• logo
  • osnovna stranica
  • Општински суд у Травнику

    Иди на садржај
    BosanskiHrvatskiSrpskiСрпскиEnglish

    Нови Закон о судским таксама

    13.04.2017.
    Скупштина СБК/ЈСБ је 5. априла 2017. године донијела Закон о судским таксама (Службене новине Средњобосанског кантона број 4/17).
    3513 ПРЕГЛЕДА
    Пратећи документи
  • Закон о судским таксама
  • Судске таксе

    Судске таксе - (Закон о судским таксама, Службене новине СБК број 2/97, 8/98, 1/2000, 4/02)

    У поступку пред судовима плаћају се судске таксе по одредбама наведеног Закона и Тарифе судских такса која је саставни дио овог  закона.

    Судске таксе прописане овим  законом дужне су платити особе по чијем приједлогу или у чијем се интересу подузимају радње ( обвезник судских такса)

     

    За поднеске и за записнике који замјењују поднеске таксу је дужно да плати лице које их подноси, односно лице на чији захтјев се саставља записник.

    За одлуку првостепеног суда таксу је дужан да плати тужилац, односно предлагач, а за судско поравнање таксу су дужне да плате обје стране, уколико у поравнању није другачије уговорено.

    За одлуку другостепеног суда и за одлуку по ванредном правном средству, судску таксу је дужан да плати подносилац жалбе, односно лице у чијем интересу је покренут поступак по ванредном правном средству.

    Обавеза плаћања таксе настаје:

    за поднеске (тужбе, одговоре на тужбе, жалбе и друга правна средства) - када се предају суду, односно када се изврши обаручун таксе, ако њен износ зависи од вриједности предмета спора, а за поднеске предате на записник - када је записник састављен;

    за судске преписе - када се затраже од суда;

    за судске одлуке - када се објаве, а ако странка није присутна објављивању или ако одлука није јавно објављена - када се странци или њеном заступнику достави препис одлуке;

    судска поравнања - када се закључе;

    за паушалну таксу у поступку расправљања заоставштине - када рјешење о насљеђивању постане правоснажно;

    у поступку принудног поравнања, ликвидације и стечаја - када рјешење којим се одобрава закључење поравнања, односно одлука о диоби у поступку ликвидације, тј. одлука о главној диоби у поступку стечаја постану правоснажни;

    за остале радње - када се затражи њихово предузимање.

     Страна држава и страни  држављани ослобађају се од плаћања такса у судском поступку ако је то предвиђено међународним уговором или под увјетом узајамности.

     

    Ослобођени од плаћања таксе су:

    1.Федерација , кантон, јединице локалне самоуправе  и управе

    2.тијела или особе  у обављању јавних овлаштења

    3.хуманитарне организације

    4.радници у радним споровима

    5.породице погинулих

    6.расељене особе

    7.инвалиди

     

     

    • 1 - 2 / 2
    • 1