• logo
  • osnovna stranica
  • Кантонални суд у Ливну

    Иди на садржај
    BosanskiHrvatskiSrpskiСрпскиEnglish

    Судске пристојбе

    У поступку пред судовима плаћају се судске пристојбе по одредбама Закона о судским пристојбама Херцегбосанске жупаније, као и Тарифама судских пристојби које су његов саставни дио.

    Пристојбе прописане Законом о судским пристојбама и Тарифама судских пристојби плаћају особе по чијем захтјеву или у чијем интересу се подузимају радње у поступку пред судовима.

    За поднеске и за записнике који замјењују поднеске пристојбу је дужна платити особа која их подноси, односно особа на чији захтјев се саставља записник.

    За одлуку првоступањског суда пристојбу је дужан платити тужитељ, односно предлагач, а за судско поравнање пристојбу су дужне платити обје стране, уколико у поравнању није другачије уговорено.

    За одлуку другоступањског суда и за одлуку по изванредном правном средству, судску пристојбу је дужан платити подноситељ жалбе, односно особа у чијем интересу је покренут поступак по изванредном правном средству.

    Уз поднесак (тужба, приједлог, правни лијек и др.) ОБВЕЗНО се доставља доказ о плаћеној пристојби.

    Обвеза плаћања пристојбе настаје:

    • за поднеске (тужбе, одговоре на тужбе, жалбе и друга правна средства) - када се предају суду,
    • за судске пријеписе - када се затраже од суда;
    • за судске одлуке - када се објаве, а ако странка није присутна објављивању или ако одлука није јавно објављена - када се странци или њеном заступнику достави пријепис одлуке;
    • за судска поравнања - када се закључе;
    • за паушалну пристојбу у поступку расправљања насљедства - када је рјешење о насљеђивању донесено;
    • у поступку стечаја - када је донесена одлука о главној диоби у поступку стечаја;
    • у поступку ликвидације - даном доношења рјешења о закључењу ликвидацијског поступка;
    • за остале радње - када се затражи њихово подузимање.

    За поднеске и одлуке у управним споровима у стварима мировинског, инвалидског и здравственог осигурања, дјечјег додатка, старатељства и социјалне помоћи, пристојба се плаћа само ако тужба буде одбијена или одбачена, а пристојбена обвеза настаје даном правомоћности одлуке којом је тужба одбијена или одбачена.

    Ако странка суду достави поднесак без доказа о плаћеној пристојби, суд ће позвати странку, односно њеног пуномоћника да уплати одговарајућу пристојбу у року од 8 (осам) дана, па уколико странка не уплати пристојбу у овом року суд ће наставити поступак и приступити принудној наплати пристојбе.

    Од плаћања пристојби ослобођени су:

    1. Херцегбосанска жупанија и тијела жупанијске власти,
    2. особе и тијела у обављању јавних овласти,
    3. послопримци у радним споровима,
    4. инвалиди домовинског рата, на темељу одговарајућих исправа којима доказују свој статус,
    5. супружници, дјеца и родитељи бранитеља погинулих, несталих и заточених у домовинском рату, на темељу одговарајућих исправа којима доказују свој статус,
    6. супружници, дјеца и родитељи погинулих, несталих и заточених у домовинском рату, на темељу одговарајућих исправа којима доказују свој статус,
    7. прогнаници и избјеглице, на темељу одговарајућих исправа којима доказују свој статус,
    8. иматељи социјалних исказница, на темељу одговарајућих исправа којима доказују свој статус, умировљеници који примају заштитни додатак,
    9. хуманитарне организације и организације које се баве заштитом инвалида и обитељи погинулих, несталих и заточених у обављању хуманитарне дјелатности.
    • 1 - 1 / 1
    • 1