• logo
  • osnovna stranica
  • Општински суд у Бугојну

    Иди на садржај
    BosanskiHrvatskiSrpskiСрпскиEnglish
  • Односи с јавношћу
  • Публикације
  • Закон о слободи приступа информацијама

    Закон о слободи приступа информацијама

    14.08.2008.

    ШТА ЈЕ ТО ЗАКОН О СЛОБОДИ ПРИСТУПА ИНФОРМАЦИЈАМА?
    Закон о слободи приступа информацијама (ЗоСПИ) установљава право приступа информацијама које су у посједу јавних органа. Закон је усвојен у мају 2001. године у а у јулу исте године у . У Републици Српској је примјена Закона почела у новембру 2001. године а у Федерацији БиХ у фебруару 2002. године.

     

    Према овом закону, свако лице, без обзира на држављанство има право да тражи информацију која је у посједу јавних органа.

     

    Захтјев мора бити поднесен у писменој форми и мора садржавати име и адресу подносиоца захтјева, те јасан опис природе и/или садржаја информације која се тражи. Јавни орган је дужан да одговори на ваш захтјев у року од 15 дана. Важно је знати да подносилац захтјева не мора образлагати разлоге тражења одређене информације.

     

    Овај закон се односи на све јавне органе, укључујући органе законодавне, судске, извршне власти, те органе управе. Законом су такођер, обухваћене институције у власништву или под контролом органа власти као нпр. јавна предузећа и јавне установе, болнице и универзитети

     

    ОД КАКВЕ ЈЕ ВАЖНОСТИ ОВАЈ ЗАКОН ЗА ГРАЂАНЕ?
    ЗоСПИ је веом важан јер свим грађанима олакшава приступ информацијама. Закон претпоставља да су све информације у посједу јавних органа доступне јавности.

     

    Као такав Закон има и превентивну улогу као нпр.:
    • Повећава одговорност и транспарентност рада јавних органа
    • Помаже откривању и спречавању корупције унутар јавних органа
    • Доприноси економичности поступка и рационалнијем трошењу јавних прихода
    • Промовира учешће јавности у процесу доношења одлука јавних органа

     

    КОЈЕ ИНФОРМАЦИЈЕ СУ ДОСТУПНЕ ПРЕМА ОВОМ ЗАКОНУ?
    Појам "информација" је веома широко дефиниран према ЗоСПИ, а подразумјева све писмене или штампане документе, податке, кореспонденцију, забиљешке у рукопису или друге материјале, укључујући копије или дијелове копија, без обзира на њихову форму (нпр. електронски записи, аудио касете, фотографије, итд.). Укратко, под информацијом се подразумјева сваки облик информације без обзира на његову форму, карактеристике, датум њеног креирања или начин класифицирања.

    • ЗоСПИ такођер, осигурава право свим лицима да остваре приступ својим личним информацијама које су у посједу јавних власти, те да исте исправе како би осигурали њихову тачност, потпуност и релевантност.


    ДА ЛИ СУ ОДРЕЂЕНЕ ВРСТЕ ИНФОРМАЦИЈА ИЗУЗЕТЕ ОД САОПЋАВАЊА?
    Да. ЗоСПИ предвиђа изузетке у случајевима постојања оправданих разлога због којих се одређене информације не могу саопћити (нпр. информације које се тичу заштите јавне сигурности или националне сигурности, спрјечавања криминала, заштите личних интереса који се тичу приватности трећих лица, итд.).

     

    Међутим, јавни орган је дужан образложити зашто тражена информација спада у изузетке и због чега се не може саопћити.


    Уколико јавни орган ускрати приступ информацији, дужан је у писменој форми обавијестити тражитеља информације о својој одлуци и исту правно образложити. Све информације које не спадају у неку од ових категорија се сматрају информацијама доступним јавности.

     

    Шта више, овај закон захтјева од јавних органа да саопшти и информације прописане као изузетке када се ради о информацијама од "јавног интереса".

    • 1 - 1 / 1
    • 1