• logo
 • osnovna stranica
 • Osnovni sud Brčko distrikta BiH

  Idi na sadržaj
  BosanskiHrvatskiSrpskiСрпскиEnglish

  ODJELJENJE ZA PODRŠKU SVJEDOCIMA

  30.05.2023.


  Odjeljenje za podršku svjedocima brine da svi svjedoci u krivičnim predmetima budu upoznati sa svojim pravima i obavezama pred Osnovnim sudom u Brčkom.


  Primarni cilj OPS-a  je da obezbjedi odgovarajuću psihološku, emocionalnu ili logističku podršku i pomoć svjedocima prije, za vrijeme i poslije suđenja te pružanjem profesionalnih usluga izbjegne mogućnost da svjedočenje izazove dodatne negativne posljedice, novu patnju ili traumu potencijalnom svjedoku.

   

  Svi svjedoci pred Sudom, bez obzira na stranu u postupku koja ih poziva, imaju ravnopravan pristup uslugama Odjeljenja. Sve informacije koje OPS zaprimi će se tretirati profesionalno i dostavljati strani u postupku koja poziva svjedoka.

   

  Rad OPS-a ni na koji način ne ulazi u sadržaj iskaza koji će svjedok dati pred Sudom, a koji se tiče predmetnog svjedočenja, već se odnosi na psihičko stanje i potrebe svjedoka.


  Svjedočenje pred sudom je zakonska obaveza, a svaki svjedok davanjem istinitog iskaza, doprinosi procesu uspostavljanje pravde i vladavine prava.

   

   

  Odjeljenje za podršku svjedocima može se kontaktirati:

  +387 49 216 499

  ops.osbd@osbd.ba

   

   

   

  • 1 - 1 / 1
  • 1