• logo
  • osnovna stranica
  • Кантонални суд у Мостару

    Иди на садржај
    BosanskiHrvatskiSrpskiСрпскиEnglish
  • Рад суда
  • Историјат
  • Оснивање суда

    Оснивање суда

     У "Водићу кроз фондове и збирке Архива Херцеговине" (изд. 1973.), Окружни суд Мостар се спомиње већ 1878.

     Исти извор наводи да је Окружни суд Мостар 1878. године утемељен Одредбом отписа Заједничкога министарства, број 6045, од 20. 12. 1878. године. До 1882. судио је као Војни суд, да би се те године цивилна власт одвајила од војне, али су управна и судска власт биле спојене до 1906. године. Рјешавао је као првоступени суд или као другостепени о жалбама на пресуде котарских судова.

    Овласти су му се протезала на котарске судове: Мостар, Љубушки, Коњиц, Прозор, Столац, Требиње, Билећа, Гацко и Невесиње, над којима је, у смислу Наредбе Земаљске владе за БиХ, од 28. 08. 1884 године имао право контроле.

     

     ***

     

     Зграда садашњег Жупанијскога/Кантоналнога суда Мостар, односно Окружнога суда Мостар изграђена је 1892. године.

     

     Године 1918. Окружни суд Мостар почиње да ради по законима из аустроугарскога раздобља, а  тек 1929. године доношењем Закона о уређивању редовних судова, извршена је његова реорганизација у пословању.

     

     Окружни суд као зборни, обухваћао је подручја више котарских судова. Надлежан је био у првом степену за сва казнена дјела и све парнице које прелазе овласти котарских судова. Затим за неке ванпарничне ствари (усвајање, проглашење несталог умрлим итд.). У другом степену рјешавао је и о жалбама на одлуке котарских судова. Окружни суд у првом и другом степену судио је у вијећима.

     

     У то вријеме, мостарски окружни суд био је овлаштен за судске срезове са сједиштима у Билећи, Гацку, Коњицу, Љубињу, Љубушком, Мостару (за град и мостарски срез), Невесињу, Стоцу, Требињу и Чапљини (изв. Службене новине Краљевине СХС, год. X-1928., број 237-ЛXXВИИИ, стр. 1222) .

     

     Постојале су сљедеће Организационе јединице или серије:

    а) Судска управа

    б) Парничне ствари

    ц) Твртке

    д) Призив расправа среских судова

    е) Принудна поравнања

    ф) Казнени преступи

    г) Инвалидски предмети

    х) Истрага

     

     

     (крај)

     

     

    2014 ПРЕГЛЕДА
    • 1 - 1 / 1
    • 1