• logo
  • osnovna stranica
  • Општински суд у Цазину

    Иди на садржај
    BosanskiHrvatskiSrpskiСрпскиEnglish
  • Рад суда
  • Упуте грађанима
  • Увјерења и потврде

    Увјерење о невођењу кривичног поступка;

    20.05.2011.

    Имајући у виду чињеницу да се странке овом суду обраћају са захтјевом за издавање увјерења о некажњавању које често мијењају са увјерењем о невођењу кривичног поступка, овом приликом указујемо на разлике између истих, као и на поступак издавања увјерења о невођењу кривичног поступка. Наиме, увјерење о некажњавању или увјерење да физичко лице није осуђивано за кривично дјело или привредни пријеступ издаје полицијска управа (према мјесту рођења подносиоца захтјева) док се захтјев за издавање увјерења о невођењу кривичног поступка на прописаном обрасцу (којег претходно треба набавити ван суда и у којем странка уписује своје личне податке) уз уплатницу од 15,00 КМ судске таксе подноси Опћинском суду (према мјесту пребивалишта подносиоца захтјева). Након што Опћински суд за кратко вријеме изврши провјеру података о лицу које захтијева наведено увјерење, те упише податке да ли се против истог води или  не води кривични поступак, странка је у обавези такав захтјев лично предати у Кантонални суд који такођер провјером кроз своје евиденције утврђује да ли се против лица води кривични поступак пред истим судом. Послије потврде да се против подносиоца захтјева пред првостепеним судом не води кривични поступак, исто мора потврдити и другостепени (Кантонални) суд, након чега исти издаје увјерење о невођењу кривичног поступка. У случају да Кантонални суд утврди да се води кривични поступак против лица које је поднијело захтјев за издавање увјерења тада издаје увјерење да се против истог води кривични поступак које ће између осталог садржавати назив и члан кривичног дјела. Поступак се завршава издавањем увјерења од стране другостепеног суда.

    1690 ПРЕГЛЕДА

    Увјерења и потврде

    19.08.2009.

    Опћински суд у Цазину издаје сљедећа увјерења и потврде:

     

    1.       Увјерење о невођењу кривичног поступка

    Овим увјерењем доказујете да против Вас није подигнута оптужница која је стала на правну снагу, а ни изречена неправоснажна осуђујућа пресуда за кривична дјела за која се предвиђа новчана казна или затвор.

    Попуњен захтјев за увјерење о кривичном поступку уз доказ о уплати таксе у износу од 15,00КМ предаје се и издаје у писарници Суда, соба бр. 7.

    Опћински суд у Цазину обрађује увјерење о невођењу кривичног поступка за особе са мјестом пребивалишта на подручју опћине Цазин.

     

    Да бисте брзо и једноставно добили увјерење, потребно је да прије доласка у Суд

     

    а)  Понесете личну/особну исказницу или путну исправу

    б)  Претходно купити и са собом понијети образац за издавање увјерења о невођењу кривичног/казненог поступка

    ц)  У банци или пошти уплатити на име судске таксе износ од 15,00 КМ

    д)  Попуњен образац уз судску таксу донесите у Судску писарницу и предајте референту писарнице

     

    Уредно предани захтјев обрадит ће се истог дана и исти се треба доставити Кантоналном суду у Бихаћу, коиј издаје увјерење о неводђењу кривичног поступка.

    Све додатне информације можете добити у писарници или путем телефона од референта писарнице

     

    2.       Увјерење о подацима из прекршајне евиденције

    Прекршајна евиденција води се за сва физичка лица, правна лица и одговорна лица у правном лицу која су кажњена за прекршаје извршене на територији Босне и Херцеговине. Прекршајна евиденција води се по систему електронске обраде податка (систем ЕОП).

    Опћински суд у Цазину није надлежан за давање података из прекршајне евиденције за кажњена физичка и правна лица.

    Полицијска Управа Цазин за особе са мјестом пребивалишта на подручја опћине Цазин на писмени захтјев физичких лица – издаје увјерења о њиховом кажњавању или некажњавању за прекршаје.

     

    Регистарско одјељење Опћинског суда Бихаћ за подручје УСК-а издаје податке и увјерења из прекршајне евиденције и то:

    а)  за правна лица и одговорна лица у правном лицу – за привредне пријеступе у посљедњих пет година на основу података садржаних у посебној евиденцији (свесци)

    б)  за правна лица у складу са чл. 2. и 7. Правилника о садржају и начину вођења прекршајне евиденције (“Службене новине Федерације БиХ” бр: 50/07)

     

    2083 ПРЕГЛЕДА
    • 1 - 2 / 2
    • 1