• logo
  • osnovna stranica
  • Општински суд у Травнику

    Иди на садржај
    BosanskiHrvatskiSrpskiСрпскиEnglish
  • Рад суда
  • Историјат
  • Оснивање суда

    Историјат - рад суда од 2004. године па до данас

    26.08.2008.

                Опћински суд у Травнику почео је са радом 01.03.2004.године , као правни сљедник  бивших Опћинских судова  Травник, Нови Травник и Витез, с тим да је у току реформе и Опћина Бусовача територијално  припала под надлежност  Опћинског суда Травник.

     

                Од почетка марта па до маја мјесеца 2004.године извршено је спајање свих грунтовница , архива, преузет је намјештај из свих судова , као и сви списи из свих писарница. Према датим упутствима Независне правосудне комисије Опћински суд у Травнику извршио је пресигнацију свих списа бивших судова и сви списи су поновно уведени у уписник и добили нове бројеве.

                Паралелно са горе поменутим пословима извршена је регистрација суда направљени печати отворени нови жиро рачуни , извршена подјела списа  , формирани  су Парнични , Кривични и Ванпарнични одјел те се започело са радом на списима и са заказивањем расправа.  Уз овај посао предсједник суда је имао задатак да изврши селекцију радника у односу један судац : три радника те се том приликом  показао вишак од 20 радника  који су распоредјени по разним институцијама у Кантону , тако да су остала без посла само 2 радника.

                Приликом планирања послова , а у складу са Пословником о раду судова СБК –а , одржан је састанак и са Адвокатском комором , Регионалном адвокатском комором основаном за ЗДК и СБК  те су након одржаног састанка постављени даљи циљеви након што је и адвокатура указала на проблеме у раду бивших писарница преузетих судова, спорост у рјешавању  Земљишно књижних списа , те проблеме на извршном реферату.

                Такодјер је уприличен и састанак са начелницима Опћина Бусовача, Витез , Нови Травник и  Травник како би се заједнички ријешили проблеми у предметима који се тичу наплата комуналних потраживања и осталих предмета у којима се као странке појављују Опћине односно Опћинско јавно правобранилаштво. 

                Том приликом се констатирало да Опћински суд у Травнику има око 5000 неуписаних земљишно-књижних предмета те је предсједник суда направио план рада за Грунтовницу како би се исти недостаци отклонили.

                Одредио је рад са странкама у периоду од 9-13 сати а вријеме од 13-16 сати кориштено је за књижење списа  те су на крају 2004.године сви заостаци ријешени и Земљишно књижни уред Опћинског суда у Травнику постао је у цјелости ажуран тако да је могао пружити благовремену услугу, како грађанима са ових простора, тако и привредним субјектима  како не би имали проблема око дизања кредита, заснивања заложног права те стварања повољних увјета  за развој производње и трговине на подручју овог кантона .

                Током поменутих активности у првих неколико мјесеци док је трајао прелазни период праћен је рад радника и њихов однос према послу те је у писарници постављена једна нова млада структура радника која у цјелости и успјешно обавља све послове који се односе на контролу и кретање списа .

                На Кривичном , Парничном , Привредном и Ванпарничном реферату извршена је правична подјела списа  по структури у зависности од закона који примјењује и већ током 2004.године  овај суд је успио да успостави такво стање кретање списа да је прилив  списа био за нијансу мањи од броја ријешених списа .

                Важно је напоменути да студиозно планирање и креирање буџета од стране рачуноводства и  Судске управе резултира добрим показатељима у начину планирања што се до  краја  буџетске године сва финансијска средства усмјере на ставке за које су и намјењене.

                Поред рада на овим пословима  као Предсједник суда на челу Судске управе преузео је на себе обавезу стварања повољних увјета за рад у згради Опћинског суда Травник. С обзиром да у суду нису постојали технички увјети за рад јер се радило на механичким машинама, а постојале су свега 3 електричне машине у сарадњи са Министром правде СБК Новаком Јотановићем успио сам осигурати  да свака канцеларија има један компјутер , а набавили смо и низ уређаја који се односе за потребе копирања телефоне фаxове .

                У току те године успјели смо реновирати све просторије у згради Опћинског суда у Травнику тј. обавили смо кречење просторија промјену тепиха ,завјеса а купили смо и дио намјештаја.

                Поред тога ради стварања нормалних хигијенских увјета извршено је реновирање свих мокрих чворова, а и измјењен је дио инсталација  које су биле у квару.

                Током 2005.године дошло је до измјене у Закону о судовима те је Судски регистар прешао у стварну надлежност Опћинског суда Травник. Том приликом смо властитим средствима набавили опрему  за рад реновирали просторије те извршили уношење свих података у електронски облик.

                У сарадњи са Владом СБК –а направили смо Програм и осигурали 200.000.00 КМ како би извршили брисање 2000 привредних субјеката који своје акте нису усагласили са Законом о привредним друштвима, и тако доприњели стварању веће правне сигурности у обављању робно новчаног промета односно циљ је био да се елиминира постојање фиктивних фирми.

                Поред тих послова Опћински суд у Травнику је поново у сарадњи са Владом СБК успио осигурати 100.000,00 КМ  те извршити рестаурацију фасаде на градјевини Аустроугарског типа у којој је смјештен Опћински суд у Травнику, тако да је то вањским изгледом једна од најрепрезентативнијих зграда у правосуђу БиХ. Упоредо са тим послом извршено је реновирање и гаража  а обновљен је и возни парк  који се састоји од  Ладе- Ниве и голфова који стоје на располагању судским извршитељима за изласке на терен и потребе увиђаја.

                Током 2006.године Опћински суд у Травнику с обзиром да се повећао број упосленика успио је осигурати средства и у поткровљу изградити око 150 м2 нових канцеларија исте опремити те преузети и извршити реформу Прекршајног правосудја.

                Након спајања укинутих прекршајних судова вишак упосленика је збринут по институцијама у Кантону тако да нити један упосленик није остао без посла.

                У истој години Кантонално тужилаштво Нови Травник иселило је из дијела просторија Опћинског суда Травник  те су све просторије које су они користили у цјелости реновиране опремљене и стављене на располагање суцима и дјелатницима Опћинског суда у Травнику.

                            Током 2007.године овај суд је извршио реконструкцију централног гријања вриједно око 30.000,00 КМ  те припремио писарницу у просторном смислу за ЦМС пројекат те властитим активностима набавио остала средства која су била неопходна за уводјење овога пројекта. Да су активности у том правцу успјешно проведене овој судској управи то указује чињеница неколико посјета од уводјења тог пројекта и од стране највећих судова у БиХ, као што су Опћински суд Тузла, Бијељина, Бихаћ и Зеница који ће користити наша позитивна искуства у стварању увјета за успјешан прелазак правосуђа БиХ са мануелног управљања списа на ЦМС.

                Поред ових активности судска управа овога суда својим активним дјеловањем успјела се изборити да буде саставни дио УСАИД пројекта  као сателитски суд  и након потписаног уговора са тим пројектом успјели смо осигурати подршку у једном дијелу опреме и намјештаја као и одредјеном  броју омота   које је УСАИД донирао.

                Надаље тај пројекат је осигурао подршку и на изради јединствене сигнализације која треба да буде постављена у цијелој судској згради као и набављању одијела и опреме унифицираног типа за судске извршитеље , портира, возача и све уписничаре.

                            Овај суд је такодјер успио да својим енергичним наступом осигура учешће у пројекту од стране ГТЗ –а  и Федералног министарства правде  тако да ће просторије грунтовнице бити у пројекту обнове почетком 2008.године као и један од првих судова у БиХ поред суда у Бихаћу и Бугојну.

               

    Почетком 2008.године  Опћински суд у Травнику  је са Архивом Средишња Босна закључио  уговор о издвајању архивске грађе вриједан 15.000,00 КМ., те ће и архива овога суда у цјелости бити уређена у складу са важећим Законом о архивској грађи, као и уредби која регулише архивско пословање , а у тој области задње активности су биле подузете 80-тих година.    На крају  да је овај суд успјешно радио протеклих година  може се  закључити и из годишњег извјештаја за 2006.годину ВСТВ  јер је након анализа сачињених од истог тијела наведена једна захвала за судове који су постигли добре резултате у 2006.години а овај суд спада према тој захвали у ред судова који су ријешили највећи број предмета по суцу, поред Основног суда у Требињу, Кантоналног суда у Сарајеву и Окружног суда у Бања Луци.

                За наредни период , с обзиром да су постојећи планови показали добре резултате овај суд их не мисли мијењати с тим да ће се придржавати раније утврдјених норми  Одлуком ВСТВ .

     

               

    856 ПРЕГЛЕДА
    • 1 - 1 / 1
    • 1