• logo
  • osnovna stranica
  • Општински суд у Цазину

    Иди на садржај
    BosanskiHrvatskiSrpskiСрпскиEnglish

    Земљишне књиге

    19.08.2009.

    Земљишнокњижна канцеларија овог суда (грунтовница) смјештена је у соби број 4 у приземљу зграде суда. У земљишнокњижној канцеларији се воде земљишне књиге за некретнине са подручја опћине Цазин.

    У земљишну књигу се уписује право власништва и друга стварна права на некретнинама, те друге чињенице битне за правни промет.

    Земљишна књига је службени регистар стварних права на некретнинама и других права, која су законом предвиђена за упис, као и осталих законом предвиђених чињеница од значаја за правни промет. За вођење земљишних књига надлежни су Опћински судови. Земљишна књига је јавна. Свако може захтијевати увид у земљишну књигу у присуству земљишнокњижног референта и добити извод из земљишне књиге. Земљишна књига и  изводи из земљишне књиге имају снагу јавне исправе.


    Земљишна књига се састоји од:

    1)       главне земљишне књиге

    2)       збирке исправа

    3)       помоћних регистара


    Како изгледа поступак уписа у земљишну књигу?

    Према актуелном Закону о земљишним књигама поступак уписа у земљишну књигу се покреће подношењем захтјева за упис, јер власништво и друга права на некретнинама настају тек са уписом у земљишну књигу.

    Уз захтјев за упис потребно је приложити исправе на темељу којих се предлаже упис, а које морају бити у изворнику или овјереном препису.То могу бити: нотарски обрађени уговори, овјерене копија судске одлуке која је основ за упис, те други документи потребни за упис одређени законом.

    Уз захтјев за упис потребно је приложити судску таксу, која је различита у доносу на поједине захтјеве, а регулисана је Законом о судским таксама УСК-а.

    • 1 - 1 / 1
    • 1