• logo
  • osnovna stranica
  • Општински суд у Бугојну

    Иди на садржај
    BosanskiHrvatskiSrpskiСрпскиEnglish

    Упис у земљишне књиге

    27.06.2023.

    За упис права власништва у земљишну књигу или другог права потребно је земљишно-књижном уреду предати приједлог (захтјев) за упис у потребне исправе које требају бити у ориганалу или овјереној копији (судска одлука).

    Прије предаје захтјева за упис треба утврдити земљишно-књижно стање, односно да ли је некретнина за коју се предлаже пренос власништва и власник некретнине уписани у земљишну књигу. Да би исправа (уговор, односно одлука надлежног органа) била подобна за укњижбу  потребно је да некретнине у исправи буду означене према подацима из земљишне књиге (број земљишно-књижног улошка, број парцеле, култура и површина). 

    Потписи уговорача требају бити овјерени у суду или код нотара.

    Такса се плаћа на жиро рачун Опћинског суда у Бугојну број 3380002205003005, врста прихода 722221, буџетска организација 1306002, опћина 017.

    777 ПРЕГЛЕДА
    Линкови
  • e-grunt.ba
  • Пратећи документи
  • Broshura ZKK
  • Потребна документација за поједине уписе у земљишну књигу

    19.08.2010.

    Уговор о поклону, уговор о купопродаји и уговор о замјени 

    -         захтјев

    -         уговор уз доказ о регулисаном порезу на промет

    -         доказ о уплати судске таксе (80,00 КМ)

     

    Диоба некретнина 

    -         захтјев

    -         уговор о диоби или правоснажно судско рјешење,

    -         доказ о уплати судске таксе (30,00 КМ)

     

    Уговор о доживотном издржавању 

    -         захтјев

    -         уговор о доживотном издржавању уз доказ о регулисаном порезу на промет

    -         извод из матичне књиге умрлих за примаоца издржавања,

    -         такса - 80,00 КМ (укњижба уговора)

    -         такса - 30,00 КМ (забиљежба уговора)

     

    Хипотека 

    -         захтјев

    -         правоснажно судско рјешење

    -         уговор

    -         такса - 80,00 КМ

     

    Упис забиљежбе 

    -         захтјев

    -         исправа која је основ за упис забиљежбе

    -         такса - 30,00 КМ


    Брисање хипотеке 

    -         захтјев

    -         правоснажно судско рјешење, односно Брисовница банке повјериоца уколико је хипотека укњижена на основу уговора

    -         такса - 30,00 КМ

     

    Брисање доживотног права уживања 

    -         захтјев

    -         извод из матичне књиге умрлих за лице које је уписано са правом доживотног уживања

    -         такса - 30,00 КМ

     

    Земљишнокњижни извадак
    - такса - 10,00 КМ

    Приликом тражења извода из земљишне књиге потребно је навести што више података о некретнини и власнику (име и презиме, име оца власника некретнине, број парцеле, број зк. улошка итд.). Ове податке странке могу саопштити телефоном на број 030 252-470 / 030 251- 005 локал 110 (Бугојно), локал 115 (Д.Вакуф).

     

    Увјерења или потврде 

    -         захтјев

    -         такса - 5,00 КМ

      

    6615 ПРЕГЛЕДА

    Пројекат земљишне администрације

    21.08.2008.

    Почетком 2003. године, (Њемачка развојна сарадња под налогом БМЗ-а, Савезног министарства за сарадњу Републике Њемачке) је у Босни и Херцеговини покренула пројекат за имплементацију Закона о земљишним књигама. Пројекат је покренут уз одлучујућу финанцијску помоћ од стране -е (Шведска агенција за међународни развој и сарадњу), а од 2004. године и -е (Аустријска агенција за развој). Закон о земљишним књигама је у истовјетном облику усвојен у оба босанскохерцеговачка ентитета током 2003. године. Меморандум о разумијевању о имплементацији Пројекта потписан је између домаћих институција и ГТЗ-а 29. априла 2003. године.

     

    Неопходна рачунарска опрема (радне јединице, сервери, принтери), као и специфична опрема за одлагање земљишнокњижних уложака, обезбијеђена је за свих 48 земљишнокњижних уреда у БиХ и њихова одјељења. Домаћи информатичари израдили су посебан софтвер под називом ЛАРИС (Ланд Регистрy Информатион Сyтем) на основу описа задатака који су дефинисали чланови пројектног тима и домаћи партнери. Овај софтвер је инсталиран у свим земљишнокњижним уредима. Чланови пројектног тима вршили су обуку земљишнокњижних референата за рад на овом софтверу и пружали им неопходну подршку, тако да је сада овај софтвер у употреби у свим земљишнокњижним уредима.
     
    У оквиру овог Пројекта чине се огромни напори и у области континуиране едукације земљишнокњижних референата путем семинара и радионица са циљем да се они упознају са реформираним правним оквиром, те да се припреме за полагање стручног испита. Редовно се у оквиру Пројекта пружа помоћ министарствима правде како би се правни прописи прилагодили најбољим примјерима из праксе. 

     

    Десет дипломираних правника запослени су на овом Пројекту у својству регионалних координатора како би пружали подршку партнерима Пројекта на терену, а Пројекат финансира око 80 привремених судских асистената који пружају помоћ упосленицима земљишнокњижних уреда у обављању њихових задатака. Већина привремених судских асистената су млади дипломирани правници којима је ово прво запослење након студија.

     

    Од почетка 2006. године, у Пројекат је укључена и катастарска компонента у циљу промоције сарадње између катастра и земљишне књиге што представља основу за поуздана и сигурна имовинска права, као и за развој услуга у области земљишне администрације. Потписан је нови Меморандум о разумијевању 22. марта 2006. године. Сада Пројекат носи назив Пројекат земљишне администрације и стога ће се у оквиру њега пружање подршке проширити на геодетске управе како би био имплементиран савремени систем за управљање катастарском базом података, као и на пилот опћине у којима ће бити имплементиран географски информациони систем.

     

    1601 ПРЕГЛЕДА
    • 1 - 3 / 3
    • 1