• logo
  • osnovna stranica
  • Kantonalni sud u Tuzli

    Idi na sadržaj
    BosanskiHrvatskiSrpskiСрпскиEnglish

    Statistički izvještaj o poštivanju optimalnih i predvidivih rokova

    26.01.2023.

    Bosna i Hercegovina
    Federacija Bosne i Hercegovine
    TUZLANSKI KANTON

    KANTONALNI SUD U TUZLI
    Broj: 003-0-Su-22-000 280
    Datum, 25. januar 2023. godine

    STATISTIČKI IZVJEŠTAJ O POŠTIVANJU OPTIMALNIH I PREDVIDIVIH ROKOVA

    U PERIODU OD 01.01.2022. GODINE DO 31.12.2022. GODINE

     

            U skladu sa članom 15. stav 1. Pravilnika o vremenskim okvirima za postupanje po predmetima u sudovima i tužilaštvima u Bosni i Hercegovini, a shodno Odluci o predvidivim rokovima Kantonalnog suda u Tuzli, dostavljamo Vam statistički izvještaj o poštivanju optimalnih i predvidivih rokova za period od 01.01.2022. godine od 31.12.2022. godine.


    Analiza pokazatelja iz statističkog izvještaja o poštivanju optimalnih i predvidivih rokova:

    Statistički izvještaj o poštivanju optimalnih i predvidivih rokova iz CMS-a dostavlja se u prilogu obzirom da je isti u pdv formatu.

    Analizom navedenih pokazatelja konstatovano je da je do prekoračenja predvidivih rokova došlo na referatima koji imaju najveći broj neriješenih predmeta i na kojima su sudije zadužene velikim brojem neriješenih predmeta koje ne mogu iz objektivnih razloga staviti u rad. U Kantonalnom sudu u Tuzli na početku izvještajnog perioda tj. sa 01.01.2022. godine na svim referatima bilo je ukupno neriješenih 4.688 predmeta. U izvještajnom periodu primljeno je na svim referatima 4.889 predmeta, tako da je ukupno u radu bilo 9.577 predmeta, što znači da su sve sudije u ovom periodu bile radno angažovane svaki bi sudija u prosjeku bio zadužen sa 416 predmeta. Međutim, zbog dugotrajnog postupka izbora novih sudija, a također i zbog odlaska jednog sudije u penziju, te odsustva nekih sudija usljed bolovanja, broj neriješenih predmeta nije se mogao smanjiti još više, iako su postignuti rezultati izuzetno dobri.

    U 2022. godini na svim referatima riješeno je 4.814 predmeta i od tog broja do prekoračenja predvidivog roka došlo je u 1.077 drugostepena parnična predmeta, u 135 drugostepenih privrednih predmeta i u 170 vanparničnih predmeta u postupku po žalbama, te u 153 drugostepena postupka po žalbi u građanskim sporovima „Dn“, dok je u ostalim vrstama sporova to prekoračenje neznatno.

    Najveće prekoračenje predvidivog roka, kao i u prethodnim godinama došlo je u građanskim predmetima, a radi se o 1.077 parničnih predmeta. Do ovog prekoračenja je došlo zbog velikog opterećenja sudija koji su zaduženi sa velikim brojem neriješenih predmeta, jer svaki sudija na građanskom referatu zadužen je sa oko 300 predmeta, što predstavlja normu sudije za godinu i po dana rada na ovom referatu, bez priliva novih predmeta i objektivno zbog velikog broja predmeta ne mogu se ispoštovati predvidivi rokovi. Na ovom referatu sa 31.12.2022. godine radilo je 18 sudija, s tim što je troje sudija imenovano u ovaj sud i stupilo na dužnost dana 16.06.2022. godine, ali je jedan od ovih sudija od ranije bio na porodiljskom odsustvu i po povratku sa odsustva počeo je raditi u ovom sudu u mjesecu oktobru 2022. godine. Dvoje sudija u toku godine se nalazilo sa određenim prekidima na bolovanjima i to troje sudija sa parničnog referata, što je sve uticalo na realizaciju postavljenih programskih ciljeva. U toku je izbor 3 sudija koji će biti raspoređeni na građanski i krivični referat, tako da se može očekivati smanjenje broja neriješenih predmeta, posebno na građanskom referatu.

    Na prvostepenom krivičnom referatu došlo je do prekoračenja predvidivog roka u 27 predmeta, jer se radi o predmetima koji su složeni i u kojima krivični postupak zbog složenog dokaznog postupka traje duži vremenski period. U jednom broju ovih krivičnih predmeta, predmeti se zbog procesnih razloga ne mogu staviti u rad, jer su optužena lica nedostupna i protiv njih su raspisane potjernice. Prije svega, radi se o starim krivičnim predmetima gdje su optuženi u bjekstvu i o 2 krivična predmeta ratnih zločina, gdje su također optuženi nedostupni i protiv njih su raspisane potjernice.

    Na drugostepenom krivičnom referatu došlo je do prekoračenja predvidivog roka u 2 predmeta, jer se predmeti uzimaju u rad prema starosti inicijalnog akta i prema fazi koja je otvorena kod ovog suda, a obzirom da svaki sudija na drugostepenom krivičnom referatu ima oko 100 neriješenih predmeta, što je skoro godišnja norma i objektivno sudije nisu mogle uzeti predmete u rad, zbog čega je došlo do prekoračenja predvidivog roka. Od ukupno riješenih 447 predmeta na ovom referatu sa prekoračenjem predvidivog roka riješena su 2 predmeta.

    U ostalim vrstama sporova i to postupak upisa u registar poslovnih subjekata, postupak po žalbi u stečajnom postupku, postupak po žalbi u prekršajnom postupku i po vanrednim pravnim lijekovima u sasvim neznatnom broju predmeta došlo je do prekoračenja predvidivog roka od ukupnog broja riješenih predmeta na tim referatima.

    Broj neriješenih predmeta na kraju izvještajnog perioda je 4.763 predmeta, što znači da se u odnosu na početak godine povećao za 75 predmeta, zato što je u ovoj godini sud primio na rješavanje po žalbi značajan broj predmeta radnih sporova koji se zasnivaju na istom pravnom osnovu, pa se mogu svrstati u tipske predmete. Za ove predmete sud je tražio saglasnost od Jedinice za efikasnost pravosuđa Visokog sudskog i tužilačkog vijeća BiH da se ovi predmeti, bez obzira što su novijeg datuma, mogu uzeti u rad mimo Plana rješavanja predmeta. Tu saglasnost je sud dobio, tako da je do kraja godine značajno smanjio broj ovih predmeta, a što je uticalo na ukupan broj neriješenih predmeta na kraju godine. Prosječno trajanje riješenih predmeta iznosi 502 dana, a prosječno trajanje neriješenih predmeta iznosi 353 dana, što je značajno manje u odnosu na prethodnu godinu.

    Problem predvidivih rokova ne bi bio toliko izražen da sudije rade samo zaostale neriješene predmete koji su određeni Odlukom o predvidivim rokovima sa danom 01. januar 2022. godine, ali problem postoji jer se predmeti u ovom sudu rješavaju prema Planu rješavanja predmeta, te ukoliko je predmet star i došao po žalbi u ovaj sud, uzima se odmah u rad, pa stoga postoji nesklad između Plana rješavanja predmeta i Odluke o predvidivim rokovima prema kojoj se predmeti trebaju uzimati u rad prema starosti inicijalnog akta kojim je pokrenut postupak pred ovim sudom.

    Analiza raspoloživih resursa u sudu:

    Prema sistematizaciji Kantonalnog suda u Tuzli u sudu treba da radi 33 stalnih sudija, uključujući i predsjednika suda i 9 dodatnih sudija (iako sudu ne trebaju te dodatne sudije, jer njihov status prestaje 2026. godine) i samo sa potpunom popunom sistematizacije suda mogu se smanjiti zaostatci u pogledu broja neriješenih predmeta u ovom sudu i dovesti sud u stanje optimalne ažurnosti. Kantonalni sud u Tuzli pokriva područje 8 općinskih sudova i postoji nesrazmjer između postojećeg broja sudija Kantonalnog suda u Tuzli i sudija i stručnih saradnika koje je izabralo Visoko sudsko i tužilačko vijeće BiH, a koji rade u općinskim sudovima na području Tuzlanskog kantona, a ovaj problem smo isticali i u prethodnim godinama. Nesrazmjer u pogledu broja sudija ni do danas nije izbalansiran, tako da postojeći broj sudija, obzirom da su zaduženi velikim brojem neriješenih predmeta, ne mogu rješavati sve predmete u predvidivim rokovima. Trenutno u Kantonalnom sudu u Tuzli radi 26 sudija, jer je jedan sudija u mjesecu decembru 2022. godine otišao u penziju. U 26 sudija uključen je i predsjednik suda i jedan dodatni sudija i Kantonalni sud u Tuzli nije čitavu godinu imao 27 sudija, nego tek od 16.06.2022. godine, kada je Vijeće imenovalo 3 sudija u ovaj sud. Konkurs za izbor još 3 sudija za koja su obezbjeđena sredstva raspisan je u mjesecu maju 2022. godine, ali u toku te godine Visoko sudsko i tužilačko vijeće BiH nije imenovalo sudije. Kao zamjena za sudiju koji je otišao u penziju u mjesecu januaru 2022. godine i sudiju koji je otišao u penziju u mjesecu decembru 2022. godine, Visoko sudsko i tužilačko vijeće BiH također je u 2022. godini raspisalo konkurs za popunu tih pozicija, ali imenovanje sudija možemo očekivati tek u 2023. godini. U 2023. godini sud će voditi aktivnost i već je te aktivnosti započeo na obezbjeđenju sredstava za izbor još 2 sudija.

    Za potrebe Kantonalnog suda u Tuzli od mjeseca januara 2022. godine radilo je 2 sudija Kantonalnog suda u Odžaku, ali rezultati njihovog rada nisu bili značajni, pogotovo što je jedan sudija predmete držao po dvije i po godine i nije ih rješavao i te predmete kao neriješene vratio je u 2023. godini. Za 2023. godinu dobili smo saglasnost samo jednog sudije Kantonalnog suda u Odžaku da bude privremeno upućen u ovaj sud, dok drugi sudija tu saglasnost nije dao, pa cijeneći načelo efikasnosti i ekonomičnosti sa aspekta rada sudije koji se privremeno uputi u ovaj sud, smatrali smo da sudija koji je dao saglasnost da se privremeno uputi, ne bi dao radne rezultate u pogledu rješavanja odgovarajućeg broja predmeta.

    U ovom sudu u 2022. godini ponovo je izražen problem nedostatka administrativno – tehničkog osoblja, jer stariji zaposlenici idu u penziju, mijenjaju ih novi mlađi zaposlenici koji se teže uklapaju u proces rada i puno odsustvuju zbog bolovanja.

    Posebno naglašavamo, da su sve sudije maksimalno angažovane na svojim referatima, te da u skladu sa donesenim Planom rješavanja predmeta rade stare predmete i dosljedno se pridržavaju tog plana i kao i Plana rješavanja stečajnih predmeta i predmeta proizašlih iz stečajnih postupaka. Također ovom sudu nedostaje odgovarajući broj stručnih saradnika sa položenim pravosudnim ispitom koji bi bili u funkciji pomoći sudiji u njegovom radu, iako smo poslije pune godine dana trajanja procedure izbora državnog službenika preko Agencije za državnu službu, uspjeli primiti jednog stručnog saradnika.

    Analiza „perioda neaktivnosti“ u predmetima:

    U ovom izvještajnom periodu u Kantonalnom sudu u Tuzli je bio na snazi Plan rješavanja predmeta, te su u skladu s tim Planom sačinjavani kvartalni planovi i predmeti dodjeljivani sudijama u rad prema starosti inicijalnog akta kojim je pokrenut postupak pred općinskim sudom i prema starosti faze kojom je predmet zaveden kod ovog suda. Također je bio na snazi Plan rješavanja stečajnih predmeta i predmeta proizašlih iz stečajnih postupaka i ovi predmeti kao hitni po zakonu prioritetno su uzimani u rad. Na prvostepenom krivičnom referatu na snazi su bile aktivnosti na rješavanju predmeta korupcije, koji imaju prioritet u radu. Pošto sud trenutno nema aktivnih predmeta ratnih zločina, u 2022. godini nije ni donesen plan rješavanja tih predmeta. Predmeti u sudu su ravnomjerno bili raspoređeni na sve sudije, tako da su u pogledu ukupnog broja predmeta sudije ravnomjerno bile opterećene. U nekim prvostepenim krivičnim predmetima zbog raspisanih potjernica protiv optuženih lica, predmeti su neaktivni i ne mogu se raditi, tako da su u CMS ti predmeti određeni kao nerješivi. Na građanskom referatu i drugostepenom krivičnom referatu, postoji opravdana neaktivnost rada na predmetima, jer sudije objektivno zbog velikog broja zaduženih predmeta i pritvorskih predmeta, ne mogu predmete uzeti u rad, jer 85% mjesečne norme isključivo rade stare predmete, a preostali dio norme od 15% pritvorske predmete, predmete nasilja u porodici, predmete stečaja, kao i ostale predmete po zakonu hitne prirode.

    Prijedlog mjera kako bi se utvrđeni predvidivi rokovi skraćivali i približavali optimalnim rokovima:

    • Potrebno je u Kantonalnom sudu u Tuzli u 2023. godine izvršiti popunjavanje sistematizacije suda sa 5 stalnih sudija, odnosno njihov izbor potrebno je da izvrši Visoko sudsko i tužilačko vijeće BiH, jer period koliko traje procedura oko njihovog imenovanja, ovaj sud je uskratila za značajan broj riješenih predmeta. Također očekujemo da će u 2023. godini Vlada Tuzlanskog kantona dati saglasnost ovom sudu za sprovođenje procedure izbora još 2 stalnih sudija za koja su obezbijeđena sredstva u budžetu suda. Bez imenovanja novih sudija, ne mogu se značajno povećati rezultati rada suda u pogledu broja riješenih predmeta. Također je potrebno obezbijediti sredstva za prijem većeg broja stručnih saradnika i administrativno – tehničkog osoblja, jer Kantonalni sud u Tuzli ima veliki broj predmeta u radu, s obzirom na područje koje pokriva, a nedovoljan broj kadrovskog osoblja koje bi radilo na tim predmetima i bilo podrška radu sudija.
    • Visoko sudsko i tužilačko vijeće BiH treba skratiti rokove provođenja procedure izbora sudija, a pogotovo u sudove koji imaju veći broj neriješenih predmeta.
    • Visoko sudsko i tužilačko vijeće BiH kada postoji mogućnost u skladu sa zakonom, treba koristiti institut delegacije sudija iz sudova koji su ažurni u sudove koji imaju veliki broj neriješenih predmeta, kao što se to činilo sa delegiranjem sudija iz Kantonalnog suda u Odžaku u Kantonalni sud u Tuzli, ali za 2023. godinu sve sudije koje su trebale biti delegirane, nisu dale saglasnost da pristaju na takav rad. U tom smislu Visoko sudsko i tužilačko vijeće BiH treba voditi aktivnosti da sudije u sudovima gdje nema dovoljno predmeta u radu, trebaju biti angažovane na rješavanju predmeta u drugim sudovima, a ne da to angažovanje zavisi od saglasnosti sudije. Tačno je da Zakon o Visokom sudskom i tužilačkom vijeću BiH bez saglasnosti sudije ne omogućuje privremeno upućivanje sudije u drugi sud u periodu dužem od 12 mjeseci, ali i bez obzira na to, sudije u sudovima koji nemaju predmeta trebaju biti ravnomjerno angažovane na rješavanju predmeta sudova koji tih predmeta imaju u većem broju.

    PREDSJEDNICA SUDA

    Indira Hadžimehmedović

    Prikazana vijest je na:
    49 PREGLEDA
    Kopirano
    Povratak na vrh

    Statistički izvještaj o poštivanju optimalnih i predvidivih rokova

    26.01.2023.

    Bosna i Hercegovina
    Federacija Bosne i Hercegovine
    TUZLANSKI KANTON

    KANTONALNI SUD U TUZLI
    Broj: 003-0-Su-22-000 280
    Datum, 25. januar 2023. godine

    STATISTIČKI IZVJEŠTAJ O POŠTIVANJU OPTIMALNIH I PREDVIDIVIH ROKOVA

    U PERIODU OD 01.01.2022. GODINE DO 31.12.2022. GODINE

     

            U skladu sa članom 15. stav 1. Pravilnika o vremenskim okvirima za postupanje po predmetima u sudovima i tužilaštvima u Bosni i Hercegovini, a shodno Odluci o predvidivim rokovima Kantonalnog suda u Tuzli, dostavljamo Vam statistički izvještaj o poštivanju optimalnih i predvidivih rokova za period od 01.01.2022. godine od 31.12.2022. godine.


    Analiza pokazatelja iz statističkog izvještaja o poštivanju optimalnih i predvidivih rokova:

    Statistički izvještaj o poštivanju optimalnih i predvidivih rokova iz CMS-a dostavlja se u prilogu obzirom da je isti u pdv formatu.

    Analizom navedenih pokazatelja konstatovano je da je do prekoračenja predvidivih rokova došlo na referatima koji imaju najveći broj neriješenih predmeta i na kojima su sudije zadužene velikim brojem neriješenih predmeta koje ne mogu iz objektivnih razloga staviti u rad. U Kantonalnom sudu u Tuzli na početku izvještajnog perioda tj. sa 01.01.2022. godine na svim referatima bilo je ukupno neriješenih 4.688 predmeta. U izvještajnom periodu primljeno je na svim referatima 4.889 predmeta, tako da je ukupno u radu bilo 9.577 predmeta, što znači da su sve sudije u ovom periodu bile radno angažovane svaki bi sudija u prosjeku bio zadužen sa 416 predmeta. Međutim, zbog dugotrajnog postupka izbora novih sudija, a također i zbog odlaska jednog sudije u penziju, te odsustva nekih sudija usljed bolovanja, broj neriješenih predmeta nije se mogao smanjiti još više, iako su postignuti rezultati izuzetno dobri.

    U 2022. godini na svim referatima riješeno je 4.814 predmeta i od tog broja do prekoračenja predvidivog roka došlo je u 1.077 drugostepena parnična predmeta, u 135 drugostepenih privrednih predmeta i u 170 vanparničnih predmeta u postupku po žalbama, te u 153 drugostepena postupka po žalbi u građanskim sporovima „Dn“, dok je u ostalim vrstama sporova to prekoračenje neznatno.

    Najveće prekoračenje predvidivog roka, kao i u prethodnim godinama došlo je u građanskim predmetima, a radi se o 1.077 parničnih predmeta. Do ovog prekoračenja je došlo zbog velikog opterećenja sudija koji su zaduženi sa velikim brojem neriješenih predmeta, jer svaki sudija na građanskom referatu zadužen je sa oko 300 predmeta, što predstavlja normu sudije za godinu i po dana rada na ovom referatu, bez priliva novih predmeta i objektivno zbog velikog broja predmeta ne mogu se ispoštovati predvidivi rokovi. Na ovom referatu sa 31.12.2022. godine radilo je 18 sudija, s tim što je troje sudija imenovano u ovaj sud i stupilo na dužnost dana 16.06.2022. godine, ali je jedan od ovih sudija od ranije bio na porodiljskom odsustvu i po povratku sa odsustva počeo je raditi u ovom sudu u mjesecu oktobru 2022. godine. Dvoje sudija u toku godine se nalazilo sa određenim prekidima na bolovanjima i to troje sudija sa parničnog referata, što je sve uticalo na realizaciju postavljenih programskih ciljeva. U toku je izbor 3 sudija koji će biti raspoređeni na građanski i krivični referat, tako da se može očekivati smanjenje broja neriješenih predmeta, posebno na građanskom referatu.

    Na prvostepenom krivičnom referatu došlo je do prekoračenja predvidivog roka u 27 predmeta, jer se radi o predmetima koji su složeni i u kojima krivični postupak zbog složenog dokaznog postupka traje duži vremenski period. U jednom broju ovih krivičnih predmeta, predmeti se zbog procesnih razloga ne mogu staviti u rad, jer su optužena lica nedostupna i protiv njih su raspisane potjernice. Prije svega, radi se o starim krivičnim predmetima gdje su optuženi u bjekstvu i o 2 krivična predmeta ratnih zločina, gdje su također optuženi nedostupni i protiv njih su raspisane potjernice.

    Na drugostepenom krivičnom referatu došlo je do prekoračenja predvidivog roka u 2 predmeta, jer se predmeti uzimaju u rad prema starosti inicijalnog akta i prema fazi koja je otvorena kod ovog suda, a obzirom da svaki sudija na drugostepenom krivičnom referatu ima oko 100 neriješenih predmeta, što je skoro godišnja norma i objektivno sudije nisu mogle uzeti predmete u rad, zbog čega je došlo do prekoračenja predvidivog roka. Od ukupno riješenih 447 predmeta na ovom referatu sa prekoračenjem predvidivog roka riješena su 2 predmeta.

    U ostalim vrstama sporova i to postupak upisa u registar poslovnih subjekata, postupak po žalbi u stečajnom postupku, postupak po žalbi u prekršajnom postupku i po vanrednim pravnim lijekovima u sasvim neznatnom broju predmeta došlo je do prekoračenja predvidivog roka od ukupnog broja riješenih predmeta na tim referatima.

    Broj neriješenih predmeta na kraju izvještajnog perioda je 4.763 predmeta, što znači da se u odnosu na početak godine povećao za 75 predmeta, zato što je u ovoj godini sud primio na rješavanje po žalbi značajan broj predmeta radnih sporova koji se zasnivaju na istom pravnom osnovu, pa se mogu svrstati u tipske predmete. Za ove predmete sud je tražio saglasnost od Jedinice za efikasnost pravosuđa Visokog sudskog i tužilačkog vijeća BiH da se ovi predmeti, bez obzira što su novijeg datuma, mogu uzeti u rad mimo Plana rješavanja predmeta. Tu saglasnost je sud dobio, tako da je do kraja godine značajno smanjio broj ovih predmeta, a što je uticalo na ukupan broj neriješenih predmeta na kraju godine. Prosječno trajanje riješenih predmeta iznosi 502 dana, a prosječno trajanje neriješenih predmeta iznosi 353 dana, što je značajno manje u odnosu na prethodnu godinu.

    Problem predvidivih rokova ne bi bio toliko izražen da sudije rade samo zaostale neriješene predmete koji su određeni Odlukom o predvidivim rokovima sa danom 01. januar 2022. godine, ali problem postoji jer se predmeti u ovom sudu rješavaju prema Planu rješavanja predmeta, te ukoliko je predmet star i došao po žalbi u ovaj sud, uzima se odmah u rad, pa stoga postoji nesklad između Plana rješavanja predmeta i Odluke o predvidivim rokovima prema kojoj se predmeti trebaju uzimati u rad prema starosti inicijalnog akta kojim je pokrenut postupak pred ovim sudom.

    Analiza raspoloživih resursa u sudu:

    Prema sistematizaciji Kantonalnog suda u Tuzli u sudu treba da radi 33 stalnih sudija, uključujući i predsjednika suda i 9 dodatnih sudija (iako sudu ne trebaju te dodatne sudije, jer njihov status prestaje 2026. godine) i samo sa potpunom popunom sistematizacije suda mogu se smanjiti zaostatci u pogledu broja neriješenih predmeta u ovom sudu i dovesti sud u stanje optimalne ažurnosti. Kantonalni sud u Tuzli pokriva područje 8 općinskih sudova i postoji nesrazmjer između postojećeg broja sudija Kantonalnog suda u Tuzli i sudija i stručnih saradnika koje je izabralo Visoko sudsko i tužilačko vijeće BiH, a koji rade u općinskim sudovima na području Tuzlanskog kantona, a ovaj problem smo isticali i u prethodnim godinama. Nesrazmjer u pogledu broja sudija ni do danas nije izbalansiran, tako da postojeći broj sudija, obzirom da su zaduženi velikim brojem neriješenih predmeta, ne mogu rješavati sve predmete u predvidivim rokovima. Trenutno u Kantonalnom sudu u Tuzli radi 26 sudija, jer je jedan sudija u mjesecu decembru 2022. godine otišao u penziju. U 26 sudija uključen je i predsjednik suda i jedan dodatni sudija i Kantonalni sud u Tuzli nije čitavu godinu imao 27 sudija, nego tek od 16.06.2022. godine, kada je Vijeće imenovalo 3 sudija u ovaj sud. Konkurs za izbor još 3 sudija za koja su obezbjeđena sredstva raspisan je u mjesecu maju 2022. godine, ali u toku te godine Visoko sudsko i tužilačko vijeće BiH nije imenovalo sudije. Kao zamjena za sudiju koji je otišao u penziju u mjesecu januaru 2022. godine i sudiju koji je otišao u penziju u mjesecu decembru 2022. godine, Visoko sudsko i tužilačko vijeće BiH također je u 2022. godini raspisalo konkurs za popunu tih pozicija, ali imenovanje sudija možemo očekivati tek u 2023. godini. U 2023. godini sud će voditi aktivnost i već je te aktivnosti započeo na obezbjeđenju sredstava za izbor još 2 sudija.

    Za potrebe Kantonalnog suda u Tuzli od mjeseca januara 2022. godine radilo je 2 sudija Kantonalnog suda u Odžaku, ali rezultati njihovog rada nisu bili značajni, pogotovo što je jedan sudija predmete držao po dvije i po godine i nije ih rješavao i te predmete kao neriješene vratio je u 2023. godini. Za 2023. godinu dobili smo saglasnost samo jednog sudije Kantonalnog suda u Odžaku da bude privremeno upućen u ovaj sud, dok drugi sudija tu saglasnost nije dao, pa cijeneći načelo efikasnosti i ekonomičnosti sa aspekta rada sudije koji se privremeno uputi u ovaj sud, smatrali smo da sudija koji je dao saglasnost da se privremeno uputi, ne bi dao radne rezultate u pogledu rješavanja odgovarajućeg broja predmeta.

    U ovom sudu u 2022. godini ponovo je izražen problem nedostatka administrativno – tehničkog osoblja, jer stariji zaposlenici idu u penziju, mijenjaju ih novi mlađi zaposlenici koji se teže uklapaju u proces rada i puno odsustvuju zbog bolovanja.

    Posebno naglašavamo, da su sve sudije maksimalno angažovane na svojim referatima, te da u skladu sa donesenim Planom rješavanja predmeta rade stare predmete i dosljedno se pridržavaju tog plana i kao i Plana rješavanja stečajnih predmeta i predmeta proizašlih iz stečajnih postupaka. Također ovom sudu nedostaje odgovarajući broj stručnih saradnika sa položenim pravosudnim ispitom koji bi bili u funkciji pomoći sudiji u njegovom radu, iako smo poslije pune godine dana trajanja procedure izbora državnog službenika preko Agencije za državnu službu, uspjeli primiti jednog stručnog saradnika.

    Analiza „perioda neaktivnosti“ u predmetima:

    U ovom izvještajnom periodu u Kantonalnom sudu u Tuzli je bio na snazi Plan rješavanja predmeta, te su u skladu s tim Planom sačinjavani kvartalni planovi i predmeti dodjeljivani sudijama u rad prema starosti inicijalnog akta kojim je pokrenut postupak pred općinskim sudom i prema starosti faze kojom je predmet zaveden kod ovog suda. Također je bio na snazi Plan rješavanja stečajnih predmeta i predmeta proizašlih iz stečajnih postupaka i ovi predmeti kao hitni po zakonu prioritetno su uzimani u rad. Na prvostepenom krivičnom referatu na snazi su bile aktivnosti na rješavanju predmeta korupcije, koji imaju prioritet u radu. Pošto sud trenutno nema aktivnih predmeta ratnih zločina, u 2022. godini nije ni donesen plan rješavanja tih predmeta. Predmeti u sudu su ravnomjerno bili raspoređeni na sve sudije, tako da su u pogledu ukupnog broja predmeta sudije ravnomjerno bile opterećene. U nekim prvostepenim krivičnim predmetima zbog raspisanih potjernica protiv optuženih lica, predmeti su neaktivni i ne mogu se raditi, tako da su u CMS ti predmeti određeni kao nerješivi. Na građanskom referatu i drugostepenom krivičnom referatu, postoji opravdana neaktivnost rada na predmetima, jer sudije objektivno zbog velikog broja zaduženih predmeta i pritvorskih predmeta, ne mogu predmete uzeti u rad, jer 85% mjesečne norme isključivo rade stare predmete, a preostali dio norme od 15% pritvorske predmete, predmete nasilja u porodici, predmete stečaja, kao i ostale predmete po zakonu hitne prirode.

    Prijedlog mjera kako bi se utvrđeni predvidivi rokovi skraćivali i približavali optimalnim rokovima:

    • Potrebno je u Kantonalnom sudu u Tuzli u 2023. godine izvršiti popunjavanje sistematizacije suda sa 5 stalnih sudija, odnosno njihov izbor potrebno je da izvrši Visoko sudsko i tužilačko vijeće BiH, jer period koliko traje procedura oko njihovog imenovanja, ovaj sud je uskratila za značajan broj riješenih predmeta. Također očekujemo da će u 2023. godini Vlada Tuzlanskog kantona dati saglasnost ovom sudu za sprovođenje procedure izbora još 2 stalnih sudija za koja su obezbijeđena sredstva u budžetu suda. Bez imenovanja novih sudija, ne mogu se značajno povećati rezultati rada suda u pogledu broja riješenih predmeta. Također je potrebno obezbijediti sredstva za prijem većeg broja stručnih saradnika i administrativno – tehničkog osoblja, jer Kantonalni sud u Tuzli ima veliki broj predmeta u radu, s obzirom na područje koje pokriva, a nedovoljan broj kadrovskog osoblja koje bi radilo na tim predmetima i bilo podrška radu sudija.
    • Visoko sudsko i tužilačko vijeće BiH treba skratiti rokove provođenja procedure izbora sudija, a pogotovo u sudove koji imaju veći broj neriješenih predmeta.
    • Visoko sudsko i tužilačko vijeće BiH kada postoji mogućnost u skladu sa zakonom, treba koristiti institut delegacije sudija iz sudova koji su ažurni u sudove koji imaju veliki broj neriješenih predmeta, kao što se to činilo sa delegiranjem sudija iz Kantonalnog suda u Odžaku u Kantonalni sud u Tuzli, ali za 2023. godinu sve sudije koje su trebale biti delegirane, nisu dale saglasnost da pristaju na takav rad. U tom smislu Visoko sudsko i tužilačko vijeće BiH treba voditi aktivnosti da sudije u sudovima gdje nema dovoljno predmeta u radu, trebaju biti angažovane na rješavanju predmeta u drugim sudovima, a ne da to angažovanje zavisi od saglasnosti sudije. Tačno je da Zakon o Visokom sudskom i tužilačkom vijeću BiH bez saglasnosti sudije ne omogućuje privremeno upućivanje sudije u drugi sud u periodu dužem od 12 mjeseci, ali i bez obzira na to, sudije u sudovima koji nemaju predmeta trebaju biti ravnomjerno angažovane na rješavanju predmeta sudova koji tih predmeta imaju u većem broju.

    PREDSJEDNICA SUDA

    Indira Hadžimehmedović