• logo
  • osnovna stranica
  • Окружни привредни суд у Источном Сарајеву

    Иди на садржај
    BosanskiHrvatskiSrpskiСрпскиEnglish

    Судске таксе

    17.06.2011.

    Судска такса

    Свако лице по чијем захтјеву или у чијем интересу се подузимају одређене радње пред судом дужан је платити судску таксу.

    Изузетак од напријед наведеног чине одређене врсте спорова за које се не наплаћује судска такса или се она наплаћује приликом доношења одлуке. Такођер, у законима је таксативно наведено ко може бити ослобођен плаћања судске таксе и под којим условима.

    У поступцима који се воде пред судовима у Босни и Херцеговини судска такса се плаћа у складу са законима о судским таксама и таксеним тарифама. У Босни и Херцеговини у примјени је 14 закона о судским таксама, а који ће се закон примјенивати у конкретном случају зависи од стварне и мјесне надлежности суда.

    За поступке који се воде пред Судом Босне и Херцеговине судска такса се плаћа у скаду са Законом о судским таксама пред судом Босне и Херцеговине.

    За поступке који се воде пред судовима у Брчко дистрикту судска такса се плаћа у складу са Законом о судским таксама Брчко дистрикта.

    Судска такса, у поступцима који се воде пред основним и окружним судовима, укључујући и привредне судове, виши привредни суд и Врховни суд у Републици Српској, прописана је Законом о судским таксама Републике Српске.

    У Федерацији Босне и Херцеговине, за поступке пред Врховним судом ФБиХ, судска такса је прописана Законом о судским таксама пред врховним судом Федерације БиХ, док за поступке који се воде пред опћинским и кантоналним судовима примјењују се кантонални закони о судским таксама према сједишту суда.

    Судске таксе у поступцима пред Окружним привредним судом Источно Сарајево плаћају се у складу са одредбама Закона о судским таксама (службени гласник РС бр.73/08), као и Таксених тарифа које су његов саставни дио.

    Такође можете и зрачунати таксу уз помоћ Калкулатора таксе у прилогу десно. Калкулатор такси је информативног карактера и не мора нужно представљати стваран износ таксе предвиђен важећим законом о судским таксама.

    • 1 - 1 / 1
    • 1