• logo
  • osnovna stranica
  • Општински суд у Какњу

    Иди на садржај
    BosanskiHrvatskiSrpskiСрпскиEnglish
  • Односи с јавношћу
  • Медији
  • Особа за односе с јавношћу

    Водич за приступ информацијама Опћинског суда у Какњу

    18.08.2023.

    Приступ информацијама Опћинског суда у Какњу регулисан је кроз Водич за приступ информацијама бр. 36 Су 000170 22 Су од 28.10.2022. године.  

    Информацијама Опћинског суда у Какњу могуће је приступити:

    1. Непосредним увидом у информацију,

    2. Посредно објавом информација од јавног значаја путем wеб странице, брошура и летака, спискова, знакова, огласне плоче, службених новина и постера,

    3. Умножавањем информација.

    Захтјев за приступ информацијама

    Приступ информацијама Опћинског суда у Какњу остварује се подношењем писменог захтјева за приступ информацијама који испуњава сљедеће услове:

    - да је поднесен на једном од службених језика у БиХ,

    - да даје довољно података о природи и/или садржају информације, како би се омогућило да Суд уз разуман напор пронађе тражену информацију,

    - да садржи име подносиоца захтјева и његову адресу. 

    Адреса: Алије Изетбеговића бр. 110, 72240 Какањ.

    Изузеци

    Суд може утврдити изузетак у случајевима када се саопћавањем информације основано може очекивати изазивање значајне штете за сљедеће легитимне циљеве Федерације БиХ:

     

    1) интереси одбране и сигурности, као и заштита јавне сигурности,

    2) спрјечавање криминала и откривање криминала,

    3) заштита поступка доношења одлука у јавном органу, укључујући давање мишљења, савјета или препорука, било да се ради о особи запосленој у јавном органу или другој особи која ради за или у име јавног органа, с тим да то не обухвата чињеничне, статистичке, научне или техничке информације,

    4) када Суд основано утврди да информација укључује повјерљиве комерцијалне интересе треће стране, те без одлагања писмено обавјештава трећу страну о појединостима захтјева и упозорава је да ће се тражена информација саопћити, ако у року од 15 дана од дана пријема овога обавјештења писмено не одговори да сматра да је информација повјерљива и наведе разлоге због којих би њеним саопћавањем могла наступити штета. Након пријема, надлежни јавни орган утврдит ће изузетак од саопћавања тражене информације.


    5) Суд утврђује изузетак од саопћавања тражене информације, ако основано утврди да информација укључује личне интересе који се односе на приватност треће особе.


    По одобравању приступа информацији у цијелости или дјеломично, Суд доноси рјешење које се доставља подносиоцу захтјева.


    Рјешењем се:


    - даје могућност личног приступа информацији у просторијама Суда или се подносиоцу захтјева информација доставља у писменој форми ако је краћа од 10 страница,

    - даје могућност умножавања информације дуже од 10 страница након претходно извршене уплате трошкова умножавања.

     

    У складу са Упутством за провођење ЗОСПИ у Федерацији БиХ, трошкови умножавања износе 0,50 КМ за сваку страницу стандардне величине која прелази првих 10 бесплатних страница, док се ЦД за електронску документацију плаћа 5,00 КМ. Уплата се врши на жиро рачун Зеничко-добојског кантона у банци или пошти, те се уплатница прилаже уз поднесени захтјев.

     


    Особа за односе с јавношћу

    Мирза Имамовић - Стручни сарадник за односе са јавношћу - Портпарол суда

    Опис послова:

    Обрађује и рјешава захтјеве који су поднесени у складу са Законом о слободи приступа информацијама у ФБиХ, те одговара на све упите новинара уз претходну консултацију са предметним судијом. Такођер, извјештава јавност о годишњем Извјештају о раду Суда и ријешеним предметима садржаним у Плану рјешавања старих предмета, а по Програму рада Суда, као и осталим активностима и раду Суда. Континуирано ажурира wеб страницу Суда и издаје саопћења за јавност, уз сагласност предсједника суда.

    Захтјев за приступ информацијама можете доставити електронским путем на доле наведену адресу, путем поште и непосредно путем пријемне канцеларије.

    Контакт:

    Е-маил: мирза.имамовиц@правосудје.ба

                опсуд-какањ@правосудје.ба

    Телефон: 032/553-264, локал 126.             

    Ажурирано: 27.10.2022. године        

    820 ПРЕГЛЕДА
    • 1 - 2 / 2
    • 1