• logo
  • osnovna stranica
  • Општински суд у Зеници

    Иди на садржај
    BosanskiHrvatskiSrpskiСрпскиEnglish
  • Рад суда
  • Историјат
  • Оснивање суда

    Историјат суда

    04.07.2008.

    Најстарији познати податак о постојању суда на подручју данашње Опћине Зеница јесте Плоча великог дворског судије Градише из доба Великог Кулина Бана (1180-1204). Пронађена је 1964. године у насељу Подбрежје код куће Грге Пркића приликом копања бунара. Оргинална плоча налази се у Археолошкој збирци Музеја града Зенице.

    (Изглед и садржај натписа на плочи може се видјети притиском на ознаку "Градиша")

    Сачувани историјски извори говоре да је суд постојао у континуитету у наредним стољећима. Први подаци о постојању модерног суда заснованог на стандардима Аустро-Угарске монархије показују да је још 1892. године посебан повјереник објавио Оглас у предмету успостављања грунтовног улошка на подручју котара зеничког, а грунтовне улошке Бабино, Клопче, Путовићи и Горња Зеница.

    (Оглас се може погледати притиском на ознаку

    Наредбом земаљске владе за Босну и Херцеговину од 21.фебруара1906. године, број:354 (Гласник закона и наредаба за Босну и Херцеговину, година 1906., комад ИВ) о устројењу котарских судова у Босни и Херцеговини прописује:

    § 1.

    „Послове правосугја, које обављају котарски уреди као судови и котарски уреди као грунтовничке области, вршиће убудуће самостални котарски судови.“

    (Изворни текст Наредбе може се погледати притиском на ознаку „Наредба“

    Самостални котарски суд у Зеници устројен је током 1906. године што је видљиво са Насловне стране Гласника закона и наредаба за 1906. годину сачуваног у архиву Опћинског суда у Зеници на којој је отиснут печат: Котарски суд у Зеници.

    (Изглед и облик печата може се погледати притиском на ознаку "Гласник") Од оснивања суд није никада прекидао са радом. Надлежност и број запослених постепено се повећавао тако да је од укупно 17 запослених 1954. године тај број прерастао на 135 запосленика у 2007. години.

    • 1 - 1 / 1
    • 1