• logo
  • osnovna stranica
  • Кантонални суд у Мостару

    Иди на садржај
    BosanskiHrvatskiSrpskiСрпскиEnglish

    Судбена полиција

    Оснивање судске полиције, као и њено устројство и надлежности су регулирани доношењем Закона о судској полицији (Службене новине Федерације Босне и Херцеговине број 19/96).

     

    Основне надлежности и овласти судске полиције су да извршава судске наредбе за принудно привођење осумњичених, оптужених, свједока и вјештака, привођење особа у одговарајуће установе за извршавање мјере притвора или затворских санкција, извршава налоге суда о претресању  просторија и особа, привремено одузима предмете, одржавање реда и мира у судници и унутар зграде суда и тужитељства , врши послове сигурности судаца, тужитеља и других дјелатника суда, као и сигурности судских и тужитељских зграда . Судска полиција 24 сата на дан осигурава простор судских зграда.

     

    Радом судске полиције чији рад је организиран по одјељењима за сваку од жупанија/кантона са заповједницима на челу руководи предсједник врховног суда Федерације БиХ, а у Републици Српској предсједник Врховног суда Републике Српске.

     

    Уред Одјељења судске полиције за Херцеговачко-неретванску жупанију/кантон је смјештен у згради Жупанијског/Кантоналног суда у Мостару.

     

     

    3336 ПРЕГЛЕДА
    • 1 - 1 / 1
    • 1