• logo
  • osnovna stranica
  • Општински суд у Мостару

    Иди на садржај
    BosanskiHrvatskiSrpskiСрпскиEnglish

    Како саставити опоруку?

    Како саставити опоруку?

    Да бисте омогућили да Суд брзо и правилно састави судбену опоруку за Вас, потребно је да прије доласка у Суд:
    понесете вашу личну/особну карту или путну исправу,
    направите захтјев за састављање судске опоруке/тестамента.
    Уз захтјев за састављање судске опоруке/тестамента потребно је: навести име и презиме, те адресу, предмет судбене опоруке/тестамента.
    Уколико се ради о некретнини, понесите доказ о власништву истих. тј. власнички/посједовни лист који издаје Опћински уред катастар.
    Уплатите таксу у износу који ће вам одредити поступајући судац.

    Врсте опорука:

    1. ВЛАСТОРУЧНА ОПОРУКА:
    То је опорука коју је опоручитељ написао својом руком и коју је власторучно потписао. За пуноважност ове опоруке није нужно да је назначен датум када је сачињена, али је корисно да се назначи. Овако сачињена опорука има најјачу законску снагу.

    2. СУДСКА ОПОРУКА:
    То је опорука коју по казивању опоручитеља саставља судац надлежног суда. Судац је дужан претходно утврдити идентитет опоручитеља, као и његову способност за расуђивање, те га упознати са законским одредбама везаним за опоручно насљеђивање. Након тога опоручитељ ће прочитати и потписати опоруку, а судац ће констатовати на самој опоруци да га је опоручитељ у његовом присуству прочитао и потписао.
    У случају да опоручитељ није у стању прочитати опоруку коју му је саставио судац, тада је дужност суца да овакву опоруку прочита оставитељу у присутности два свједока. Тако да ће оставитељ у присутности два свједока потписати или ставити отисак прста на опоруку, али тек пошто изјави пред суцем и свједоцима да је то збиља његова опорука. Свједоци су такођер дужни ставити своје потписе на овако састављену опоруку.
    Свједоци морају бити пунољетне особе које нису лишене пословне способности, које знају читати и писати те разумију језик на којем је састављена опорука.

    231 ПРЕГЛЕДА

    Како депонирати опоруку?

    Опоручитељ може своју опоруку предати на чување надлежном суду у отвореном или затвореном омоту, о чему ће суд саставити записник, те предану опоруку славити у посебан омот, који ће запечатили те чувати у суду.

    153 ПРЕГЛЕДА
    • 1 - 2 / 2
    • 1