• logo
  • osnovna stranica
  • Кантонално тужилаштво
    Средњобосанског кантона

    Иди на садржај
    BosanskiHrvatskiSrpskiСрпскиEnglish
  • Рад тужилаштва
  • Историјат
  • Оснивање и историјат тужилаштва

    Историјат тужилаштва

    21.09.2010.

    Кантонално тужилаштво Средњобосанског кантона  је успостављено Одлуком Високог судског и тужилачког Вијећа БиХ (ВСТВБиХ), чиме је завршен вишегодишњи процес реорганизације правосуђа у БиХ. Наиме, Влада Средњобосанског кантона  је на сједници одржаној дана 03.10.2002.године донијела Закон о Кантоналном тужилаштву СБК (Сл.новине бр.14/02) те је Кантонално тужилаштво Средњобосанског кантона   почело са радом дана 01.03.2004.године, са којим даном су престала постојати дотадашња Опћинска јавна тужилаштва (7 опћинских јавних тужилаштава) .

    Високо судско и тужилачко Вијеће БиХ (ВСТВБиХ) је наведеном одлуком именовало укупно 15 тужилаца за подручје Средњобосанског кантона/Кантона средишње Босне  те је именован  главни Кантонални тужилац, два замјеника главног Кантоналног тужиоца и 12 Кантоналних тужиоца. У складу са тим, од стране Међународне заједнице  одређен је и број намјештеника који је успостављен према броју тужилаца те је у Кантоналном тужилаштву Средњобосанског кантона  запослено укупно 23 запосленика који обављају све послове унутар Кантоналног тужилаштва .

    Сједиште Кантоналног тужилаштва успостављено је у Травнику .

     

    Основна функција Кантоналног тужилаштва Средњобосанског кантона  као самосталног државног органа, јесте да предузима Законом прописане мјере против починилаца кривичних дјела и обављање других послова одређених Законом.

    Реформе извршене у области кривичног законодавства пред Кантонално тужилаштво су ставиле многе задатке и обавезе, те одредиле другачију улогу Тужилаштва у односу на улогу коју је Тужилаштво имало прије спроведених реформи. То се првенствено односи на преузимање вођења истрага које су у претходном периоду обављали судови.

     

    Тужилаштво Средњобосанског кантона  своју функцију врши у складу са Уставом Федерације Босне и Херцеговине и самим тим штити остваривање људских права и грађанских слобода у складу са законом те осигурава правна средства за заштиту уставности и законитости .

    522 ПРЕГЛЕДА
    • 1 - 1 / 1
    • 1