• logo
  • osnovna stranica
  • Општински суд у Какњу

    Иди на садржај
    BosanskiHrvatskiSrpskiСрпскиEnglish

    Шта је земљишна књига ?

    Земљишна књига је јавна исправа у којој се уносе сва права на непокретностима.

    КАКО СЕ СТИЧЕ ПРАВО ВЛАСНИШТВА?

    Куповином некретнине и потписивањем купопродајног уговора не стиче се аутоматизмом право власништва над некретнином. Потребно је прије свега уписати своје право у земљишне књиге. Упис има конститутивно дејство. Стога, потребно је да по свакој обављеној купњи некретнине поднесете приједлоге за упис у земљишне књиге.  Приједлог подносите земљишно-књижном уреду (ЗК) уреду Опћинског суда на чијем се подручју налази некретнина која је предмет купопродаје. По оставреном упису купац постаје и земљишнокњижни власник.

    Обратите пажњу да постоји разлика између ВЛАСНИЧКОГ  ЛИСТА (којег издаје грунтовница) и ПОСЈЕДОВНОГ ЛИСТА (којег издаје катастар)!

    Посједовним листом не доказује се власништво нити које друго право над некретнином, те на основу њега земљишно-књижни уред надлежног Суда не допушта упис некретнине у земљишну књигу. О овој околности важно је водити рачуна приликом куповине некретнине и и справа од стране продавца.

    ШТА ЈЕ КАТАСТАР?

    Катастар је регистар података о земљишту и некретнинама геодетске управе. Уз своја друга задужења, катастар је подршка систему регистрације права власништва и других стварних права везаних за некретнине, односно подршка грунтовници.

    Уреди за катастар издају посједовне листове који садрже податке о посједнику, али нису доказ о власништву. Подаци о власништву видљиви су само из земљишних књига, дносно власничког листа.

    ШТА ЈЕ ГРУНТОВНИЦА?

    У земљишно-књижним уредима опћинских судова тзв. ГРУНТОВНИЦАМА , воде се земљишне књиге. У земљишне књиге уписује се власништво и друга стварна права над некретнином, те друге чињенице битне за правни промет.

    Земљишна књига је ЈАВНА.

    Свако може захтијевати увид у земљишну књигу у присутности шефа земљишно-књижног уреда (или земљишно књижног референта) и из ње добити изватке, исписе и пријеписе. Земљишна књига и сви изваци имају снагу јавних исправа.

    КАКО ИЗВРШИТИ УПИС ПРАВА ВЛАСНИШТВА У ЗЕМЉИШНУ КЊИГУ?

    Стварно надлежни судови за вођење земљишних књига су судови одређени федералним законом. За вођење земљишних књига надлежај је онај суд на чије се подручју налази некретнина. Суд одлучује без расправе и саслушања странака. Поступак покреће само на приједлог странке или надлежног органа.

    За упис власништва у земљишне књиге потребно је земљишно-књижном уреду суда (Грунтовници) предати ПРИЈЕДЛОГ за упис и потребне исправе које требају бити у оригиналу или овјереном пријепису. На основу уредно попуњеног и потписаног приједлога за упис, покреће се поступак.

    ШТА СУ ЦИЉЕВИ РЕФОРМЕ ЗЕМЉИШНИХ КЊИГА?

    Циљ реформе земљишних књига је стварање ефикаснијег система земљишне управе и подстицање развоја дјелотворнијег тржишта некретнина.

    Реформа подразумијева усклађивање података и катастру и земљишној књизи, електронску обраду земљишне књиге, реализацију оба система и побољшање односа према корисницима. Циљ провођења ове реформе је једноставније и брже остваривање појединачних уписа власништва у земљишним (ЗК) одјелима опћинских судова грунтовницама, те стандардизација образаца у земљишно-књижном поступку.

    Приликом подношења појединих приједлога за упис, странке ће добијати прецизне упуте за уредно попуњавање образаца, што ће такође побољшати процес остваривања појединачних уписа.

    О упису у земљишну књигу рјешење доноси земљишно-књижни референт на основу приједлога за упис и исправа које су странке приложиле у оригиналу или овјереном пријепису. Ако се исправа на основу које се тражи упис већ налази у земљишнокњижном уреду није неопходно поново је приложити, већ је довољно упутити је на ДН у којем се исправа налази.

    ПРИЈЕ КУПОВИНЕ НЕКРЕТНИНЕ?

    Прије предаје приједлога за упис, требате утврдити земљишно-књижно стање, односно да ли су некретнина на коју се предлаже пријенос власништва и власник некретнине УПИСАНИ у земљишним књигама.

    С тога је потребно да се странка (купац) обрати грунтовници, познавајући број катастарске честице, те затражити земљишно-књижни извадак, који садржи све податке о одређеној некретнини како су они уписани у земљишној књизи.

    Из грунтовног изватка могуће је видјети ко је власник некретнине, има ли некретнина једног или више власника, да ли је оптерећена хипотеком или каквим другим теретом.

    Увид у стање одређене некретнине, односно добијање земљишно-књижног изватка омогућено је свим лицима/особама након извршеног плаћања таксе.

    КОД КУПОВИНЕ НЕКРЕТНИНЕ....

    Некретнине које су уписане у земљишној књизи: број катастарске честице (К.Ч.), опис некретнине и површина, као и сагласност за укњижбу ткз. ин табуланди (лат. ин - у;  табула - плоча), те да је купопродајна цијена исплаћена у цијелости, требају бити ванедени у уговорима. Стање у земљишној књизи има се слагати са оним у уговору.

    Уколико некретнина (нпр. пословни простор или земљиште) нису уписани у земљишној књизи, тада је потребно прво уписати некретнину у земљишну књигу да би земљишно-књижни суд допустио упис права за које подноси приједлог.

    ПРИСТУП ПОДАЦИМА ПУТЕМ ИНТЕРНЕТА

    Од 30.01.2017. године омогућена онлине апликација земљишнокњижног регистра која служи за увид у електронску базу података и има информативну намјену. База садржава:

    • податке из катастарских опћина у којима је извршен пријенос,
    • података из евиденције катастра некретнина,
    • податке који су до сада ручно унешени из земљишних књига и
    • податке пренесене из електронске базе Књига Положених Уговора.


    База података не укључује податке чије приказивање није сукладно тумачењу Закона о заштити особних података. Приказани подаци земљишнокњижног улошка имају искључиво информативни карактер и не сматрају се службеним документом. За званичне земљишнокњижне изватке је потребно обратити се надлежном земљишнокњижном уреду.

     

    Увид у наведену апликацију омогућен је на линку  

     

    НАПОМЕНА:
    За кориштење овог сервиса неопходно је употребљавати један од слиједећих програма:

    • Гоогле Цхроме (све верзије)
    • Фирефоx (све верзије)
    • Опера (све верзије)
    • Интернет Еxплорер верзија 6 или виша

    за преглед извадака:

    • Акробат Реадер верзија 6 или виша

     

    17711 ПРЕГЛЕДА
    • 1 - 1 / 1
    • 1