• logo
  • osnovna stranica
  • Općinski sud u Bugojnu

    Idi na sadržaj
    BosanskiHrvatskiSrpskiСрпскиEnglish
  • Odnosi s javnošću
  • Publikacije
  • Zakon o slobodi pristupa informacijama

    Zakon o slobodi pristupa informacijama

    14.08.2008.

    ŠTA JE TO ZAKON O SLOBODI PRISTUPA INFORMACIJAMA?
    Zakon o slobodi pristupa informacijama (ZoSPI) ustanovljava pravo pristupa informacijama koje su u posjedu javnih organa. Zakon je usvojen u maju 2001. godine u a u julu iste godine u . U Republici Srpskoj je primjena Zakona počela u novembru 2001. godine a u Federaciji BiH u februaru 2002. godine.

     

    Prema ovom zakonu, svako lice, bez obzira na državljanstvo ima pravo da traži informaciju koja je u posjedu javnih organa.

     

    Zahtjev mora biti podnesen u pismenoj formi i mora sadržavati ime i adresu podnosioca zahtjeva, te jasan opis prirode i/ili sadržaja informacije koja se traži. Javni organ je dužan da odgovori na vaš zahtjev u roku od 15 dana. Važno je znati da podnosilac zahtjeva ne mora obrazlagati razloge traženja određene informacije.

     

    Ovaj zakon se odnosi na sve javne organe, uključujući organe zakonodavne, sudske, izvršne vlasti, te organe uprave. Zakonom su također, obuhvaćene institucije u vlasništvu ili pod kontrolom organa vlasti kao npr. javna preduzeća i javne ustanove, bolnice i univerziteti

     

    OD KAKVE JE VAŽNOSTI OVAJ ZAKON ZA GRAĐANE?
    ZoSPI je veom važan jer svim građanima olakšava pristup informacijama. Zakon pretpostavlja da su sve informacije u posjedu javnih organa dostupne javnosti.

     

    Kao takav Zakon ima i preventivnu ulogu kao npr.:
    • Povećava odgovornost i transparentnost rada javnih organa
    • Pomaže otkrivanju i sprečavanju korupcije unutar javnih organa
    • Doprinosi ekonomičnosti postupka i racionalnijem trošenju javnih prihoda
    • Promovira učešće javnosti u procesu donošenja odluka javnih organa

     

    KOJE INFORMACIJE SU DOSTUPNE PREMA OVOM ZAKONU?
    Pojam "informacija" je veoma široko definiran prema ZoSPI, a podrazumjeva sve pismene ili štampane dokumente, podatke, korespondenciju, zabilješke u rukopisu ili druge materijale, uključujući kopije ili dijelove kopija, bez obzira na njihovu formu (npr. elektronski zapisi, audio kasete, fotografije, itd.). Ukratko, pod informacijom se podrazumjeva svaki oblik informacije bez obzira na njegovu formu, karakteristike, datum njenog kreiranja ili način klasificiranja.

    • ZoSPI također, osigurava pravo svim licima da ostvare pristup svojim ličnim informacijama koje su u posjedu javnih vlasti, te da iste isprave kako bi osigurali njihovu tačnost, potpunost i relevantnost.


    DA LI SU ODREĐENE VRSTE INFORMACIJA IZUZETE OD SAOPĆAVANJA?
    Da. ZoSPI predviđa izuzetke u slučajevima postojanja opravdanih razloga zbog kojih se određene informacije ne mogu saopćiti (npr. informacije koje se tiču zaštite javne sigurnosti ili nacionalne sigurnosti, sprječavanja kriminala, zaštite ličnih interesa koji se tiču privatnosti trećih lica, itd.).

     

    Međutim, javni organ je dužan obrazložiti zašto tražena informacija spada u izuzetke i zbog čega se ne može saopćiti.


    Ukoliko javni organ uskrati pristup informaciji, dužan je u pismenoj formi obavijestiti tražitelja informacije o svojoj odluci i istu pravno obrazložiti. Sve informacije koje ne spadaju u neku od ovih kategorija se smatraju informacijama dostupnim javnosti.

     

    Šta više, ovaj zakon zahtjeva od javnih organa da saopšti i informacije propisane kao izuzetke kada se radi o informacijama od "javnog interesa".

    • 1 - 1 / 1
    • 1