• logo
  • osnovna stranica
  • Окружни привредни суд у Требињу

    Иди на садржај
    BosanskiHrvatskiSrpskiСрпскиEnglish

    Судске таксе

    24.01.2012.

    У поступцима пред Окружним привредним судом Требиње плаћају се судске таксе на основу одредби Закона о судским таксама (службени гласник РС бр.73/08), као и таксених тарифа које су његов саставни дио.

    Таксе прописане Законом о судским таксама и таксеном тарифом плаћају лица по чијем захтјеву или у чијем интересу се предузимају радње у поступку пред судом.

    За поднеске и за записнике који замјењују поднеске таксу је дужно платити лице које их подноси, односно лице на чији захтјев се саставља записник.

    За одлуку првостепеног суда таксу је дужан да уплати тужилац,односно предлагач,а за судско поравнање таксу су дужне да плате обје стране, уколико у поравнању није другачије одређено.

    За одлуку другостепеног суда и за одлуку по ванредном правном лијеку,судску таксу је дужан да плати подносилац жалбе, односно лице у чијем је интересу покренут поступак по ванредном правном лијеку.

    Уз поднесак (тужба, приједлог, правни лијек и сл.) обавезно се доставља и доказ о уплаћеној такси.

    Обавеза плаћања судске таксе настаје:

     

    а.)    За поднеске (тужбе,одговор на тужбу,жалбе и друга правна средства)-када се предају суду,

    б.)    За судске преписе-када се затраже од суда,

    ц.)     За судске одлуке-када се објаве,а ако странка није присутна објављивању или ако одлука није јавно    објављена-када се странци или њеном пуномоћнику или законском заступнику достави препис одлуке,

    д.)    Судско поравнање-када се закључи,

    е.)    У поступку стечаја-када је донешена одлука о главној диоби у поступку стечаја,

    ф.)      У поступку ликвидације-даном доношења рјешења о закључењу ликвидационог поступка и

    г.)    За остале радње-када се затражи њихово предузимање.

     

    Уколико странка суду достави поднесак без доказа о уплаћеној такси, суд ће позвати странку, односно њеног пуномоћника или законског заступника да уплати одговарајући износ таке у року од 8 (осам) дана, те уколико странка не уплати таксу у наведеном року, суд ће наставити поступак и приступити принудној наплати таксе.

    • 1 - 1 / 1
    • 1