• logo
  • osnovna stranica
  • Osnovni sud Brčko distrikta BiH

    Idi na sadržaj
    BosanskiHrvatskiSrpskiСрпскиEnglish

    ODJELJENJE ZA PODRŠKU SVJEDOCIMA

    30.05.2023.


    Odjeljenje za podršku svjedocima brine da svi svjedoci u krivičnim predmetima budu upoznati sa svojim pravima i obavezama pred Osnovnim sudom u Brčkom.


    Primarni cilj OPS-a  je da obezbjedi odgovarajuću psihološku, emocionalnu ili logističku podršku i pomoć svjedocima prije, za vrijeme i poslije suđenja te pružanjem profesionalnih usluga izbjegne mogućnost da svjedočenje izazove dodatne negativne posljedice, novu patnju ili traumu potencijalnom svjedoku.

     

    Svi svjedoci pred Sudom, bez obzira na stranu u postupku koja ih poziva, imaju ravnopravan pristup uslugama Odjeljenja. Sve informacije koje OPS zaprimi će se tretirati profesionalno i dostavljati strani u postupku koja poziva svjedoka.

     

    Rad OPS-a ni na koji način ne ulazi u sadržaj iskaza koji će svjedok dati pred Sudom, a koji se tiče predmetnog svjedočenja, već se odnosi na psihičko stanje i potrebe svjedoka.


    Svjedočenje pred sudom je zakonska obaveza, a svaki svjedok davanjem istinitog iskaza, doprinosi procesu uspostavljanje pravde i vladavine prava.

     

     

    Odjeljenje za podršku svjedocima može se kontaktirati:

    +387 49 216 499

    ops.osbd@osbd.ba

     

     

     

    • 1 - 1 / 1
    • 1