• logo
  • osnovna stranica
  • Општински суд у Завидовићима

    Иди на садржај
    BosanskiHrvatskiSrpskiСрпскиEnglish

    Шта је земљишна књига и од чега се састоји

    ЗЕМЉИШНА КЊИГА је службени регистар стварних права на некретнинама и других права.

    Земљишна књига у босанско-херцеговачком правном систему, дакле, означава евиденцију вођену електронском и ручном обрадом података о правном стању некретнина мјеродавним за правни промет. За вођење земљишних књига надлежни су Опћински судови.

    Земљишна књига се састоји од:
    1. главне земљишне књиге
    2. збирке исправа
    3. помоћних регистара.

    Главна земљишна књига се састоји од земљишнокњижних уложака. Главна земљишна књига се води за једну катастарску опћину.

    За један земљишнокњижни суд води се јединствена збирка исправа, која се састоји од изворника, отправа изворника или овјерених пријеписа исправа на основу којих је извршен упис у земљишну књигу. Збирка исправа се чува трајно и одвојено од главне књиге.

    Помоћни регистри су регистар власника, регистар парцела и дневник.

    905 ПРЕГЛЕДА

    Коме су доступни подаци уписани у земљишним књигама

    Земљишна књига је јавна књига и подаци који се налазе у земљишној књизи доступни су свим заинтересованим лицима.

    Један од најчешћих захтјева упућен према зк уредима је израда земљишнокњижног извадка, који је странкама потребан као доказ власништва на некретнинама, било ради продаје некретнине, њеног оптерећења, поклона, замјене, сјече шума, и сл.

    Прије него што се крене у потрагу за подацима из земљишне књиге било би добро да свака странка зна за коју катастарску честицу тражи податке, те у којој катастарској опћини се налази та честица. Да би се то знало потребно је дознати у којим земљишнокњижним улошцима је могуће пронаћи те податке.

    То странка може прочитати с неког већ познатог похрањеног документа који има код куће (стари зк извадак, идентификација парцеле коју издаје катастар, подаци из уговора и сл.).

    Ако таквог документа нема, онда је потребно потражити помоћ катастра који воде евиденцију о новом премјеру и у могућности су да израде идентификацију парцеле, која нам јасно показује којој кч. новог премјера одговара кч. старог премјера. Ако се ради о некој кч. која је преузета у електронску базу података земљишнокњижни извадак се може одмах добити.

    Уколико се ради о доказивању права власништва на  стану, онда је странка дужна донијети или стари земљишнокњижни извадак или приједлог за упис власништва из којег се јасно види кад је странка поднијела захтјев за упис власништва.

    906 ПРЕГЛЕДА
    • 1 - 2 / 2
    • 1