• logo
  • osnovna stranica
  • Кантонално тужилаштво
    Средњобосанског кантона

    Иди на садржај
    BosanskiHrvatskiSrpskiСрпскиEnglish

    Подношење притужби

    08.10.2010.

    Високо судско и тужилачко вијеће (ВСТВ) као државно тијело има једну од важнијих функција а то је да осигурава да судије и тужиоци обављају своје службене дужности  на начин и у складу са етичким и професионалним стандардима. 

    Ако сматрате да у одређеном случају постоји повреда дужности од стране тужиоца , можете поднијети притужбу Уреду дисциплинског тужиоца  при Високом судском и тужилачком вијећу (ВСТВ). Притужбу може поднијети свака особа или организација у писменој форми  или лично у Уред дисциплинског тужиоца уз попратне доказе, који поткрепљују наводе из притужбе.

    Уред дисциплинског тужиоца има надлежност да прима притужбе , које је обавезан ријешити на правичан и независан начин, затим након запримљене притужбе, уколико има основа проводи истрагу, покреће  дисциплинске поступке, утврђује дисциплинску одговорност  и изриће дисциплинске мјере судији или тужиоцу.

    Уколико истрага покаже да је притужба неоснована или се наводи из притужбе не могу потврдити и доказати, Уред дисциплинског тужиоца неће покретати дисциплински поступак против судије или тужиоца.

     Међутим , уколико се утврди да постоји разумна основа за вјеровање да је од стране тужиоца или судије учињен дисциплински прекршај, Уред дисциплинског тужиоца ће покренути истрагу, што подразумјева прикупљање додатних  информација  од подносиоца притужбе и других особа, достављање одређених  релевантних докумената, затим саслушање одређених свједока, као и узимање изјаве од самог подносиоца притужбе  и тужиоца или судије који је предмет притужбе.

    Након проведене истраге, Уред дисциплинског тужиоца ће одлучити  дали има довољно доказа  за покретање дисциплинског поступка, а који се односи  за учињени  дисциплински прекршај од стране тужиоца или судије.

    Детаљне информације о начину подношења притужби и току дисциплинског поступка, те образац за подношење притужби можете наћи на wеб страници ВСТВ-а хттпс://вств.правосудје.ба/.

    516 ПРЕГЛЕДА
    • 1 - 1 / 1
    • 1