• logo
  • osnovna stranica
  • Општински суд у Травнику

    Иди на садржај
    BosanskiHrvatskiSrpskiСрпскиEnglish

    Медијација

    31.07.2008.

    У Опћинском суду Травник до сада ни један спор није ријешем Медијацијом.

     

    С обзиром на чињеницу да је Опћински суд Травник, прихватио Медијацију као један од кључних стандарда очекујемо да ће у наредном периоду доћи до значајније примјене Закона о медијацији и у нашем суду.

    Што је медијација ?

    Медијација је поступак у којем трећа неутрална особа (медијатор) помаже странама у настојању да постигну обострано прихватљиво рјешење спора. Медијатор успоставља и олакшава разговор, како би оне постигле овај циљ. Медијатор не доноси одлуке о томе како ће спор бити ријешен. Поступак ствара позитивну атмосферу у којој се мишљења и вриједности уважавају .Свака страна може изнијети своје ставове, појаснити како тренутни спор утиче на њу, те какве би опције задовољиле њене интересе.

    Медијатор ће пажљиво слушати, усмјеравати странке да разговарају о кључним питањима, уочавати заједничка становишта и интересе о кључним питањима и помагати странкама да на њима базирају договор.

    Како медијација помаже правосуђу ?

    Осим што странама у спору жели придружити одговарајући и ефикасан начин рјешавања спорова , Удружење медијатора у БиХ пружа услуге медијације и ради рјешавања проблема нагомиланих предмета у судовима. Досадашња искуства показују да се око 60% предмета који са суда буду упућени на медијацију ријеши споразумом странака. С обзиром да је спор окончан обострано прихватљивим рјешењем ,  вјероватноћа добровољног провођења споразума је велика , чиме се смањује оптерећеност у извршном судском поступку . Дугорочно , желимо развити културу мирног рјешавања спорова у којој ће се предмети медијацијом рјешавати прије суда , чиме ће се смањити прилив предмета . Судијама ће се тако омогућити простор да раде на сложенијим случајевима који се не могу ријешити вансудским поступцима .

    Који прописи регулишу медијацију у БиХ ?

    - Закони о парничном поступку и закони о кривичном поступку ( у дијелу : одлучивање о имовинско правном захтјеву ) у Босни и Херцеговини , Републици Српској и Федерацији Босне и Херцеговине  

    - Закони о поступку медијације ( Службени гласник БиХ 37/04 )

    - Закон о преношењу послова медијације на удружење медијатора ( Службени гласник БиХ 52/05 )

    - Правилници и Етички кодекс Удружења медијатора у БиХ ( Службени гласник БиХ , 21/06 )

    Које погодности медијација пружа странкама ?

    Са становишта странака медијација пружа бројне погодности . Она је повољна за странке , јер оне саме , као актери спора , долазе до рјешења . Овим је и њихова воља за провођење договора о рјешењу спора јача. Медијација је брз , ефикасан и самим тим јефтинији начин рјешавања спорова . Споразум потписан на медијацији има снагу извршне исправе . Ако не дође до добровољног извршења споразума , странке извршење могу тражити од суда . Искуства у Босни и Херцеговини су показала да медијација дјелује , те да у око 60% предмета који дођу на медијацију странке закључе споразум и у највећем броју случајева овај споразум поштују .

    У којим предметима предложити медијацију ?

    Досадашња искуства су показала да за одабир предмета није толико важна врста или вриједност спора , колико је важан међународни однос странака и њихов однос према предмету спора . Неки од критерија по којима се може препознати предмет погодан за медијацију су : 1) странке имају право располагања оним што је предмет спора , 2) показана спремност странака за преговоре и постизање консензуса , 3) очекивања и жеље странака су другачије од онога штп би било одређено судском одлуком ,4)  хитност рјешавања спора или за,ор странака од трајања судског поступка , 5) високи трошкови судског поступка у поређењу са трошковима медијације , 6) ранији добри односи између странака или упућеност странака на будућу сурадњу , 7) странкама је важна повјерљивост у вези са предметом спора .

    Када судија странкама може предложити медијацију ?

    Судија може предложити поступак медијације странкама до закључења припремног рочишта . Странке се могу опредјелити за медијацију све до закључења главне расправе . Када добије сагласност странака за поступак медијације , суд странке треба упутити Удржењу медијатора БиХ .

    Тко су медијатори ?

    Медијатори Удружења медијатора у БиХ су особе које имају високу стручну спрему , завршену обуку о медијацији , кроз коју су развили вјештине комуникације и преговарања . То су стручњаци различитих професија : правници , економисти , психолози , педагози , инжињери , социјални радници ... Медијатори коју су Вам на располагању , уписани су у Регистар медијатора . О избору медијатора одлучите у договору са другом страном .

     

     

     

     

    • 1 - 1 / 1
    • 1