• logo
  • osnovna stranica
  • Врховни суд Федерације Босне и Херцеговине

    Иди на садржај
    BosanskiHrvatskiSrpskiСрпскиEnglish
  • Рад суда
  • Запослени у суду
  • Предсједник суда

    Весна Станковић Ћосовић, предсједница суда

    13.12.2022.

    БИОГРАФИЈА

    Весна Станковић Ћосовић рођена је 29.11.1955. године у Миљевини, општина Фоча. Дипломирала је на Правном факултету Универзитета у Сарајеву 1979. године, а правосудни испит положила у Министарству за правосуђе и управу у Сарајеву 1981. године.

    Професионалну каријеру започела је 1979. године, као судијски приправник у Општинском суду у Фочи. У периоду од 1981. до 1990. године обављала је послове руководног карактера на позицији шефа Правне службе у ШИПАД РО “Маглић” ООУР “Грађење” у Фочи, а потом и директора Сектора правних, општих и кадровских послова у ШИПАД РО “Маглић”, Радна заједница заједничких послова у Фочи. За судију Основног суда у Фочи изабрана је 1990. године, коју функцију је обављала све до 2007. године, након чега наставља рад у Окружном суду у Бања Луци у Посебном одјељењу за организовани и најтеже облике привредног криминала и Кривично-прекршајном одјељењу. За судију Врховног суда Федерације Босне и Херцеговине, у Кривичном одјељењу, именована је 2018. године, коју дужност је обављала до 2021. године када је именована за предсједницу Врховног суда Федерације Босне и Херцеговине.

    Била је учесник бројих домаћих и страних семинара и едукација из области кривичног права.

    У периоду од 21.11.1999. до 05.12.1999. године похађала је Државну школу за судије у Француској, а потом и Америчку полицијску академију у Будимпешти 2014. године.  Учесник је међународне конференције “Транзициона правда” у Венецији.

    Била је члан више радних група за израду закона из кривичне области на нивоу Босне и Херцеговине и Републике Српске.

    Члан је више водечих струковних удружења. Пролазећи кроз многобројне едукативне програме у земљи и инсотранству, те са дугогодишњим искуством стеченим у раду, активно доприноси афримацији кривичног правосуђа у Босни и Херцеговини. Предсједник је комисије Федерације Босне и Херцеговине за вјештаке, члан је Удружења судија и тужилаца Федерације Босне и Херцеговине, едукатор Центара за едукацију судија и тужилаца Федерације Босне и Херцеговине и др.

    За предсједницу Врховног суда Федерације Босне и Херцеговине именована је Одлуком Високог судског и тужилачког савјета /вијећа БиХ од 01.01.2021. године.

    4424 ПРЕГЛЕДА

    Предсједница Врховног суда Федерације Босне и Херцеговине Весна Станковић - Ћосовић

    Предсједница Врховног суда Федерације Босне и Херцеговине  је Весна Станковић - Ћосовић од 01.01.2021. године, а на коју функцију је изабрана одлуком Високог судског и тужилачког савјета Босне и Херцеговине од 16.12.2020. године.

    Мандат предсједника суда је 6 година.

    7218 ПРЕГЛЕДА
    • 1 - 2 / 2
    • 1