• logo
  • osnovna stranica
  • Врховни суд Федерације Босне и Херцеговине

    Иди на садржај
    BosanskiHrvatskiSrpskiСрпскиEnglish

    Судска полиција

    Судска полиција Федерације Босне и Херцеговине је основана Законом о судској полицији („Службене новине Федерације Босне и Херцеговине“, бр. 19/96 од 10.10.1996.г. и 37/04 од 10.07.2004.год.). Истим законом су утврђена овлаштења судске полиције, устројство и средства за рад, права и обавезе, радни односи и друга питања од значаја за устројство и рад судске полиције у Федерацији Босне и Херцеговине. 

    Поред Закона, рад и организацију судске полиције уређују Правила о судској полицији, Правилник о одори и посебним ознакама судске полиције, Правилник о службеној легитимацији и ознакама судског полицајца (горе наведени правилници су објављени у Службеним новинама Федерације БиХ, бр. 42/98), Одлука о увећаном трајању стажа осигурања и ступањ увећања стажа у судској полицији («Службене новине Федерације БиХ», бр. 62/03 од 12.12.2003.године), Правилник о унутрашњој организацији судске полиције, Правилник о дисциплинској одговорности, Правилник о чиновима и обиљежјима чинова у судској полицији. Овлаштења судске полиције Федерације Босне и Херцеговине су прописана одредбама члана 7. до члана 11. Закона о судској полицији.  

    Према тим одредбама судска полиција помаже Уставном суду ФБиХ, Врховном суду ФБиХ и судовима у кантонима у осигурању информација, у извршавању судских наредби за принудно довођење свједока, извршавање судских наредби за довођење оптужених особа, привођење осуђених особа у орган за извршење санкција по наредби суда, одржавање реда у судници, сигурност судија и других радника суда, сигурност судске зграде, те извршавање других судских налога.  

    Судска полиција, у складу са правилима која доноси предсједник Врховног суда ФБиХ, помаже и омбудсмане, на њихов захтјев, када раде на испитивању дјелатности било које институције Федерације БиХ, кантона, или опћине, као и било које институције или особе које су негирале људско достојанство, права и слободе, укључујући провођење етничког прогона или одржавање његових посљедица, ако се при том испитивању појави отпор те институције или особе, а помаже и у осигурању истраживања службених докумената, укључујући и тајне, судских и управних списа, посебно у прибављању потребних информација, докумената и списа, ако се при том истраживању, односно сарадњи појави отпор од одговорног службеника (цлан 7. Закона...).  

    У току судског поступка, по налогу суда, судска полиција осигурава присуство позваних свједока, приводи окривљеног истражном судији, и оптуженог на главни претрес, те спроводи осуђену особу у орган за извршење санкције у којем треба извршити изречену санкцију (члан 8. Закона...).

    Судска полиција ФБиХ одржава ред у судници, сигурност судија и других радника суда, као и сигурност судске зграде, на начин предвиђен правилима предсједника Врховног суда Федерације БиХ (члан 9. Закона...).

    Судска полиција извршава налоге суда о претресању стана и особа и о привременом одузимању предмета, налоге у вези са осигурањем провођења извршења судских одлука, те друге судске налоге за предузимање радњи којима се осигурава успјешност вођења одговарајућег судског поступка (члан 10. Закона...).

    Предсједник Врховног суда ФБиХ, на захтјев федералног тужиоца, закључује посебан споразум о пружању помоћи судске полиције тужилаштвима у Федерацији Босне и Херцеговине (члан 11. Закона...).

     

    3039 ПРЕГЛЕДА
    • 1 - 1 / 1
    • 1