• logo
  • osnovna stranica
  • Кантонално тужилаштво Кантона Сарајево

    Иди на садржај
    BosanskiHrvatskiSrpskiСрпскиEnglish

    Подношење притужби

    07.09.2010.

    Уколико сматрате да у одређеном случају постоји повреда дужности почињена од стране тужиоца, имате право Уреду дисциплинског тужиоца при Високом судском и тужилачком вијећу Босне и Херцеговине поднијети притужбу. Уред дисциплинског тужиоца има надлежност да прима притужбе против судија и тужилаца, да води дисциплинске поступке, те утврђује дисциплинску одговорност и изриче дисциплинске мјере судијама и тужиоцима. Уред покреће истраге на властиту иницијативу или по притужби, коју може поднијети свака особа или организација, а која има бити уложена у писменој форми или лично у Уреду дисциплинског тужиоца, уз доказе који поткрепљују наводе из притужбе.

    Уколико Уред дисциплинског тужиоца установи да се ради о неоснованој притужби, исту ће одбацити, те ће о томе обавијестити подносиоца притужбе.

    У случају да поднесена притужба оправдава истрагу, Уред дисциплинског тужиоца покретнути ће истрагу, која укључује правну анализу, прикупљање додатних информација од подносиоца притужбе, узимање изјава од свједока, подносиоца притужбе, те тражење изјашњења од тужиоца који је предмет истраге, као и доставу исправа и других инфорамција од било које друге особе или организације. Након проведене истраге Уред утврђује да ли постоји довољно доказа о дисциплинском прекршају учињеном од стране тужиоца, а у сврху покретања дисциплинског поступка.

    Уред ће одбацити притужбу у случају наступања застарјелости утврђене законом или ако након проведене истраге установи да нема довољно доказа о учињеном дисциплинском прекршају, о чему обавијештава подносиоца притужбе.

    Детаљне информације о процесу подношења притужбе и току дисциплинског поступка, укључујући и формуларе за подношење притужбе, можете наћи овдје.

    769 ПРЕГЛЕДА
    • 1 - 1 / 1
    • 1