• logo
  • osnovna stranica
  • Општински суд у Зеници

    Иди на садржај
    BosanskiHrvatskiSrpskiСрпскиEnglish
  • Рад суда
  • Организација суда
  • Земљишно-књижна канцеларија

    Ријеч о успостави земљишно књижног уреда

    У „Сарајевском листу“ број 132 од 08.11.1891. године објављен је : „ОГЛАС“ који је гласио:

    „У предмету састављања грунтовних уложака у подручју катастра зеничког Повјереник за састављање грунтовних уложака овим прописом 54 грунтовног закона оглашује да су грунтовни улошци за катастарске опћине: Биљешево, Билимишће, Билино поље, Бризник, брњиц, Чајдраш, Црквице, Доглоде, Гора, Грачаница, Градишће, Јањићи, камберовићи, Локвине, Мошћаница, Немила, Орахивица, Подбрежје, Појске, Распоточје, Ричице-Свиће, Страњани, Тетово, Видуша, Враца и Врандук доготовљени и у уреду потписаног у Зеници почевши од 30. октобра 1891. године кроз 30 дана доклен до 29. новембра 1891. године јавно изложени и да их може свак прегледати и приговорити унесеним кривим уносима. За овјеровљење грунтовних уложака, примање уговора, као и за расправу о поднесеним приговорима одређује се рок на дан 2. и 3. децембар 1891. године у уреду потписаног повјереника у Зеници.“

    Значи, тог дана, тј, 30. октобра 1891. године успостављена је грунтовница у Зеници. До тог датума докази о власништву на некретнинама били су грунтовни протоколи, а који су садржавали податке о површини парцела и њихове власнике које су настали премјером, који је успоставила Аустро-Угарска у тзв. Грундбеситз-Боген. Докази о власништву представљали су и ерази-мирије у народу зване тапије.

    Такво, тј.ручно вођено земљишне књиге обавља се и данас. Осим ручног начина вођења земљишне књиге, земљишна књига се води и у електронској форми. На уносу података из ручно вођене земљишне књиге у електонску базу података раде 2 контролора и 6 асистената и то према пројекту Свјетке банке и Министарства правде Федерације Босне и Херцеговине. По уносу свих података у електронску базу података ручно вођене земљишне књиге биће архивиране.

    У априлу 2007. године уз сарадњу са Министарством за образовање, науку и спорт, а путем Музеја града зеница је започео процес систематског сређивања судске архиве за период од 1891-1945 године. Тај обиман процес који је повјерен земљишнокњижним референтима завршен је 05.05.2007. године. Том приликом је установљено да дио архивске грађе представља музејску архивску грађу у виду одређених Зборника закона период 1885-1914, Коментар Отоманског грунтовног закона од 7. Рамазана 1274. године по Хиџри тј.1896 по Грегоријанском календару којег је написао Турк заде Хаџи Мехмед Заијауддин у Истамбулу, те рсзних дописа на њемачком и мађарском језику, докумената на арапском језику тзв. Вакуфнаме, старих катастарских скица, тапија, ерази-мирија, и сл.

    Поводом обиљежавања Дана суда 01.06.2007. године Предсједница Опћинског суда у Зеници је донирала Музеју града Зенице пронађену музејску грађу.

    1826 ПРЕГЛЕДА
    • 1 - 1 / 1
    • 1