелини. Ако Вијеће не потврди изречену мјеру, може изрећи другу мјеру предвиђену законом. Одлука Вијећа је коначна.

    Судија или тужилац који је разријешен дужности одлуком Вијећа може уложити жалбу Суду Босне и Херцеговине једино на основу једног или оба доље наведена разлога: 

    а) да је Вијеће, приликом вођења дисциплинског поступка након којег је услиједила одлука о мјери разрјешења дужности, учинило материјалну повреду правила поступка предвиђених овим законом;

    б) да је Вијеће, приликом вођења дисциплинског поступка након којег је услиједила одлука о мјери разрјешења дужности, погрешно примијенило закон. 

    Суд Босне и Херцеговине мора примити жалбу у року од три (3) седмице од дана када је судија или тужилац примио одлуку Вијећа. Суд Босне и Херцеговине у скраћеном поступку одбацује жалбе уложене након тог рока.   


     


    2462 ПРЕГЛЕДА
    • 1 - 1 / 1
    • 1